Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν την αύξηση του 2023 - Καμιά ενίσχυση για 140.000 συνταξιούχους

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σε τέσσερις κατηγορίες χωρίζονται οι συνταξιούχοι όσον αφορά στις πηγές ενίσχυσής τους στο τέλος του 2022 αλλά και το 2023.

Η ανάλυση του ΕΦΚΑ που ολοκληρώθηκε έδειξε ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν πάρουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν σημαντική μείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Οι τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων

Οι τέσσερις κατηγορίες που διαμορφώνονται είναι οι εξής:

  1. 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση έως 7%. Το 80%-85% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7%, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, δεν θα είναι μικρότερη από 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
  2. 525.456 θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η ωφέλεια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ το χρόνο.
  3. 265.367 συνταξιούχοι θα λάβουν μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
  4. 140.000 συνταξιούχοι θα είναι οι «χαμένοι» των ενισχύσεων, καθώς δεν θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Παράλληλα, χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση.

Η αύξηση έως 7% θα γίνει προσπάθεια να πιστωθεί τέλος Μαρτίου 2023, με τη σύνταξη του Απριλίου, καθώς το ύψος του πληθωρισμού και το ΑΕΠ βάσει των οποίων υπολογίζεται η αύξηση οριστικοποιούνται το 2023. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός θα γίνει γνωστός τον Ιανουάριο και το ΑΕΠ τον Μάρτιο.

Η «χρυσή» κατηγορία συνταξιούχων

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά ή και τριπλά, είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν, παράλληλα με την αύξηση, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση αλλά και όσοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, διπλές αυξήσεις θα πάρουν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι και τριπλές αυξήσεις θα εισπράξουν περίπου 100.000, ενώ μία επιπλέον σύνταξη θα πιστωθεί σε 1 στους 2 συνταξιούχους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι των 750 ευρώ (που είναι η μέση σύνταξη) με την αύξηση του 7% (+52,5 ευρώ το μήνα) αυτομάτως θα κερδίσουν 630 ευρώ ετησίως, ενώ αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, στην ουσία τα επιπλέον ποσά αγγίζουν τα επίπεδα μιας 13ης σύνταξης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα