Νέα

Δ. Μπούρλος: Υπαρκτός ο κίνδυνος να εκτοξευτούν ξανά οι εκκρεμείς συντάξεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα με διάφορες παρεμβάσεις, υπήρξε μια σημαντική επιτάχυνση στον χρόνο απονομής των συντάξεων, εκκαθαρίστηκε δε σημαντικός αριθμός παλαιότερων αιτήσεων που εκκρεμούσαν από το παρελθόν.

Υπάρχει, όμως, και αριθμός εκκρεμών αιτήσεων που δεν έχουν περαιωθεί, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «δύσκολες», που όμως και αυτές θα πρέπει να εκκαθαριστούν ανεξαρτήτως βαθμού δυσκολίας, δεδομένου ότι κάποιοι συνταξιούχοι με μεγάλη αγωνία περιμένουν ίσως και αρκετό χρονικό διάστημα.

Είναι γνωστό ότι για κάποιες από αυτές που εκδόθηκαν με το σύστημα της ταχείας απονομής είναι απαραίτητη η επανεξέτασή τους από τις υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπολογίσθηκαν με το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (πραγματικού και πλασματικού) που διαθέτει και επιθυμεί ο συνταξιούχος.

Το ζητούμενο για τις fast track απονομές

Η επιτυχία του θεσμού των απονομών αυτών (fast track) κατά την άποψή μου θα κριθεί όχι από το πόσο γρήγορα εκδίδονται σε πρώτη φάση, αλλά από το πόσο γρήγορα θα επανεξετάζονται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, προκειμένου να υπάρχει η ορθή απονομή της σύνταξης, σύμφωνα με τα ασφαλιστικά δεδομένα που διαθέτει ο συνταξιούχος.

Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Δημήτρης Μπούρλος
Δημήτρης Μπούρλος

Η προσωπική μου άποψη πάντως είναι, ότι παρά την πρόοδο του σημειώθηκε, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο χρόνου απονομής συντάξεων. Κι αυτό γιατί οι παρεμβάσεις που έγιναν μόνο κατά ένα μέρος καταπολέμησαν τις διαχρονικές παθογένειες που οδηγούσαν στις μεγάλες καθυστερήσεις των απονομών.

Δεν ήταν ούτε οι πιστοποιημένοι που έλειπαν από το σύστημα, ούτε η απουσία fast track διαδικασιών, ούτε ο περιορισμένος αριθμός υπαλλήλων ή η έλλειψη οικονομικών επιβαρύνσεων σ΄ αυτούς που ασχολούντο με τις απονομές, που προκαλούσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι καθοριστικές παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ως συνέχεια αυτών που ήδη προχώρησαν, θα πρέπει να στοχεύσουν προς την πλήρη ηλεκτρονική αποτύπωση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων, προς την απλοποίηση των διαδικασιών, προς την θέσπιση απλών και σαφών κανονισμών ασφάλισης και παροχών, προς την βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών ασφάλισης και εσόδων κ.λπ.

Αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αυτές παρεμβάσεις, τότε πολύ σύντομα θα δούμε το stock εκκρεμών να αυξάνει, ιδίως αν αναλογισθούμε ότι για τις ήδη εκδοθείσες εκκρεμούν θέματα, όπως ο επανυπολογισμός, όσων δεν έχουν γίνει, η χορήγηση προσαύξησης παράλληλου χρόνου, η επανεξέταση των fast track, η προσθήκη χρόνου μετά την συνταξιοδότηση κ.λπ., ο δε αριθμός των υπαλλήλων που ασχολούνται με αυτά θα περιορισθεί, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός θα οδεύσει προς τις απονομές επικουρικής, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το διογκωμένο πρόβλημα και αυτών.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προφανώς δεν είναι εύκολη ούτε μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα. Απαιτείται ικανός χρόνος και συστηματική συλλογική προσπάθεια, που είναι απαραίτητη, προκειμένου όντως να φθάσουμε σε ταχείες, ορθές και ολοκληρωμένες απονομές, που βέβαια πρέπει να είναι ο επιδιωκόμενος στόχος του συστήματός μας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα