Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΦΚΑ: Ποια κατηγορία εισφορών συμφέρει τους επαγγελματίες το 2023 - Το ύψος της σύνταξης

Χρήματα / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ο διογκωμένος πληθωρισμός δεν εξαντλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά επιβαρύνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον e-ΕΦΚΑ να αυξάνονται ακολουθώντας τη διακύμανση του τιμαρίθμου. 

Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού 9,9% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να γίνουν διορθώσεις όταν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ το φθινόπωρο του 2023.

Ειδικότερα, με βάση το ποσοστό του πληθωρισμού, το 2023:

 • η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα ( για τον κλάδο σύνταξης και υγείας ) θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+ 21 ευρώ)
 • για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 277.2 ευρώ από 252
 • για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 332.2 ευρώ από 302
 • για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 399.3 ευρώ από 363
 • για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία στα 478.5  ευρώ από 435
 • για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 622.6 ευρώ από 566

Υπενθυμίζουμε ότι οι μη μισθωτοί καλούνται έως τις 31 Ιανουαρίου να επιλέξουν ηλεκτρονικά (η σχετική πλατφόρμα έχει τεθεί σε λειτουργία) σε ποια από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες επιθυμούν να ενταχθούν.  Αν δεν υποβάλλουν νέα αίτηση - δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας, θα παραμείνουν στην κατηγορία στην οποία είχαν ενταχθεί για το έτος 2022.

►Διαβάστε και: ΕΡΓΑΝΗ: Οι 63.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό «κούρεψαν» το ισοζύγιο του 11μηνου

Γιατί θα αυξηθούν οι εισφορές:

Αν και υπήρχαν αντιδράσεις από τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών (οικονομολόγοι, δικηγόροι, επαγγελματικό επιμελητήριο) οι οποίοι ζήτησαν να «παγώσει» η  διάταξη του νόμου 4670/2020  η οποία συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, η ηγεσία του υπουργείου εργασίας είναι κατηγορηματική ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι εισφορές πρέπει να αυξηθούν για τους εξής λόγους :

 1. Το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ενταγμένο στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που σήμερα αντιστοιχεί σε  210 ευρώ. Μια αύξηση 21 ευρώ   σύμφωνα με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ δεν είναι υπερβολικό ποσό ώστε να επιβαρύνει υπέρμετρα τους επαγγελματίες.
 2. Η ασφαλιστική εισφορά για τους μισθωτούς ,η οποία επιβαρύνει τους εργοδότες είναι κατά  20% υψηλότερη από την εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν μάλιστα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ από την 1η Μαΐου 2023 , η παρακράτηση για τους μισθωτούς  θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα εντείνει την ανισότητα.
 3. Αν κρατηθούν χαμηλά οι εισφορές , οι επαγγελματίες  θα λάβουν αισθητά μικρότερη σύνταξη.

Οι συμβουλές των ειδικών για μια αξιοπρεπή σύνταξη

Όπως τονίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση:

Οσοι παραμείνουν στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, δεν πρέπει να περιμένουν σύνταξη υψηλότερη από 440 ευρώ. Για να προσδοκούν μια αξιοπρεπή σύνταξη θα πρέπει να διανύσουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και να ενταχθούν τουλάχιστον στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία που αντιστοιχεί σε εισφορά 302 ευρώ για σύνταξη και υγεία.

►Διαβάστε και: ΕΦΚΑ: Τα ψιλά γράμματα της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας - Αλμυρές οι νέες εισφορές

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας που έχει διανύσει 30 χρόνια ασφάλισης στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία ,μπορεί με τα σημερινά δεδομένα, να περιμένει σύνταξη ύψους 1085 ευρώ.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι αξίζει τον κόπο να ενταχθεί κανείς στην τρίτη η και σε υψηλότερη κατηγορία αν τον χωρίζουν από τη σύνταξη τουλάχιστον δέκα έτη.

Συγκεκριμένα, αν παραμείνει στην 6η ασφαλιστική κατηγορία αντί της 2ης για 10 χρόνια, η σύνταξή του θα αυξηθεί κατά 365 ευρώ το μήνα. Η επιλογή ανώτερης κατηγορίας για μικρό χρονικό διάστημα  δεν οδηγεί σε αισθητή διαφορά στη σύνταξη.

Για παράδειγμα αν ενταχθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία για δύο έτη, δε θα κερδίσει πάνω από 20 ευρώ στη σύνταξη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα