Νέα
  • ΓΔ: 1480.09 -1.10%
  • Τζίρος: 422,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΦΚΑ: Τα ψιλά γράμματα της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας - Αλμυρές οι νέες εισφορές

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime

Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ανάμεσα στις έξι την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι - Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

►Διαβάστε επίσης - Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε μπορούν να βγουν στη σύνταξη - «Κλειδί» η εξαγορά πλασματικών ετών

Υπενθυμίζεται ότι οι μη μισθωτοί  θα κληθούν να καταβάλλουν στο τέλος Φεβρουαρίου «φουσκωμένες» εισφορές για τον Ιανουάριο του 2023 καθώς ο νόμος προβλέπει την αύξησή τους με βάση τη διακύμανση του τιμαρίθμου.

Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού 9.9% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνουν διορθώσεις όταν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΣΤΑΤ το φθινόπωρο του 2023.

Ειδικότερα, με βάση την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 9.9% , το 2023  η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα ( για τον κλάδο σύνταξης και υγείας ) θα διαμορφωθεί  στα 231 ευρώ (+ 21 ευρώ) για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 277.2 ευρώ από 252, για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 332.2 ευρώ από 302, για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 399.3 ευρώ από 363, για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία στα 478.5  ευρώ από 435 και για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 622.6 ευρώ από 566.

Αντίστοιχα οι εισφορές για τους αγρότες θα διαμορφωθούν το 2023 στα 137.5 ευρώ από 125 για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 165 ευρώ από 150 για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 198 ευρώ από 180 για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 238.7 ευρώ από 217 για τη τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 286 από 260 για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 372.9  ευρώ από 339 για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

Αντιδράσεις 

Αν και υπήρχαν αντιδράσεις από τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών (οικονομολόγοι, δικηγόροι, επαγγελματικό επιμελητήριο) οι οποίοι ζήτησαν να «παγώσει» η  διάταξη του νόμου 4670/2020  που συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι κατηγορηματική ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί προτάσσοντας τα εξής επιχειρήματα:

  • αν οι  εισφορές αν δεν ακολουθήσουν την πορεία του πληθωρισμού , οι συντάξεις  θα είναι πολύ μικρές
  • η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων ασφαλίζεται στη χαμηλότερη κλίμακα, επομένως η επιβάρυνση δεν είναι μεγάλη και
  • οι εισφορές των μισθωτών σε σχέση με τη χαμηλή κλίμακα των μη μισθωτών είναι υψηλότερες.

Σενάριο κατάργησης εισφοράς 10 ευρώ

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες εν όψει και της προεκλογικής περιόδου. Το σενάριο που εξετάζεται είναι να καταργηθεί η εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να ελαφρύνει η συνολική εισφορά. Άλλωστε ο «κουμπαράς» που δημιουργήθηκε από την εισφορά υπέρ της ανεργίας δεν χρησιμοποιήθηκε και ιδιαίτερα για την επιδότηση ανεργίας  των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς προϋπόθεση της επιδότησης ήταν ο επαγγελματίας να έχει κλείσει τα βιβλία του. Και οι περισσότεροι έδειξαν απροθυμία να συμμορφωθούν ως προς τας υποδείξεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ