Νέα
  • ΓΔ: 1457.96 +0.39%
  • Τζίρος: 52,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Πώς θα αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις και λάθη - Δείτε την πορεία της αίτησης

Συντάξεις
Πηγή: Eurokinissi

Πέντε διαύλους επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιούν οι εν αναμονή συνταξιούχοι για να ενημερώνονται από τον ΕΦΚΑ για το λόγο καθυστέρησης της σύνταξής τους και την πορεία της αίτησής τους, καθώς και για ενδεχόμενα λάθη στον υπολογισμό (αποκλίσεις), τα οποία πρέπει να διορθωθούν .

Συγκεκριμένα αν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από το 2022 και δεν έχει ακόμη εκδοθεί, καθώς και αν έχουν λάβει με τη fast track διαδικασία μέρος της σύνταξής τους γιατί το σύστημα δεν έχει «διαβάσει» το σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου, μπορούν να καταφύγουν στις εξής 5 λύσεις:

  1. Να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού στο αρμόδιο τμήμα συντάξεων στον ΕΦΚΑ που ανήκουν ( Ηλεκτρονική υπηρεσία Μάθε που ανήκεις).
  2. Να χρησιμοποιήσουν τη νέα ψηφιακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το «ψηφιακό δωμάτιο» μέσω του οποίου μπορούν πλέον: α) να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απονομή της σύνταξής τους, β) να ενημερωθούν για την πορεία της διεκπεραίωσης του αιτήματος τους. Επίσης, ο υπάλληλος του Φορέα μπορεί να επικοινωνήσει με τον Πολίτη και να ζητήσει σε ηλεκτρονική μορφή το δικαιολογητικό που εκκρεμεί για να συνεχίσει τη διαδικασία απονομής.
  3. Να επιλέξουν την ηλεκτρονική υπηρεσία «παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης», η οποία ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία του φακέλου του υποψήφιου συνταξιούχου.
  4. Να υποβάλλουν ένσταση αν ο ασφαλιστικός χρόνος είναι λάθος και να εξουσιοδοτήσουν τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, προκειμένου να αποτυπώσουν ψηφιακά τον ασφαλιστικό χρόνο.
  5. Επιπλέον, όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας μπορεί ο ασφαλισμένος να υποβάλλει αίτηση επίσπευσης της απονομής της σύνταξης αποστέλλοντας και τις ιατρικές γνωματεύσεις.

►Διαβάστε και: Αύξηση συντάξεων: Ποιοι θα πάρουν τα λιγότερα - Ποιοι είναι οι πιο τυχεροί

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι περιπτώσεις που εκκρεμούν από το 2021 είναι κυρίως σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με μη διευθετημένες οφειλές, που βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα, με απουσία ιατρικής γνωμάτευσης ή αιτήσεις για τις οποίες δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες αιτήσεις διαδοχικής ασφάλισης, με το ένα Ταμείο να είναι κυρίως το Δημόσιο, που υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις που ξεπερνούν το έτος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Φορέα, ο χρόνος απονομής μιας κύριας σύνταξης έχει μειωθεί κατά μέσο όρο στους δύο μήνες. Η ημερήσια παραγωγή συντάξεων ξεπερνά πια τις 1.250, όταν ήταν στις 500 το 2019.

►Διαβάστε και: ΕΦΚΑ: Εκδόθηκαν 500.000 συντάξεις σε 24 μήνες - Πόσες είναι οι εκκρεμείς

Λίγα τα λάθη στις fast track απονομές

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνει επίσης ότι «οκτώ στις δέκα αποφάσεις που εκδίδονται μέσω της διαδικασίας fast track δεν εμφανίζουν αποκλίσεις, ενώ τα ποσοστά που παρατηρούνται είναι τα ίδια που υπήρχαν παγίως και πριν. Τις περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων, οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν άμεσα. Μην ακούμε όσους προπαγανδίζουν την αποτυχία του μέτρου των fast track συντάξεων. Είναι οι ίδιοι που δεν επιθυμούσαν την λύση του προβλήματος και έχουν συμφέρον να δημιουργούν φόβους και καχυποψία στους εν αναμονή συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις αιτήσεις για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν το 2022, το 86% έχει ολοκληρωθεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα 29.750 εκκρεμότητες από την προηγούμενη χρονιά. Αν σε αυτές προστεθούν και οι περίπου 7.500 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021, τότε προκύπτουν συνολικά 37.250 εκκρεμότητες για απονομή κύριας σύνταξης στο τέλος του 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα