Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Αυξήσεις στις συντάξεις: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά - Πώς θα δείτε γιατί δεν πήρατε αύξηση

Προσωρινή σύνταξη
Πηγή: Eurokinissi

Από την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα πιστωθούν από τον ΕΦΚΑ οι αυξημένες έως και 7.75% κύριες συντάξεις του Φεβρουαρίου στους λογαριασμούς 1,7 εκατ. συνταξιούχων. Τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στην αύξηση για τον μήνα Ιανουάριο που έχει ήδη πληρωθεί θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στο τέλος Φεβρουαρίου, με τις συντάξεις του Μαρτίου.

Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ, εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία έλαβε ήδη για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια.

►Διαβάστε και: Συντάξεις: Ανατροπή με τις αυξήσεις - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7,75%, δηλαδή, 77,5  ευρώ το μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112.5 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της και πιθανώς σε βελτίωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

Πώς θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Αν δεν έχετε φυλάξει τα παλαιότερα ενημερωτικά σημειώματα του 2019 που αναγράφουν την προσωπική σας διαφορά (θετική, αρνητική) για να τη βρείτε μπορείτε να εισέρθετε στον ιστότοπο του e-EFKA, στην ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Στη συνέχεια, από τη λίστα των υπηρεσιών, θα επιλέξετε την «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης».

Εισερχόμενοι στην υπηρεσία με τους κωδικούς TAXIS, θα μπορέσετε να εκτυπώσετε το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη μηνιαία πληρωμή της σύνταξής σας. Στο σημείωμα θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά, τις κρατήσεις σας, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής σας.

Αν εμφανιστεί μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα δεν είναι διαθέσιμο, σημαίνει ότι ανήκετε στην κατηγορία των συνταξιούχων για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ξεπερνούν τις 100.000 (4% των συνταξιούχων) και η αδυναμία ολοκλήρωσης του επανυπολογισμού δεν συσχετίζεται με την αύξηση 7,75% την οποία θα λάβουν κανονικά.

Πώς προέκυψε η αύξηση 7,75%

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό 7,75% καθορίστηκε με βάση τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού του 2023. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023. Αν προκύψουν διαφορές, οι επιπλέον αυξήσεις θα πιστωθούν τέλος Ιανουαρίου 2024.

►Διαβάστε και: Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν διπλές αυξήσεις σε 10 ημέρες

Οι συντάξεις που θα λάβουν αύξηση έως 7,75% είναι αυτές που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.2022 και συγκεκριμένα: Κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου.

Τι ισχύει για όσους βγουν στη σύνταξη το 2023

Οσοι καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα λάβουν όπως και οι παλαιοί αύξηση 7,75% στην εθνική τους σύνταξη. Ωστόσο, αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη θα δουν και στη ανταποδοτική τους σύνταξη μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, οι οποίες αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος. Εν προκειμένω, το 2023 οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022 (9,9%).

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης με συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ δικαιούται εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ανταποδοτική 600, σύνολο 984 ευρώ.

Το 2023, με τη αύξηση του 7,75% η εθνική σύνταξη θα ανέλθει στα 413 ευρώ. Με την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών στα 1.308 ευρώ το 2023, η ανταποδοτική σύνταξη θα ανέλθει σε 659 ευρώ, σύνολο 1.072 ευρώ.

Από την άλλη, ο σημερινός συνταξιούχος με την αύξηση θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 646.5 ευρώ και συνολικά 1059.5 ευρώ. Η διαφορά είναι ελάχιστη, αλλά σίγουρα οι νέοι συνταξιούχοι δεν βγαίνουν χαμένοι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα