Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις: Αυτόματα θα καταβληθούν τα αναδρομικά των εκκρεμών επικουρικών

Αυτόματα θα πιστωθούν τα αναδρομικά ποσά στους συνταξιούχους των οποίων εκκρεμούν οι επικουρικές συντάξεις και η αίτησή τους έγινε πριν από την 1η Ιουλίου του 2022, σύμφωνα τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου

Μιλώντας στον Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα «γιατί γνωρίζουμε ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι των οποίων έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη» εξήγησε ο κ. Τσακλόγκλου και επισήμανε «υπάρχει αυτή η σημαντική παράμετρος, η αίτηση να έχει υποβληθεί πριν από την 1η Ιουλίου του 2022 και αυτά τα χρήματα θα μπουν αυτομάτως στους λογαριασμούς, είναι 100 ευρώ και 50 ευρώ η προκαταβολή για τις αναπηρικές επικουρικές, γιατί αυτές είναι χαμηλότερες από ό.τι οι επικουρικές της κύριας σύνταξης».

Διαβάστε επίσης - Συντάξεις: Αναδρομικά 100 ευρώ στους συνταξιούχους για κάθε μήνα που καθυστερεί η επικουρική

Απαντώντας στην κριτική για τον χρόνο που λαμβάνεται η συγκεκριμένη απόφαση, προ των εκλογών, ο κ. Τσακλόγλου αντέτεινε ότι και παλιότερα η ηγεσία του υπουργείου είχε δηλώσει πως το οπλοστάσιο που είχε χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των κύριων συντάξεων, το οποίο προέβλεπε επίσης και προκαταβολή για συντάξεις εκκρεμούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα χρησιμοποιούταν και για τις επικουρικές. «Η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε λίγο στον υπολογισμό του συστήματος το οποίο τελικά επιλέξαμε και θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε αυτή την κατηγορία, αλλά πάντως το επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό αυτό το ζήτημα» εξήγησε ο υφυπουργός. Άλλωστε, προσέθεσε, «τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των ασφαλισμένων ούτως η άλλως και υπήρχαν ήδη στον προϋπολογισμό και τα συγκεκριμένα κονδύλια και για τη φετινή χρονιά».

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει λυθεί και το ζήτημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, σημειώνοντας πως ήδη το στοκ των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων έχει αρχίσει να μειώνεται.

«Με τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, ενώ το στοκ αυτό που είναι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και πίσω είναι στις 80.000 συντάξεις, υποθέτουμε ότι μέχρι να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, περίπου 40.000 θα τις έχουμε εκκαθαρίσει και θα είναι 40.000 οι υπόλοιπες, οι οποίες είναι πιο δύσκολες υποθέσεις. Οπότε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο υιοθετήσαμε τη συγκεκριμένη διάταξη» επισήμανε ο κ. Τσακόγλου.

Για αύξησεις όσοι δεν έλαβαν λόγω προσωπικής διαφοράς

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που αναζητείται προκειμένου να δουν αύξηση στις συντάξεις τους και όσοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν επιπλέον χρήματα, ο κ. Τσακλόγλου παραδέχθηκε πως το υπουργείο το μελετά, ωστόσο, δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω, έως ότου εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία και «ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος που θα έχουμε μπροστά μας περίπου στο τέλος Φεβρουαρίου».  

Διαβάστε επίσης - Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν έξτρα μπόνους το Πάσχα - Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

«Χονδρικά η σκέψη είναι η εξής. Έχουμε παραπάνω από τα δύο τρίτα των συνταξιούχων που πήραν αύξηση στις συντάξεις τους και σχεδόν το 60% και παραπάνω από αυτούς, είδαν την πλήρη αύξηση, το 7,75%. Είναι κάτι λιγότερο από 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι πήραν ένα ποσοστό το οποίο ήταν κάτω από το 7,75%, αλλά πρακτικά μηδένισαν την προσωπική τους διαφορά. Δεν είναι λίγοι αυτοί, είναι το ένα τέταρτο των ατόμων τα οποία είχαν προσωπική διαφορά» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Εργασίας.

Ασφαλιστικές εισφορές

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση της αύξησης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών που έφερε τις έντονες αντιδράσεις των φορέων τους, εξηγώντας γιατί είναι αναγκαία αυτή η αναπροσαρμογή.

«Ψηφίζεται ο νόμος Βρούτση, ο οποίος αλλάζει τον νόμο Κατρούγκαλου και φέρνει ασφαλιστικές κλάσεις τις οποίες επιλέγει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Παραπάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών επιλέγει την πρώτη κλάση που έχει τις χαμηλότερες εισφορές. Λέει ο νόμος Βρούτση, για τρία χρόνια δεν θα προσαρμοστούν, μετά θα προσαρμοστούν για δύο χρόνια με βάση τον πληθωρισμό και κατόπιν με το δείκτη μισθών. Και είμαστε τώρα στον πρώτο χρόνο από αυτούς.  Έχουμε τρία πράγματα εδώ. Το πρώτο είναι, ότι το σύστημα το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή στις κύριες συντάξεις μας, στον κορμό δηλαδή του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικό. Δηλαδή ότι οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων. Αν έχουμε μία αύξηση στο πρώτο κομμάτι μόνο, στις συντάξεις, χωρίς να έχουμε κάποια αύξηση και από την άλλη πλευρά, δηλαδή των εσόδων, αυτά τα ήδη τεράστια ελλείμματα τα οποία έχει ακόμα το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα. Δεν το θέλουμε αυτό το πράγμα» ανέφερε ο κ. Τσακλογλου.

Διαβάστε επίσης - ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι νέες εισφορές του 2023 - Παράταση στην επιλογή κατηγορίας - Πίνακες

Επιπλέον, προσέθεσε, οι συντάξεις οι οποίες πληρώνονται αυτή τη στιγμή έχουν δύο κομμάτια. «Είναι η εθνική σύνταξη την οποία την πληρώνει ο προϋπολογισμός και είναι και η ανταποδοτική σύνταξη, η οποία πληρώνεται με βάση τις εισφορές μας. Αν πληρώνεις χαμηλές εισφορές θα πάρεις πάρα πολύ μικρή σύνταξη, οπότε στο μέλλον θα έχεις ένα πρόβλημα φτώχειας για τους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες όταν θα γίνουν συνταξιούχοι» επισήμανε.

«Και το τρίτο, πώς θα δικαιολογηθώ εγώ απέναντι στους μισθωτούς; Σε αυτή την τριετία, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα Εργάνη το οποίο έχουμε, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4%. Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 12,4%. Πώς θα βγω εγώ μετά στους μισθωτούς και θα τους πω ότι οι δικές σας εισφορές καλά έκαναν και ανέβηκαν, αλλά των άλλων δεν θα γίνουν;» συμπλήρωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Τέλος, επισήμανε ότι η τελευταία κλάση την οποία έχουν επιλέξει, πληρώνει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης χαμηλότερες από ό,τι πληρώνει ανειδίκευτος εργάτης χωρίς τριετίες και είπε χαρακτηριστικά «ε, δεν είναι πια και τόσο, αυτό το αφόρητο ποσό το οποίο μου λένε διάφοροι».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα