Νέα
  • ΓΔ: 789.53 +1.31%
  • Τζίρος: 35,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υπ. Εργασίας: Ερχεται τροπολογία για άμεση και χωρίς καθυστερήσεις εθνική σύνταξη

Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Τους βασικούς πυλώνες των ρυθμίσεων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς και της πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, στην Βουλή.

Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο γίνεται η επεξεργασία της τροπολογίας, στην οποία θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η εφαρμογή και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και σε παλαιότερες, της καταβολής προσωρινής σύνταξης. Πάντως, η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Πρόκειται για μία «προ-προσωρινή» σύνταξη.

Αμεση πληρωμή εθνικής σύνταξης, χωρίς καθυστερήσεις

Το νέο στάδιο που παρεμβάλλεται στην απονομή συντάξεων είναι η άμεση πληρωμή της εθνικής σύνταξης μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με ελάχιστο ποσό τα 346 ευρώ το μήνα για 15 έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ για 20 έτη και άνω για όσους αποχωρούν με όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης, και αντίστοιχα με 242 ευρώ και 269 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας για μειωμένη. Στη συνέχεια, θα βγαίνει η προσωρινή σύνταξη και μετά θα προχωρά η διαδικασία για την οριστική σύνταξη.

Με το νέο σύστημα, οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι θα πληρώνονται το έναντι ποσό ως 384 ευρώ άμεσα, ίσως και μέσα στον ίδιο μήνα της αίτησης, ώστε να μη μένει κανένας απλήρωτος έως ότου εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη που θα είναι και μεγαλύτερη. Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι -και του Δημοσίου- θα παίρνουν άμεσα τα 384 ευρώ και στη συνέχεια θα καταβάλλονται οι προσωρινές ανάλογα με τα ισχύοντα σε κάθε φορέα, δηλαδή ως 768 ευρώ οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ως 960 ευρώ οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και το 50% των αποδοχών μισθολογίου το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι.

Τι θα γίνει με «οφειλέτες»

Σύμφωνα με πληροφορίες, έναντι σύνταξη έως 384 ευρώ θα παίρνουν στο εξής και οι οφειλέτες που ως τώρα αποκλείονταν από το μέτρο της προσωρινής σύνταξης, εκτός αν πλήρωναν και κατέβαζαν το όριο της οφειλής τους μέχρι τις 20.000 ευρώ αν χρωστούσαν στον ΟΑΕΕ και ως τις 15.000 ευρώ για οφειλές στο ΕΤΑΑ.

Τι ισχύει για πλασματικά έτη

Εναντι ποσό σύνταξης θα παίρνουν άμεσα με την αίτηση και οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικών ετών. Η διαφορά είναι ότι τώρα δεν θα χρειάζεται να περιμένουν απόφαση του Ταμείου τους που να εγκρίνει την εξαγορά, αλλά θα αρκεί να συμπληρώσουν στην αίτηση ότι ζητούν αναγνώριση πλασματικού χρόνου τον οποίο δεσμεύονται να εξαγοράσουν όποτε εκδοθεί η απόφαση.

Αναδρομικά έως και 9.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως από το νέο μέτρο θα προκύψουν αναδρομικά τα οποία ανέρχονται περίπου έως και τα 9.000 ευρώ και θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη.

Κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τρεις διαδοχικές συντάξεις:

  • Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). Θα παίρνει δηλ. άμεσα την «προ-προσωρινή» σύνταξη των 345-384 ευρώ.
  • Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Θα παίρνει δηλαδή την προσωρινή που θα αντιστοιχεί στο 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου του ασφαλιστικού βίου (δηλ. ουσιαστική τη διαφορά μεταξύ της «προ-προσωρινής» και της προσωρινής) και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που ανέμενε την προσωρινή σύναξη του.
  • Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

  1. Η πρώτη εφαρμογή αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Οι δικαιούχοι θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.
  2. Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και
  3. Τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης στους δικαιούχους.

Ασφαλιστικό

Ο νόμος Βρούτση διόρθωσε τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου που κηρύχθηκε σε τέσσερα σημεία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Είναι ένας νόμος θετικός και θα εφαρμοστεί πλήρως. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία και η κοινωνία εξελίσσονται. Όταν δομήθηκε το ασφαλιστικό η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1, σήμερα είναι 1 προς 1. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα αλλά κοιτάζουμε αυτά που ισχύουν σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΕΠΕ

Από το Μάρτιο ως το Δεκέμβριο του 2020 έγιναν 54.911 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.634 αφορούσαν τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία (χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τήρηση αποστάσεων, κ.ά.) Η ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα, για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα διευκολύνει τους ελέγχους από το Σώμα, το οποίο θα ενισχυθεί με 121 επιπλέον ελεγκτές.

Πολίτες με αναπηρία

«Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως ο προσωπικός βοηθός και η κάρτα αναπηρίας, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν 1700 προσλήψεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί πολίτες με αναπηρία». Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι με δική του πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτή θεσπίστηκε η υποχρεωτική λήψη μέτρων προσβασιμότητας προκειμένου τα έργα να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Κατάρτιση

Τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Θα πάρουμε πρωτοβουλία με νομοσχέδιο ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση της αμοιβής εκείνων που παρέχουν κατάρτιση με τα αποτελέσματα, δεν θέλουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ