Νέα
 • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
 • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις - ΕΦΚΑ: Ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων για το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Πηγή: Pexels

Ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων συνταξιούχων που θα πάρουν από τον ΕΦΚΑ το έκτακτο επίδομα «μπόνους» προσωπικής διαφοράς πριν από το Πάσχα, επειδή δεν έλαβαν λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους. Η δεξαμενή των δικαιούχων αριθμεί 910.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν ούτε ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 στην τσέπη. Ωστόσο δεν προβλέπεται - προς το παρόν - να λάβουν όλοι το επίδομα, καθώς αρκετοί είναι υψηλοσυνταξιούχοι με αρκετούς να εισπράττουν ιδιαιτέρως υψηλές συντάξεις. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι τελικοί δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 500.000. 

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Αναδρομικά έως 7.000 ευρώ σε συνταξιούχους που περιμένουν την επικουρική

Οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται και από το αν θα δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας πριν το Πάσχα, όπως δόθηκε τα Χριστούγεννα. Αν δεν δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας - έκτακτο επίδομα 250 ευρώ - με την λογική ότι θα τρέχει το market pass για τους ευάλωτους (σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες), τότε 260.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά και δεν πήραν ούτε ευρώ από την αύξηση του 2023, θα είναι οι πρώτοι που θα προστεθούν στους δικαιούχους του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Η πλειονότητα από αυτούς εισπράττει 650 με 800 ευρώ καθαρά. 

Οι σίγουροι δικαιούχοι  

Σίγουροι δικαιούχοι είναι 140.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις από 800 - 1.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων είναι εκείνοι οι οποίοι δεν πήραν

 • Επιταγή ακρίβειας (επίδομα 250 ευρώ) τα Χριστούγεννα διότι έχουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ 
 • Μόνιμη αύξηση 7,75% ή μικρότερη, διότι έχουν σημαντική προσωπική διαφορά και έλαβαν μόνο λογιστική αύξηση - ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς (μηδενική αύξηση στην τσέπη)
 • Αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης 

Σε αυτό τον στοχευμένο πληθυσμό των συνταξιούχων θα κατευθυνθεί κατά αρχήν το νέο έκτακτο «Δώρο Πάσχα» του ΕΦΚΑ, το οποίο θα πληρωθεί πριν το Πάσχα και πριν τις πρώτες εκλογές.

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Πώς θα εκτυπώσετε την προσωπική σας διαφορά - Δείτε αν θα πάρετε αύξηση​​​​​​

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι

Καθώς όμως ο δημοσιονομικός χώρος αυγατίζει, η βάση των δικαιούχων για το νέο έκτακτο εφάπαξ επίδομα διευρύνεται ώστε στους δικαιούχους να ενταχθούν:

 • όσοι συνταξιούχοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3, 10 ή 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 - 1.500 ευρώ)
 • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%. 

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Ερχεται νέα διπλή αύξηση τον Φεβρουάριο - Οι δικαιούχοι - Παραδείγματα

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγραψε η «Η», στους 910.000 που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς συμπεριλαμβάνονται

 • 260.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά, με την πλειονότητα να εισπράττει 650 με 800 ευρώ καθαρά - Πήραν το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. 
 • 515.000 έχουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Η πλειονότητα λαμβάνει σύνταξη άνω των 1.100 ευρώ και αθροίζουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ - Πήραν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων: 

 • περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι είδαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%
 • περίπου 300.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά
 • περίπου 900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.  

Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.  

Το ποσό

Το ποσό θα είναι είτε οριζόντιο είτε κλιμακωτό, ανάλογα με το πλήθος των δικαιούχων. Αν οι δικαιούχοι παραμείνουν αυστηρά προσδιορισμένοι σε ένα συνταξιοδοτικό εισόδημα της τάξης των 800 - 1.000 ευρώ (σενάριο που απομακρύνεται) το πιθανότερο είναι το έκτακτο εφάπαξ επίδομα να είναι τελικώς οριζόντιο και όχι κλιμακωτό. Καθώς όμως η βεντάλια των δικαιούχων ανοίγει, επιστρέφει στο τραπέζι το σενάριο του κλιμακωτού ποσού, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν περισσότερα από τους υψηλοσυνταξιούχους.

Μένει να φανεί αν το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς θα συνδυαστεί με μια νέα επιταγή ακρίβειας, αν κι εφόσον αυτή τελικά δοθεί. Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, το ποσό της επιταγής ακρίβειας να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων - στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια - και στην ειδική αυτή κατηγορία συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που λειτούργησε ως κόφτης στις αυξήσεις. 

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Ψαλίδι στην αύξηση από την Εισφορά Αλληλεγγύης - Ποιοι «χάνουν» έως 82%

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ