Νέα
 • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
 • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις: Στο τραπέζι ψαλίδι στο πέναλτι 30% για όσους δουλεύουν ανάλογα με τον χρόνο εργασίας

Η εισαγωγή δικαιότερου συστήματος στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων είναι ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% στο 30% οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα το μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.

Με βάση τις ημέρες απασχόλησης το πέναλτι

Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή: 

 • συνταξιούχος με 1000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική 
 • χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα.
 • Με αναλογία 15%, εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

Οι δύο εκκρεμότητες

Ωστόσο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους εκκρεμούν δύο ακόμη ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 

 • ένα ποσοστό 30% εξακολουθεί να αναμένει πάνω από τρία  χρόνια τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται.  

Σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία που επεξεργάζονται συντάξεις, αν και οι εργαζόμενοι  συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις  βλέπουν τις σωστές περικοπές, ένας στους τρεις εξακολουθεί να υφίσταται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στη σύνταξη του. 

Για παράδειγμα:

 • ο εργαζόμενος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, με το πέναλτι 60% έχανε 600 ευρώ από τη σύνταξή του ενώ με την εφαρμογή του νέου λογισμικού η μείωση συρρικνώνεται στα 300 ευρώ.
 • Επομένως, έχει κέρδος 300 ευρώ και η σύνταξη που θα λαμβάνει θα ανέρχεται στα 700 ευρώ.
 • Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο συνταξιούχος του παραδείγματος συνταξιοδοτήθηκε στις 28/2/2020 και αμέσως μετά ανέλαβε εργασία, θα πρέπει να αναμένει αναδρομικά 37 μηνών, δηλαδή 11.100 ευρώ.

Παράλληλα με το ψαλίδι στη σύνταξη, ο νόμος δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης με την καταβολή εισφορών του εργαζόμενου συνταξιούχου προκειμένου να προσαυξηθεί η σύνταξή του. Η προσαύξηση της  σύνταξης για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα 115 ευρώ το μήνα. Όμως όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει ακόμη τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης  παρότι καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ