Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Πόσο θα αυξηθούν το 2024 - Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά

Η συνταγή των αυξήσεων το 2024 θα είναι ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε το 2023, την πρώτη χρονιά που ξεπάγωσαν οι συντάξεις από τις ρήτρες του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έτος οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν τη μισή αύξηση από το άθροισμα που βγάζουν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη του προηγούμενου έτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρώτες κάλπες η ΝΔ κατέγραψε μεγαλύτερο ποσοστό στο ειδικό κοινό των συνταξιούχων, παρότι είχε «τάξει» λιγότερα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέτρησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε προλάβει να εφαρμόσει την πρώτη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του 2023, η οποία μπήκε στην τσέπη των συνταξιούχων για 4 συνεχόμενους μήνες (Ιανουάριο – Απρίλιο), ενώ και όσοι έχουν προσωπική διαφορά έλαβαν το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 200-300 ευρώ, με την υπόσχεση πως θα το παίρνουν κάθε χρόνο μέχρι να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά.

Τι θα γίνει το 2024

Τι προβλέπεται λοιπόν για τις αυξήσεις του 2024;  Σίγουρα αναμένεται να είναι μικρότερες αλλά όχι τόσο χάρη στους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Για την αύξηση του 2024 θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης του 2023 διά του δύο.

►Διαβάστε και: Συνταξιούχοι που εργάζονται: Στο τραπέζι η μείωση του «πέναλτι» κάτω από 30% - Τα σενάρια

Με δεδομένο ότι προβλέπεται πληθωρισμός 4,5% και ανάπτυξη 2,3% (με εκτίμηση για ανοδική πορεία) οι αυξήσεις θα κινηθούν στο 3,4%, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν έως 4.5%.

Τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Με αυτό το ενδεχόμενο, η συνολική αύξηση του 2024 θα είναι 4,5%+0,5%=5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.

Θα ωφεληθούν πάνω από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι

Από τις αυξήσεις του 2024 και των επόμενων ετών αναμένεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στα 1,7 εκατ. συνταξιούχους που πήραν φέτος αυξήσεις από το 7,75% θα έρθουν να προστεθούν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με τις επόμενες αυξήσεις.

Πηγή: Pixabay

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.

►Διαβάστε και: ΕΦΚΑ: Νέο κύμα μαζικής φυγής στη σύνταξη - Το «μπόνους» του πληθωρισμού και οι πρόωρες συντάξεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι.

Επομένως:

  • όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.
  • όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης.

Με 4% αύξηση θα μείνει μεγαλύτερο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, ενώ με 5% ή και πιο πάνω θα φύγει μεγαλύτερο κομμάτι.

H ενίσχυση των συνταξιούχων που αποτελούν μια πλούσια πηγή άντλησης ψήφων βρίσκεται σε προτεραιότητα στο πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ευνοϊκές παρεμβάσεις που αφορούν αύξηση συντάξεων, αναδρομικά και επιδόματα συγκαταλέγονται στις προεκλογικές εξαγγελίες, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την εφαρμογή των παροχών σε βάθος χρόνου και την αξιωματική αντιπολίτευση να προτάσσει το «εδώ και τώρα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ