Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι του έκτακτου Δώρου Χριστουγέννων - Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι (vid)

Κλείδωσε το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς η σημαντική υπέρβαση κρατικών εσόδων στο 10μηνο (εκτέλεση κρατικού προυπολογισμού) ανοίγει δημοσιονομικό χώρο και δημιουργεί έναν «κουμπάρα» 300 εκατ. ευρώ για στήριξη των ευάλωτων έναντι του εντεινόμενου κύματος της ακρίβειας.

Η νέα «επιταγή ακρίβειας» - που πάντως αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική ονομασία - θα πληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους, με διαφορές στην αρχιτεκτονική συγκριτικά με ότι δόθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα. 

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα, πιθανότατα ακόμη και αύριο, Πέμπτη 16/11, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΟΙΚ, Κωστή Χατζηδάκη. 

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Κατά αρχήν δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν και φέτος ένα οριζόντιο εφάπαξ ποσό, ως έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» με εισοδηματικά κριτήρια. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να πέσει ελαφρώς χαμηλότερα ο πήχης των εισοδηματικών κριτηρίων φέτος ώστε να καταστούν δικαιούχοι όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα, κοντά στα 8.500 ευρώ το χρόνο (από 9.600 πέρυσι). Επίσης το ποσό θα είναι χαμηλότερο - αφού είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός - και θα φτάνει έως τα 200 ευρώ (ενδεχομένως κυμανθεί χαμηλότερα). 

Όπως έχει γράψει η «Η», οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι όσοι δεν λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ (επειδή θα χάσουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς) δεν θα μπορούν να λάβουν και επιταγή ακρίβειας, καθώς αν έπαιρναν συνδυαστικά και τις δυο ενισχύσεις στο τέλος θα έφταναν να λάβουν περισσότερα από άλλους συνταξιούχους που θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

Έτσι εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια εξετάζεται να οριστεί και ως προϋπόθεση για την φετινή επιταγή ακρίβειας να ληφθεί μόνο από τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ. 

Δεδομένου ότι τα 200 ευρώ του επιδόματος θα δοθούν σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ και το εισοδηματικό όριο που εξετάζεται για το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων είναι επίσης τα 700 ευρώ, οι δυο πληθυσμοί δικαιούχων θα έχουν σίγουρα κοινά άτομα και αλληλεπικαλύψεις.

Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς όμως υπάρχει πρόσθετο κριτήριο: ποσό προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

Συνεπώς οι κερδισμένοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 700 (ή 800 ευρώ) το μήνα (από συντάξεις ή άλλες πηγές):

  • χωρίς προσωπική διαφορά ή
  • με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ

Δηλαδή είναι συνταξιούχοι που θα λάβουν την αύξηση 3% και επειδή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι - σε συντάξεις 700 ευρώ η αύξηση θα είναι μόλις 21 ευρώ το μήνα - θα πάρουν και την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα. 

Οι επιδοματούχοι του ΟΠΕΚΑ

Δικαιούχοι θα είναι επίσης μια σειρά ευάλωτων νοικοκυριών που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ

  • Οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το Επίδομα Παιδιού - Πέρυσι πήραν ενάμιση επίδομα bonus. 
  • ΑμεΑ: Δικαιούχοι οι επιδοματούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ - Θα λάβουν ένα οριζόντιο εφάπαξ επίδομα πριν τα Χριστούγεννα 
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος - πέρσι πήραν διπλό επίδομα πριν τα Χριστούγεννα. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ