Νέα
 • ΓΔ: 1443.87 -0.51%
 • Τζίρος: 31,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Όλες οι κρατήσεις που προβλέπει η νέα διάταξη -Αναλυτικά παραδείγματα ανά δραστηριότητα

Στην επαναφορά στον «ενάρετο κύκλο της οικονομίας» των περισσότερων συνταξιούχων που εργάζονται προσβλέπει η ηγεσία του υπουργείου εργασίας , με την ενεργοποίηση της διάταξης του μίνι ασφαλιστικού , που καταργεί την περικοπή του 30% της σύνταξης , αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους.

Διαβάστε επίσης: Ανατροπή στο επίδομα ανεργίας: Η νέα ρύθμιση που ανοίγει «παράθυρο» για δουλειά χωρίς ψαλίδι στο ποσό

O στόχος του υπουργείου

Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.Το υπουργείο εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι σήμερα ανέρχονται σε 100.000 από τους οποίους περίπου 36.000 δηλώνουν νόμιμα την εργασίας τους.

Διαβάστε επίσης: Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Οι νέοι συντελεστές φορολόγησης για εφάπαξ και σύνταξη

Η νέα διάταξη και οι κρατήσεις των συνταξιούχων

Υπενθυμίζουμε ότι με τη διάταξη θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους.  Αυτός ο πόρος είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν έτσι κι αλλιώς για την ασφαλιστέα τους απασχόληση οι συνταξιούχοι.

Ο πόρος επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική. Η παρακράτηση για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ανέρχεται στο 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Εάν έχουν επικούρηση, η επιβάρυνση που θα επιβληθεί επιπλέον θα είναι 40% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει για κύρια ασφάλιση και 40% επί της αντίστοιχης για επικούρηση.

Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της εθνική ς σύνταξης. (5.112 ευρώ). Το νέο καθεστώς είναι κατά πολύ ευνοϊκότερο  καθώς εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι με μισθωτή απασχόληση θα έχουν αύξηση εισοδήματος από 141 ευρώ το μήνα ως 292 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικά οι κρατήσεις των συνταξιούχων ανάλογα με τη δραστηριότητά τους , όπως αποτυπώνονται στο μίνι ασφαλιστικό είναι οι εξής:

 • Οι μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10% στον μηνιαίο μισθό υπέρ του ΕΦΚΑ.
 • Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.
 • Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση.
 • Οι συνταξιούχοι μηχανικοί και δικηγόροι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%.
 • Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού.
 • Οι συνταξιούχοι που αμείβονται με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.
 • Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.
 • Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

Μπορούν να εργάζονται χωρίς καμία κράτηση οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ. Αν όμως το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα είναι πάνω από 10.000 ευρώ, τότε οι συνταξιούχοι -εκτός του ΟΓΑ- θα καταβάλουν τις εισφορές των αγροτών με προσαύξηση 50%.

Αναλυτικά παραδείγματα

Παράδειγμα 1:

Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους €1.200, αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους €360 βάσει του ισχύοντος καθεστώτος. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό €780, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78€. Όφελος: €282 μηνιαίως.

Παράδειγμα 2:

Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών τότε η παρακράτησή ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο €169,95x50%=84,98€.  Όφελος: €275,02 μηνιαίως.

Να σημειωθεί ότι εντός του 2024 αναμένεται και η ενεργοποίηση της ήδη ψηφισμένης εδώ και χρόνια διάταξης, που ορίζει την αξιοποίηση του επιπλέον χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων συνταξιούχων στην προσαύξηση της σύνταξης. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2020 (Ν. 4670/2020) προκειμένου οι καταβληθείσες εισφορές να χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας και της επικουρικής σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων, όμως ακόμη δεν έχει παραδοθεί στον ΕΦΚΑ το σχετικό λογισμικό για την υλοποίησή της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ