Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Τι συντάξεις θα πάρουν οι νέοι εργαζόμενοι - Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης

ΟΟΣΑ
Πηγή: ΟΟΣΑ

Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για τους νέους εργαζόμενους στην Ελλάδα θα είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Pensions at a Glance 2023).

Συγκεκριμένα, για τον μέσο εργαζόμενο που εισήλθε στην αγορά εργασίας το 2022 και αφού θα έχει διανύσει πλήρη χρόνο ασφάλισης, η καθαρή σύνταξη θα αντιστοιχεί στο 80,8% του καθαρού μισθού του έναντι 50,7% για τους άντρες και 50,1% για τις γυναίκες κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης έχει η Ισπανία με 80,4%, όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα. 

ΟΟΣΑ, ποσοστό αναπλήρωσης

Οι συντάξεις χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων

Για τους χαμηλόμισθους – με το 50% του μέσου μισθού – η σύνταξη στην Ελλάδα θα αντιστοιχεί στο 94,2% του καθαρού μισθού, προφανώς επειδή το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται περισσότερο με την εθνική σύνταξη που είναι ενιαία για όλους τους εργαζόμενους. Το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης στον ΟΟΣΑ είναι στα 66,3 χρόνια (65,8 για τις γυναίκες).  

Για τους υψηλόμισθους, με διπλάσιο από τον μέσο μισθό, η σύνταξη στην Ελλάδα θα ανέρχεται στο 74,1% του μισθού έναντι μόλις 42,3% για τους άντρες στον ΟΟΣΑ και 41,7% για τις γυναίκες. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θα έχει η Κολομβία (74,8%). 

ΟΟΣΑ, ποσοστό αναπλήρωσης, 2

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της έκθεσης, οι πραγματικές συντάξεις ήταν μειωμένες φέτος τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, οι πραγματικές συντάξεις δεν μειώθηκαν. 

ΟΟΣΑ, πραγματικές συντάξεις
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα