Νέα
  • ΓΔ: 916.38 -0.40%
  • Τζίρος: 25,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκκρεμείς συντάξεις: Τα δύο κλειδιά για ταχύτερη απονομή

Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης / Πηγή: Eurokinissi

Ενα από τα βασικά σημεία στην κυβερνητική ατζέντα όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρα η ΝΔ το καλοκαίρι του 2019, ήταν η απόδοση άμεσα των εκκρεμών συντάξεωνΤο θέμα αυτό είναι μεταξύ των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους δανειστές στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η αλήθεια είναι ότι έχει καταγραφεί σοβαρή καθυστέρηση και μόνο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάποια κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο υπουργείο Εργασίας η απάντηση στο πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα και πότε οι ρυθμοί απονομής των συντάξεων θα επιστρέψουν στην κανονικότητα είναι: το ταχύτερο δυνατό.

Δύσκολη άσκηση η απονομή συντάξεων

Και όταν κλείνουν τα μικρόφωνα η απάντηση είναι πως πρόκειται για ένα τρομερά δύσκολο έργο, αφού υπάρχουν χιλιάδες παράμετροι που πρέπει να συγκεραστούν προκειμένου να προκύψει ένα αποτέλεσμα.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα, αρκεί να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, οι οποίοι -εκ των πραγμάτων- οδηγούν και στη δημιουργία ενός πολύπλοκου συστήματος συνταξιοδότησης.

Στην νέα εποχή που ευελπιστούν ότι ξημερώνει για το σύστημα, έχουν θέσει ως όριο, χωρίς βέβαια να το λένε επισήμως, τον προσεχή Δεκέμβριο ώστε να μπει ξανά σε τροχιά η όλη διαδικασία και μην παρατηρούνται οι ουρές στην απονομή.  

Η αλήθεια ότι και στο πρόσφατο παρελθόν καταβλήθηκε προσπάθεια να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να μην παρατηρείται αυτό το φαινόμενο των χιλιάδων αιτήσεων για συνταξιοδότηση σε εκκρεμότητα, αλλά τελικά έπεσαν στο κενό. Επί υπουργίας Εφης Αχτσιόγλου και Γιάννη Βρούτση καταβλήθηκαν σοβαρές προσπάθειες, χωρίς ωστόσο να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα από το καλοκαίρι

Τη φορά αυτή πάντως τα στελέχη του υπ. Εργασίας, εμφανίζονται αισιόδοξα όσο ποτέ, ότι τελικά θα τα καταφέρουν και σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι εμφανές από το καλοκαίρι και μετά και στο τέλος του χρόνου οι ρυθμοί θα είναι και πάλι οι φυσιολογικοί.

Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η προσπάθεια θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο ένας είναι η πλήρης μηχανοργάνωση της διαδικασίας απονομής με τον ταυτόχρονο ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ και ο άλλος η απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής των συντάξεων με την εισαγωγή οποιαδήποτε νομοθετικών ρυθμίσεων κριθούν αναγκαίες στην Βουλή.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν απόλυτη επίγνωση ότι ο μηχανισμός του ΕΦΚΑ είναι εξαιρετικά δυσκίνητος και σημειώνουν ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις, έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς λειτουργικός.

Η προσπάθεια από την κυβέρνηση εντοπίζεται στην καταβολή των προκαταβολών της εθνικής σύνταξης, έτσι ώστε να πάρουν οικονομική ανάσα, εκείνοι που για χρόνια περιμένουν να λάβουν την σύνταξή τους.

Ανοίγει η πλατφόρμα απονομής εθνικής σύνταξης

Η σχετική πλατφόρμα απονομής της εθνικής σύνταξης αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα εισέλθουν με τον AΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να υποβάλουν την αίτησή τους και να λάβουν πριν από το Πάσχα τα ποσά που δικαιούνται.

Την στιγμή αυτή οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 300.000 αιτήσεις κύριων επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων. Οπως σημειώνουν από το υπουργείο, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, μέσα στο επόμενο 6μηνο θα πρέπει να εκδίδονται 35.000 συντάξεις τον μήνα.

Στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό ο ρυθμός απονομής συντάξεων ήταν 16.000 - 18.000 το μήνα. Πέρα από τις παλαιές συντάξεις, υποβάλλονται 12.000 - 14.000 νέα αιτήματα συνταξιοδότησης.

Οι επόμενες κινήσεις

Μία από τις βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Εργασίας, είναι η δρομολόγηση της αποκλειστικής ηλεκτρονικής υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος, δηλαδή κάτι ανάλογο με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μία επόμενη κίνηση είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων σε τεχνικό και ανθρώπινο επίπεδο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Τις επόμενες ημέρες υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τις συντάξεις θα εκδίδουν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ