Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις χηρείας: Τα σενάρια για να «χρυσωθεί το χάπι» των περικοπών - Πότε θα επιλέγει ο συνταξιούχος

Αποφασισμένοι είναι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσουν στην περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα για λόγους ισονομίας καθώς ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται ήδη στο δημόσιο και τον ΟΓΑ από το 2020.

Εξετάζουν ωστόσο διαφορετικά σενάρια ώστε οι χήρες/οι να ..πέσουν στα μαλακά. Η νέα διάταξη που θα τροποποιεί προς το ευνοϊκότερο το νόμο θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να προωθηθεί είτε τον Ιούλιο είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Τα 4 «κλειδιά» για υψηλότερες αποδοχές - Τι πρέπει να αποφύγουν οι ασφαλισμένοι

Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Η εφαρμογή του νόμου θα έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι θα ζητηθεί από τις χήρες του ιδιωτικού τομέα να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ ως αχρεωστήτως καταβληθείσες μεγάλα ποσά αφού η εκκρεμότητα αυτή κλείνει σχεδόν 4 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρέμβαση θα έχει σχέση με τις αναδρομικές μειώσεις ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Η περίπτωση δύο συντάξεων

Όσον αφορά τις περικοπές ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι στην περίπτωση δύο συντάξεων να μειωθεί 50% η μικρότερη σύνταξη.

Ειδικότερα, υπενθυμίζουμε ότι με το ισχύον καθεστώς (ν.4387/2016) οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται στον επιζώντα σύζυγο για μια τριετία στο 70% της σύνταξης του θανόντος, Με τη λήξη της τριετίας και εφόσον ο δικαιούχος παίρνει δική του σύνταξη ή εργάζεται, η σύνταξη χηρείας  μειώνεται κατά 50% και κατεβαίνει στο 35% της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για να τρέχουν τα αναδρομικά

Αν προκριθεί το σενάριο της επιλογής, ο συνταξιούχος μπορεί να επιλέξει τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις που θα μειωθεί κατά 50%. Για παράδειγμα αν ένας συνταξιούχος έχει 500 ευρώ από τη δική του σύνταξη και 900 ευρώ από τη σύναξη χηρείας θα μπορεί να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της σύνταξης χηρείας, η μείωση κατά 50% να μη γίνει στα 900 ευρώ αλλά στα 500 ευρώ. Με την επιλογή αυτή θα λαμβάνει 900 ευρώ από χηρεία και 250 ευρώ από τη δική του σύνταξη, δηλαδή συνολικά 1.150 ευρώ αντί 950 ευρώ, δηλαδή έχει όφελος 200 ευρώ.

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει να παραμένει στο 70% μετά την τριετία η ανταποδοτική σύνταξη και η περικοπή λόγω δεύτερης σύνταξης ή λόγω απασχόλησης να γίνεται μόνον στην εθνική σύνταξη.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο καθώς τίθεται θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και στο ..βάθος πολιτικό κόστος.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ