Νέα

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΦΚΑ: Στο ύψος του χρέους και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι παγίδες για συνταξιούχους οφειλέτες

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πηγή: Pixabay

Στις 40.000 - 50.000 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ που βρίσκονται προ των πυλών τις συνταξιοδότησης και πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση στην πλατφόρμα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οφειλέτες πρέπει να προσέξουν τις παγίδες που μπορεί να κρύβονται ως προς το ύψος του χρέους και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Ειδικότερα:

  1. Υπεθυμίζουμε ότι το όριο του χρέους προκειμένου να ανοίξει η πόρτα για τη συνταξιοδότηση αυξήθηκε στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 10.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες . Όμως για να γίνει δεκτή η αίτησή τους πρέπει να εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή το ποσό που υπερβαίνει το νέο όριο. Μάλιστα η εξόφληση πρέπει να γίνει εφάπαξ εντός διμήνου από την χρονική στιγμή που ο ΕΦΚΑ θα κοινοποιήσει στον ενδιαφερόμενο το σχετικό έγγραφο οφειλής. Αν παρέλθει άπρακτη η τιθέμενη δίμηνη προθεσμία, ο φορέας θα πρέπει να προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης, λόγω οφειλών.
  2.  Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, όλα τα προσωπικά του στοιχεία θα κοινοποιούνται και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Άρα, η συγκατάθεση που θα δίνει δεν θα αφορά μόνο το τραπεζικό, αλλά έμμεσα και το φορολογικό απόρρητο με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στο μέλλον.
ΕΦΚΑ
Πηγή: Eurokinissi

►Διαβάστε επίσης: Σύνταξη με χρέη στον ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ - Στα 333€ η ελάχιστη παρακράτηση για όσους χρωστούν 20.000€ - 30.000€

Σε όλους τους λογαριασμούς

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση και την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ οι τραπεζικές καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το  ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή των 6.000 ευρώ αν πρόκειται για οφειλέτη του ΟΓΑ.

Για τον υπολογισμό του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνονται υπόψη:

  • Το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων που έχει ο ασφαλισμένος – οφειλέτης, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.
  • Ο μέσος όρος των καταθέσεων του τελευταίου 12μήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία θα ανακτώνται εντός δέκα  εργάσιμων ημερών. Επίσης, διαβιβάζονται στοιχεία αναφορικά με τα καταθέσεις που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους. Μαζί με την αίτηση υπαγωγής ο ασφαλισμένος θα παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται. Άρα, πρόκειται για συγκατάθεση ως προς την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου.

►Διαβάστε επίσης: Π. Τσακλόγλου: Σχεδόν 100.000 οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα