Νέα
  • ΓΔ: 1483.47 +0.07%
  • Τζίρος: 41,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Ψαλίδι» στο τέλος Ιουνίου για 8.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που «ξέχασαν» να πληρώσουν εισφορές 

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Ψυχρολουσία περίμενε ένα μικρό ποσοστό εργαζόμενων συνταξιούχων που δήλωσαν την εργασία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς ο ΕΦΚΑ εντόπισε ότι δεν είχαν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές -και μάλιστα διπλάσιες όπως προβλέπει ο νόμος - για την απασχόλησή τους από τις αρχές του έτους .

Πρόκειται για περίπου 8.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι όπως διαπιστώνουν οι έλεγχοι του φορέα ήταν ασυνεπείς στις πληρωμές τους και ως απασχολούμενοι πριν συνταξιοδοτηθούν.

►Διαβάστε επίσης: Μιχαηλίδου: «Αποκαθίσταται μία μεγάλη αδικία» - Περίπου 64.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα

Όμως τώρα που λαμβάνουν σύνταξη, οι οφειλές τους θα παρακρατηθούν από το ποσό της σύνταξης του Ιουλίου που θα καταβληθεί από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου.

Ο φορέας τους απέστειλε ήδη ειδοποιητήρια για τις οφειλές οι οποίες θα έπρεπε να πληρωθούν εντός διμήνου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το νόμο οφείλουν να καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Το παράδειγμα

Δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ενταχθεί στην χαμηλότερη κατηγορία, όφειλε να καταβάλλει εισφορά 238 ευρώ +50% = 357.33 επί 5 μήνες από 1/1/2024. Με δεδομένο ότι δεν πλήρωσε, θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις του 1786.65 ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να δει μηδενικό ποσό στο λογαριασμό του για έναν – δύο η και τρεις μήνες ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

►Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι: Χλιαρό ψαλίδι σε συντάξεις χηρείας - Ξεμπλοκάρει η διάταξη για τους εργαζόμενους με αναπηρική

Ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι το ποσοστό των ασυνεπών συνταξιούχων είναι μικρό μπροστά στο πλήθος των συνταξιούχων που δήλωσαν την εργασία τους στην πλατφόρμα , οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τις 100.000.

Στις περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι ο συνταξιούχος δεν υπέβαλε δήλωση ενώ εργάζεται θα υποστεί χρηματική ποινή ίση με 12μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα θα παρακρατείται το 25% της σύνταξής τους έως ότου εξοφληθεί το συνολικό ποσό.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα