Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις: Πώς θα «χτιστεί» και πότε θα δοθεί η αύξηση του 2023

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πηγή: Pixabay

Τον βηματισμό αλλά και την «προσωρινή» φόρμουλα για τις αυξήσεις των συντάξεων από το 2023 περιγράφει το μίνι - ασφαλιστικό που κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη ρύθμιση, για τον υπολογισμό της αύξησης λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις θα καταρτιστεί η επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει και το ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Η εν λόγω υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022, ώστε να επισπευθεί η διαδικασία πληρωμής των ποσών. 

Συνεπώς: 

  • Την ερχόμενη Δευτέρα 21/11 κατατίθεται στη Βουλή η Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 
  • Ακολούθως εκδίδεται η υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη με το ακριβές ποσοστό της αύξησης 
  • Ο ΕΦΚΑ παίρνει τη σκυτάλη για να πληρώσει τις αυξήσεις στους δικαιούχους.    

Όπως έχει προανναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, ο ετήσιος πληθωρισμός του 2022 θα ανέρχεται τελικά - βάσει των προβλέψεων του προυπολογισμού - κοντά στο 10% (9,8%). Η ανάπτυξη του 2022 εκτιμάται ότι θα κλεισει τελικά κοντά στο 6%. 

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το τελικό ποσοστό αύξησης των συντάξεων θα είναι από 7,5% έως 8%. 

Πότε θα δοθεί η αύξηση 

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, οι αυξήσεις στις συντάξεις προβλέπεται να δοθούν με την πρώτη πληρωμή του 2023, δηλαδή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου στα τέλη Ιανουαρίου. 

Οι εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών συγκλίνουν πως δεν υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να πληρωθούν οι αυξήσεις με τις συντάξεις Ιανουαρίου, καθώς αυτές προπληρώνονται νωρίς, πριν τα Χριστούγεννα. Άλλωστε πριν τα Χριστούγεννα θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. 

Οι συμψηφισμοί  

Ακολούθως, εφόσον προκύψουν διαφορές στο τελικό ΑΕΠ και τον τελικό πληθωρισμό του 2022, στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ εντός του 2023, τότε θα γίνει αναδρομικά συμψηφισμός με τις αυξήσεις που θα έχουν ήδη δοθεί. Ο συμψηφισμός θα πραγματοποιηθεί με τις αυξήσεις που θα πληρωθούν στις συντάξεις το 2024. 

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο: «Διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση του πρώτου εδαφίου που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται».    

Αγροτικές συντάξεις

Το ποσό της βασικής σύνταξης του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ορίζεται σε 360€ και αυξάνεται από 1ης.1.2023 και εφεξής με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο:

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ