Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μίνι ασφαλιστικό: Οι πέντε διατάξεις που φέρνουν τα πάνω κάτω σε συντάξεις και επιδόματα

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθεί η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων χηρείας στο μισό  στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Το θέμα είναι ευαίσθητο και οι χειρισμοί πρέπει να είναι λεπτοί προκειμένου  να αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις .

Πάντως η εν λόγω διάταξη δε θα περιληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί εκτός απροόπτου στο υπουργικό συμβούλιο αύριο, 11 Οκτωβρίου.

1. Ελευθέρας για εργασία στους συνταξιούχους με αναπηρία

Παράλληλα οι ευνοϊκές αλλαγές στο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων επεκτείνονται και στους συνταξιούχους με αναπηρία.

Σήμερα οι συνταξιούχοι με αναπηρία δεν είχαν δικαίωμα για εργασία χωρίς να διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα με εξαίρεση τους ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα η νοητική υστέρηση.

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις - Ελεγκτικό Συνέδριο: Αναζητείται λύση για την αλλαγή των συντάξεων των δικαστών χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Με τη νέα διάταξη θα επιτρέπεται η εργασία προκειμένου όσοι αισθάνονται ικανοί προς εργασία να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να ενισχύουν το εισόδημά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να αποδεικνύεται η ασφαλιστική τους αναπηρία. Ωστόσο οι συνταξιούχοι με αναπηρία θα αντιμετωπίσουν διπλό πέναλτι. Θα έχουν παρακράτηση στη σύνταξη αλλά και μηνιαία εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ.

2. Τέλος το «πέναλτι» στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προβλέπει από την 1/1/2024 την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξή τους. Αντί αυτού ορίζεται μηνιαία εισφορά 10% στο εισόδημα από την εργασία τους. Το νέο καθεστώς ευνοεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων και έχει στόχο να τους ενθαρρύνει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη εργασία.

3. Σύνταξη με οφειλές

Αλλάζει και το καθεστώς για εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Σήμερα οι οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη αν δεν εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό.

\Με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται το όριο της οφειλής προκειμένου να βγει η σύνταξη στις 30.000 ευρώ  για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες με κάποιους όρους και προϋποθέσεις, όπως να αποδεικνύεται με την άρση των τραπεζικών τους λογαριασμών ότι είναι αναξιοπαθούντες και όχι κακοπληρωτές.

Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να διαθέτουν καταθέσεις, άνω των 15.000 ευρώ. 

Μέχρι το χρέος τους να πέσει στα 20.000 ευρώ, θα μπορούν να παίρνουν το 50% της σύνταξής τους. Όταν φτάσουν στο κατώφλι των 20.000 περνούν στο σημερινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο αποπληρώνουν την υπόλοιπη οφειλή σε 60 δόσεις.

4. Fast track επικουρικές με 15ετία

Επίσπευση έκδοσης επικουρικών: Στο μίνι ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται διάταξη για την επίσπευση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων καθώς το στοκ των εκκρεμοτήτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η διάταξη θα προβλέπει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξετάζονται στο εξής  με βάση τη 15ετία και όχι με βάση με το χρόνο ασφάλιση; που προέβλεπε το Ταμείο τους. Σημειώνουμε ότι η 15ετία ισχύει σήμερα για το πρώην ΙΚΑ. 

►Διαβάστε επίσης: Επιταχύνεται η απονομή χιλιάδων εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

Tι θα γίνει με τους ασφαλισμένους του Δημοσίου;

Για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου απαιτείται η θεμελίωση με 25ετία και 35ετία για την έκδοση επικουρικής. Στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη.

Με τη νέα διάταξη όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία. Με την ενεργοποίηση της διάταξης, σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, θα εκκαθαριστούν αυτόματα περίπου 30.000 εκκρεμείς επικουρικές του δημοσίου.

5. Επιδόματα με πλαστικό χρήμα

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για την πληρωμή μεγάλου ποσοστού  των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ  (με εξαίρεση τα αναπηρικά) με άυλη προπληρωμένη κάρτα, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς το άλλο μισό θα  καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στην πράξη, τα ποσά της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα, θα μπαίνουν στην προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο οι περίπου 2 εκατ. δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν τα ψώνια τους.

Επιπλέον, ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Στόχος είναι να δίνονται «όσα πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, ακριβώς για ό,τι πρέπει» προκειμένου να καταπολεμηθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στο σύνολο της οικονομίας έχει ήδη ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα