Νέα
  • ΓΔ: 1414.9 -0.31%
  • Τζίρος: 59,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις: Αναδρομικές αυξήσεις «δώρο» για συνταξιούχους τραπεζικούς

Μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως στον τουρισμό, την εστίαση, τα θεάματα αλλά και άλλους κλάδους που λόγω της πανδημίας δε μπόρεσαν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις ασφάλισης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, μπορούν με ευνοϊκότερους όρους να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Διαβάστε επίσης: Κατατέθηκε το μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για απασχόληση συνταξιούχων και καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς 

Οι προϋποθέσεις

Σημειώνουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη σύνταξης είναι ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει 100 ένσημα κατ΄έτος τα πέντε τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο 121 του μίνι ασφαλιστικού που κατατέθηκε στη Βουλή, η αναζήτηση της πενταετίας του ασφαλιστικού δεσμού εκτείνεται για ένα (1) επιπλέον έτος.

Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι  πριν την 1η.1.1993, που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν εκατό (100) ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2020 (χρονιά Covid ) θα έχουν τη δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης με βάση τα ένσημα που συμπλήρωσαν το 2019.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το άρθρο 134 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι συνταξιούχοι των τραπεζών που έχουν αποχωρήσει με το ειδικό προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με μικρότερα όρια ηλικίας  και είχαν μείνει εκτός αυξήσεων θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά τις αυξήσεις για το ήμισυ της σύνταξής τους.

Δηλαδή θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση  7,75% από το 2023 και 3% για το 2024  στο 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Αυτές είναι οι αυξήσεις του 2024 - Η ΚΥΑ σε ΦΕΚ

Aναδρομικά σε τραπεζικούς συνταξιούχους

Για παράδειγμα, συνταξιούχος τραπεζικός προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος με συνολική σύνταξη 2.500 ευρώ μικτά (μισή κύρια και μισή επικουρική), θα πάρει αύξηση στα 1.250 ευρώ της σύνταξης, ως εξής:

  1. Αύξηση 7,75% για το 2023, ήτοι 96,87 ευρώ επί 12 μήνες, ίσον 1.1162,44 ευρώ αναδρομική αύξηση για το 2023. Η σύνταξη μετά την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 1.346,87 ευρώ.
  2. Αύξηση 3% στη σύνταξη ων 1.346,87 ευρώ από 1/1/2024, ήτοι 40,4 ευρώ με τη σύνταξη να διαμορφώνεται στα 1.387,28 ευρώ.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση σε ολόκληρη τη σύνταξη όταν πιάσουν τα όρια ηλικίας που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους και περάσουν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

Επίσης με άλλη διάταξη  δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ