Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

EΦΚΑ: Στα 1,7 δισ. οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ το 2023 από οφειλές ασφαλιστικών εισφορών - Οι εργοδότες στηρίζουν το σύστημα

Πάνω από τον πήχη του στόχου για τις ετήσιες εισπράξεις του 2023 πέρασε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΕΦΚΑ, καθώς η περσινή χρονιά κλείνει με εισπράξεις 1,704 δισ. από οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, έναντι στόχου για εισπράξεις 1,572 δισ. Το ζεστό χρήμα, δηλαδή, που μπήκε στο ταμείο του ΕΦΚΑ - ΚΕΑΟ πέρσι ξεπέρασε κατά 132 εκατ. ευρώ τον στόχο που είχε τεθεί. Αυτό υπογραμμίζει η έκθεση του ΚΕΑΟ για την πορεία των ασφαλιστικών οφειλών το Δ τρίμηνο του 2023, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Η».

Φαίνεται, μάλιστα, πως η πλειοψηφία των εσόδων οφείλονται σε νέες ρυθμίσεις, κάτι που υποδεικνύει - όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς - πως αποκαθίσταται μια «κανονικότητα» στις ενέργειες είσπραξης μετά την πανδημία της COVID-19. Ειδικότερα, φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων, δηλαδή περίπου το 60%, προέρχεται από ρυθμίσεις και ειδικά πάγιες ρυθμίσεις (έως 24 δόσεις), αρκετές από τις οποίες «κλείδωσαν» μετά και την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικά κατασχετήρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι ασφαλισμένοι σπεύδουν να ρυθμίσουν, για να πετύχουν άρση της κατάσχεσης και να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι μη μισθωτοί επιμένουν στα «φέσια»

Αυτή η εικόνα «κανονικότητας», ωστόσο, οφείλεται κατά μείζονα λόγο στους εργοδότες και όχι στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς οι εργοδότες εμφανίζουν υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσης από τους μη μισθωτούς, οι οποίοι μένουν κατά κανόνα «αρρύθμιστοι». Η εικόνα αυτή επιχειρείται να αντιστραφεί τώρα με την άρση της «δωρεάν» ασφαλιστικής ικανότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς, καθώς όσοι δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν μένουν πλέον χωρίς ασφαλιστική ικανότητα (χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ) και χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.

Φαίνεται όμως πως και πάλι η ισορροπία δεν αλλάζει, αφού από τους 733.000 μη μισθωτούς που ήταν οφειλέτες του ΕΦΚΑ στις αρχές Φεβρουαρίου και κινδύνευαν να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα από 1η Μαρτίου, ελάχιστοι έσπευσαν να ρυθμίσουν για να μείνουν εντός συστήματος ΕΟΠΥΥ.

Τα στοιχεία κοντά στις 20 Φεβρουαρίου έδειχναν πως περίπου 10.000 - 15.000 μη μισθωτοί είχαν σπεύσει να ρυθμίσουν, δηλαδή μόλις το 2% των οφειλετών. Ακόμη κι αν υπήρξε μαζική ροή ρυθμίσεων τα τελευταία 24ωρα του Φεβρουαρίου, το ποσοστό όσων έσπευσαν να ρυθμίσουν πριν την 1η Μαρτίου φαίνεται πως παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες (πιθανότατα πάνω από μισό εκατομμύριο) να είναι πια ανασφάλιστοι ως οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Τα οριστικά στοιχεία ωστόσο θα βγουν τις επόμενες ημέρες.   

Ενέργειες είσπραξης έως 30 Σεπτεμβρίου

Σταθερό το χαρτοφυλάκιο των χρεών - Αυξήθηκαν τα πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση, η εντυπωσιακή επίδοση του ΚΕΑΟ αναφορικά με τις εισπράξεις του 2023 στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στους εργοδότες, οι οποίοι ρύθμισαν για να μείνουν εντός συστήματος. 

Το χαρτοφυλάκιο των οφειλών προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, πάντως, μένει σταθερό και το Δ τρίμηνο του 2023 κοντά στα 47 δισ. ευρώ, χωρίς κάποια θεαματική μεταβολή. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η κύρια οφειλή μειώθηκε λίγο, στα 29,5 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται τόσο σε διαγραφές οφειλών (με την νέα ρύθμιση για την παραγραφή στη 10ετία) όσο και σε εξοφλήσεις. Η αύξηση του συνολικού υπολοίπου οφείλεται σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι «φρέσκες» οφειλές κινούνται στα ίδια επίπεδα από εργοδότες και μη μισθωτούς όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα του 2023.

Πορεία ρυθμίσεων έως 30 Σεπτεμβρίου
  • Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο Κ.Ε.Α.Ο. έφτασαν σε πλήθος τις 987.571 για οφειλές ύψους 7,75 δισ. ευρώ.

Παραδοσιακά:

  • υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.742.773 οφειλέτες (75,90% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • το 89,08% των οφειλετών (2.045.319 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 94.798 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ (14,13% του τρέχοντος υπολοίπου)
  • το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.605 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,60% του υπόλοιπου οφειλών)
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα