Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κληρώνει από το ΑΕΔ για τα «κομμένα» Δώρα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πηγή: Pixabay

Την Τετάρτη 17 Απριλίου εκτός απροόπτου θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η συνταγματικότητα η μη της χορήγησης των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για την χρονική περίοδο μετά το 2012.

Πάντως αν το δικαστήριο δικαιώσει τους συνταξιούχους η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει για την καταβολή των αναδρομικών μέσα σε περιβάλλον δημοσιονομικά περιορισμένο. Υπενθυμίζουμε ότι αρκετές παροχές, όπως η ενίσχυση των ευάλωτων το Πάσχα ακυρώθηκαν ενώ δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σύμφωνα με πληροφορίες και η αναπροσαρμογή της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).

►Διαβάστε επίσης: Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ξεκινούν οι αιτήσεις

Παγώνουν οι προσφυγές

Πάντως μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Υπογραμμίζουμε ότι η απόφαση του ΑΕΔ το οποίο ανέλαβε την εκδίκαση μετά την ασυμφωνία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας , δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν  τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Oπως δήλωσε ο  δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης στις 17 Απριλίου το ΑΕΔ  θα αποφανθεί περί της συνταγματικότητας  της καταβολής των δώρων αναδρομικά από το 2015 έως το 2018.

►Διαβάστε επίσης: Απεργία στις 17 Απριλίου: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Τι θα γίνει με το μετρό

Πηγή: Pixabay

Συνεχόμενες αναβολές

Μέχρι σήμερα  έχουν αναβληθεί πάνω από 700 αγωγές και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση θα ξεπεράσουμε τις 1.200 αγωγές. Καιρός -προσθέτει ο κ. Αποστολίδης είναι να επανεξετασθεί και ο θεσμός των πιλοτικών δικών σχετικά με το σεβασμό για την εφαρμογή των αποφάσεων. Πάνω από 250.000 δικαιούχοι ταλαιπωρούνται και βέβαια τα διοικητικά δικαστήρια παραμένουν «βαρειά» φορτωμένα με αγωγές για τα αναδρομικά.

Με τρεις διαδοχικά αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Μισθοδικείου, κρίθηκε ότι η κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας, που έλαβε χώρα το έτος 2012, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα καθώς προσβάλλει συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ. Βάσιμα ελπίζουμε σε θετική έκβαση της υπόθεσης, κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.

Υπογραμμίζεται ότι τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα