Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΑΟ: Νέες προτάσεις για αύξηση εσόδων - Ποιοι ...πέφτουν στα μαλακά – Οι προθεσμίες για τα αναγκαστικά μέτρα

Πηγή: Pixabay

Εναλλακτικές προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι των στελεχών του ΕΦΚΑ- ΚΕΑΟ με στόχο την αύξηση των εσόδων στα 1,65 δισ. ευρώ για το 2024, χωρίς να αποκλείεται και μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών.

Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πχ κατασχέσεις) αποτελούν πάντα ένα μοχλό πίεσης εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα χρησιμοποιηθούν για οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Αντίθετα θα αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια στους οφειλέτες στην αρχή της οφειλής ώστε να σταματήσει να αυξάνεται στο πρώτο εξάμηνο από τότε που εντοπίζεται.

►Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ: Στα σχοινιά οι ρυθμίσεις χρεών προς το ΚΕΑΟ - Οι μισοί χάνουν τις δόσεις

Κατασχέσεις - πλειστηριασμοί

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της φετινής χρονιάς, ορίζεται ότι τα αναγκαστικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται εντός τριών μηνών από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ ή εντός 70 ημερών από την απώλεια μιας ρύθμισης.

Σε κάθε περίπτωση διατηρείται και ισχύει το χρονικό περιθώριο των 20 ημερών, από την αποστολή της απαραίτητης Ατομικής Ειδοποίησης προς τον οφειλέτη, με την οποία θα ενημερώνεται για το χρέος του.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του. Εάν παρέλθει το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ενεργοποιείται το χρονοδιάγραμμα για την χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Νέα υπηρεσία

Μάλιστα εντός του έτους προγραμματίζεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μια νέα υπηρεσία πρόσβασης των οφειλετών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ με χρήση κωδικών Taxisnet, στην οποία περιλαμβάνεται και επιβεβαίωση του e-mail επικοινωνίας.

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς θα μπορούν πλέον να βλέπουν συγκεντρωμένες σε ένα σημείο τις οφειλές για όλα τα μητρώα οφειλέτη που μπορεί να έχουν. Έτσι, δεν θα χρειάζονται διακριτοί κωδικοί πρόσβασης για κάθε διαφορετικό μητρώο.

►Διαβάστε επίσης: EΦΚΑ: Στα 1,7 δισ. οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ το 2023 από οφειλές ασφαλιστικών εισφορών - Οι εργοδότες στηρίζουν το σύστημα

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2023 εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ συνολικές οφειλές ύψους μόλις 89.906.722 ευρώ. Από την έναρξη της λειτουργίας του Φορέα  και μέχρι το τέλος του 2023 έχουν ενταχθεί οφειλές ύψους 32,03 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο τέλος  του α’ τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση, έχει ανέλθει στα 47,88 δισ.  από 47,5 δισ. που ήταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

ΕΦΚΑ
Πηγή: Eurokinissi

«Φρέναραν» οι κύριες οφειλές

Ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι οφειλές έχει υποχωρήσει τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Μια από τις αιτίες είναι ότι έχει συγκρατηθεί η αύξηση των κύριων οφειλών και η όποια επιβάρυνση προέρχεται από την προσαύξηση τελών και προσαυξήσεων σε παλαιότερα χρέη.

Οι κύριες οφειλές μειώνονται είτε με πληρωμή περισσότερων τρεχουσών εισφορών σε μηνιαία βάση, είτε με ρύθμιση χρεών. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ότι φρενάρει η δημιουργία νέων οφειλών που είναι και το κυριότερο πρόβλημα του ΕΦΚΑ. Για τον λόγο αυτόν το ΚΕΑΟ αποστέλλει σωρηδόν τα ειδοποιητήρια στους οφειλέτες στην αρχή της οφειλής ώστε να σταματήσει να αυξάνεται στο πρώτο εξάμηνο από τότε που εντοπίζεται.

Μια ακόμη αιτία συγκράτησης των οφειλών είναι ότι οι οφειλέτες καταβάλουν στο ΚΕΑΟ ένα ποσό έναντι ανά τακτά διαστήματα ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα μειώνοντας έτσι την οφειλή τους χωρίς να φορτώνεται με νέο χρέος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ