Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συνταξιούχοι: Χλιαρό ψαλίδι σε συντάξεις χηρείας - Ξεμπλοκάρει η διάταξη για τους εργαζόμενους με αναπηρική

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας με άξονα την ενίσχυση των μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια, θα ενταχθούν μετά τις ευρωεκλογές, ασφαλιστικές διατάξεις που εκκρεμούν όπως αυτή που καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της εργασίας των συνταξιούχων με αναπηρία.

Οι άλλες εκκρεμείς διατάξεις όπως η περικοπή των συντάξεων χηρείας και ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις θα προωθηθούν στη Βουλή το Φθινόπωρο καθώς δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει» οι τελικές αποφάσεις.

Οι διατάξεις που επεξεργάζεται ο υφυπουργός εργασίας Βασίλης Σπανάκης έχουν στόχο την ενίσχυση των ελέγχων της διαδικασίας αδειοδότησης των εργασιών κυρίως της οικοδομής μετά την απώλεια της ζωής του αστυνομικού στο Πασαλιμάνι αλλά και άλλα δυστυχήματα σε οικοδομές που στοίχησαν τη ζωή εργαζομένων.

►Διαβάστε επίσης: Νέο επίδομα ανεργίας με μπόνους - Ποιοι επωφελούνται - Τα σημεία «κλειδιά» του νέου συστήματος

Οι συνταξιούχοι με αναπηρία

Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα προστεθούν ασφαλιστικές διατάξεις με κυριότερη τη διόρθωση στην ισχύουσα διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία ώστε η ιατρική γνωμάτευση της αναπηρίας τους, να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα διάταξη απαιτεί τη διακοπή της εργασίας του εργαζόμενου με αναπηρία προκειμένου πρώτα να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια να αναλάβει εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή του και χωρίς να έχει την υποχρέωση της καταβολής του πόρου  10% επί του εισοδήματός τους από την εργασία υπέρ ΕΦΚΑ.

Η προωθούμενη διάταξη  θα επιλύσει το πρόβλημα και έτσι η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας θα προχωρεί χωρίς διακοπή εργασίας.

Πηγή: Pixabay

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Τα 4 «κλειδιά» για υψηλότερες αποδοχές - Τι πρέπει να αποφύγουν οι ασφαλισμένοι

Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Περικοπή συντάξεων χηρείας: Το υπουργείο εργασίας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα που δεν έγιναν έως σήμερα για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος.

Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο  χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες οι χήρες/οι θα... πέσουν στα μαλακά όσον αφορά στις αναδρομικές μειώσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ : Οι παροχές που καταβάλλονται σήμερα ( επιδόματα ασθένειας, κύησης και λοχείας , κατασκηνώσεων και τα έξοδα κηδείας) έχουν αγεφύρωτες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. Με το νέο κανονισμό κάποιες θα μειωθούν και κάποιες θα αυξηθούν με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Στο μίνι ασφαλιστικό που θα προωθηθεί το φθινόπωρο θα περιληφθούν και οι αλλαγές που θα φέρει η εισαγωγή του δείκτη μισθών από το 2025 για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων μισθών και τον υπολογισμό νέων ανταποδοτικών συντάξεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα