Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΦΚΑ: Σπάνε ρεκόρ οι δηλώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων - Ηδη 173.000 στην πλατφόρμα

Στο…. αναπάντεχο πλήθος των 173.000 (για την ακρίβεια 172.786) έχουν φτάσει οι δηλώσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Η αύξηση με γεωμετρική πρόοδο των δηλώσεων εργασίας έχει προκαλέσει απορία ακόμη και στα στελέχη του ΕΦΚΑ που προσδοκούσαν αρχικά οι δηλώσεις να φτάσουν τις 100.000 με βάση και τα σενάρια που είχαν υποβάλλει στη Βουλή όταν είχε τεθεί προς ψήφιση η αλλαγή του καθεστώτος.

Τα στελέχη του ΕΦΚΑ εικάζουν ότι το νέο πλήθος είναι συνταξιούχοι που ανέλαβαν τώρα εργασία αξιοποιώντας το ισχύον καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους .

Αντ΄αυτού αν είναι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο 10% επί των αποδοχών τους στον ΕΦΚΑ ενώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

►Διαβάστε επίσης: Με «γαλλικό κλειδί» αλλάζει η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό - Eρχεται νέα φόρμουλα

Ποιοι ωφελούνται

Με άλλα λόγια, φαίνεται αδύνατον αυτό το πλήθος να ήταν μέχρι πρότινος στη μαύρη οικονομία και να εμφανίστηκε αυτή την περίοδο αιφνιδίως μετά την αλλαγή του καθεστώτος. Όπως και να έχει, η αύξηση του αριθμού των δηλώσεων είναι επ ωφελεία  και των δύο πλευρών.

Οι μεν συνταξιούχοι αυξάνουν το εισόδημά τους, ο δε ΕΦΚΑ ενισχύει τα έσοδά του εισπράττοντας:

  • τον πόρο 10% και
  • τις εισφορές που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι ως μισθωτοί οι οποίες προσαυξάνονται κατά 50% στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Προς διπλάσια έσοδα

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το σενάριο (το πολύ αισιόδοξο) που προοριζόταν για το ΓΛΚ, στην περίπτωση που οι δηλώσεις έφταναν τις 100.000, το κέρδος για τον ΕΦΚΑ θα ανερχόταν σε 200 εκ. ετησίως μόνο όσον αφορά στον πόρο 10%. Επομένως με τα νέα δεδομένα τα έσοδα οδεύουν προς διπλασιασμό.

►Διαβάστε επίσης: Πρεμιέρα για την 6ήμερη εργασία - Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Βρήκαν.... μηδέν στο λογαριασμό!

Ωστόσο οι συνταξιούχοι, κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν την εργασία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των εισφορών καθώς ο ΕΦΚΑ μπορεί να τους «τσιμπήσει» και να προχωρήσει σε παρακράτηση της σύνταξής τους.

Πρόσφατα ο ΕΦΚΑ εντόπισε περίπου 8.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δεν είχαν καταβάλλει εισφορές 5 μηνών από την αρχή του έτους. Όμως τώρα που λαμβάνουν σύνταξη, οι οφειλές τους παρακρατήθηκαν από το ποσό της σύνταξης με αποτέλεσμα ορισμένοι να βρουν μηδενικά ποσά σύνταξης στο λογαριασμό τους.

Τι ισχύει για εργαζόμενους συνταξιούχους

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το νόμο οφείλουν να καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ενταχθεί στην χαμηλότερη κατηγορία, όφειλε  να καταβάλλει εισφορά 238 ευρώ + 50% = 357.33 επί 5 μήνες από 1/1/2024.

Με δεδομένο ότι δεν πλήρωσε, θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις του 1.786 ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να δει μηδενικό ποσό στο λογαριασμό του για έναν – δύο η και τρεις μήνες ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Τα πρόστιμα

Στις περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι ο συνταξιούχος δεν υπέβαλε δήλωση ενώ εργάζεται θα υποστεί χρηματική ποινή ίση με 12μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα θα παρακρατείται το 25% της σύνταξής τους έως ότου εξοφληθεί το συνολικό ποσό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα