Νέα
  • ΓΔ: 851.2 -1.82%
  • Τζίρος: 109,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Από το Zoom στο TikTok: Οι νικητές και οι χαμένοι της τεχνολογίας

Zoom / Πηγή: AP Images
Zoom / Πηγή: AP Images

Το 2020 μείναμε σπίτι και μεταξύ άλλων, καταναλώσαμε μέσω streaming ατελειώτες ταινίες και σειρές, συμμετείχαμε σε πάμπολες τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom, παραγγείλαμε online όσο ποτέ άλλοτε, παίξαμε video games μέχρι να πονέσουν τα χέρια μας και μετρήσαμε ατέλειωτες ώρες τηλεργασίας. Η πανδημία μας απομόνωσε κοινωνικά, αλλά ταυτόχρονα μας έσπρωξε στην τεχνολογία.

Ποιοι όμως τεχνολογικοί «παίκτες» ήταν οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι της χρονιάς που πέρασε; Σύμφωνα με το Associated Press, η λίστα έχει ως εξής:

Χαμένοι

Εικονική πραγματικότητα

Την ώρα που ο κόσμος κλείστηκε σπίτι, φαινόταν πως υπήρχε χώρος για κέρδη στον τομέα των παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας. Ωστόσο, όπως τελικά διαμορφώθηκαν τα πράγματα, οι καταναλωτές προτίμησαν να ψυχαγωγηθούν με τα video games που ήδη διέθεταν και να μην επιδοθούν σε αγορές πολύπλοκων αξεσουάρ προκειμένου να παίξουν VR games.

Τα εργαλεία ελέγχου της παραπληροφόρησης

Την ώρα που Facebook, Twitter, YouTube, ακόμα και TikTok υποσχέθηκαν ενόψει των αμερικανικό προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, κι έπειτα από μήνες πανδημίας να λανσάρουν εργαλεία που θα εμπόδιζαν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, παραπληροφόρησης και μηνυμάτων μίσους, τελικά απέτυχαν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

Quibi

Μόλις έξι μήνες μετά το λανσάρισμά του κι έχοντας αποσπάσει 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια από μεγαλοεπενδυτές, μεταξύ των οποίων Disney, NBCUniversal και Viacom, η πλατφόρμα τηλεόρασης για smartphones Quibi, ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου ότι σταματά τη βραχύβια λειτουργία της.

Uber και Lyft

Η πανδημία έκλεισε τον κόσμο στον σπίτι και κατά συνέπεια,οι εφαρμογές που σου έβρισκαν όχημα και οδηγό για τις μετακινήσεις σου δεν σου χρειάζονται. Η Uber αναγκάστηκε μόνο μέσα στον Μάιο να προχωρήσει σε 3700 απολύσεις, ήτοι έχασε το 14% του εργατικού της δυναμικού. Η Lyft ανακοίνωσε επίσης περικοπές θέσεων εργασίας.

Η προσπάθεια του Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok

Την ώρα που η Ινδία έκρινε παράνομη την εφαρμογή που προκάλεσε παγκόσμια φρενίτιδα στο πρώτο lockdown, ο Ντόλαντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τα δυνατά του για να το απαγορεύσει στις ΗΠΑ, υπογράφοντας τον Αύγουστο διάταγμα που ανάγκαζε τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok. Ωστόσο, η αμερικανική δικαιοσύνη μπλόκαρε την απαγόρευση.

Κερδισμένοι

Nintendo Switch

Παρά το γεγονός πως μέσα στο 2020 παρουσιάστηκαν τα νέα Xbox και PlayStation, η Νintendo Switch κατάφερε να δει τις πιο γρήγορα αυξανόμενες πωλήσεις. Μάλιστα, είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση που τον Μάρτιο του 2020 σημείωσε παγκοσμίως 26 εκατομμύρια πωλήσεις, με αποτέλεσμα να γίνει δυσεύρετη. Και σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας, μέσα στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, είχαν πωληθεί 6,92 εκατομμύρια τεμάχια.

Zoom

Θεωρείται ένας από τους μεγάλους νικητές της πανδημίας και του 2020. Η πλατφόρμα online τηλεδιασκέψεων Zoom, όπως και οι ανταγωνίστριές της Microsoft Teams και WebEx, έγιναν απαραίτητα εργαλεία της νέας πραγματικότητας της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Κατασκευαστές υπολογιστών

Η νέα πραγματικότητα της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης δημιούργησε τεράστια ζήτηση για νέους οικιακούς υπολογιστές που να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις. Ήταν τόσο μεγάλη δε, που αρχικά οι εταιρείες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Παρόλα αυτά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η παράδοση υπολογιστών μόνο στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Η Amazon είναι κατά το σύνολο των οικονομολόγων ο απόλυτος νικητής της πανδημίας. Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω του κρατικού επιβεβλημένου λουκέτου, ήταν μονόδρομος. Και ολοένα και μικρότεροι έμποροι στράφηκαν και αυτοί στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν για online αγορές στη BlackFriday 22% περισσότερα από το 2019, χτυπώντας το ρεκόρ των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Adobe Analytics. Αντίστοιχο ρεκόρ καταγράφηκε και για τη Cyber Monday.   

___

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα