Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνική διάκριση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

Η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών / Πηγή: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών / Πηγή: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αργυρό μετάλλιο για Έλληνες φοιτητές στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2020, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Νοέμβριο. Η ομάδα ασχολήθηκε με την τοξικότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται σε πολυπληθή προϊόντα καθημερινής χρήσης.  

Στόχος τους, είναι η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού, το οποίο θα αντικαταστήσει τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. 

Η «iGEM Athens 2020» βραβεύτηκε και κατέκτησε τη δεύτερη θέση για το καλύτερο προωθητικό βίντεο του διαγωνισμού στην κατηγορία των προπτυχιακών projects

Η ομάδα «iGEM Athens 2020» απαρτιζόταν από δώδεκα φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου, τους Μαριάννα Ιωαννίδου και Ανδρέα - Αθανάσιο Τζώντζο Ντεκμάκ από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ορσαλία-Ζωή Βελουδίου από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρο Κανελλόπουλο, Καλλιόπη Μπελέγρη και Γιώργο Μπρουτζάκη από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμο Ασλάνη, Ελευθερία Κελεφιώτη Στρατηδάκη, Κλεονίκη Πυλαρινού, Βασιλεία Σπυριδάκη και Ηλία Τούμπε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Ναταλία Σαλπέα από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. 

Οι φοιτητές εμπνεύστηκαν από τα χρώματα της φύσης, είτε αυτά προέρχονται από τις χημικές χρωστικές είτε από τη φυσική δομή των επιφανειών. Η ομάδα χρησιμοποίησε βακτηριακά στελέχη για δομικό χρώμα, σχηματίζοντας βιοφίλμ. Τα βακτήρια Flavobacterium, τα οποία εμφανίζουν φυσικά δομικό χρώμα, τροποποιούνται γενετικά, ώστε να παράγουν ένα υλικό που είναι χρωματισμένο. Το υλικό που επιλέχθηκε να παραχθεί, είναι η βακτηριακή κυτταρίνη, ένα ανθεκτικό βιοπολυμερές. H διαδικασία αυτή επικυρώθηκε από προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα για να προβλεφθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα επιτυγχανόταν η διατήρηση του δομικού χρώματος. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι φετινές συνθήκες, των μέτρων της πανδημίας, δεν ευνόησαν την πραγματοποίηση της ιδέας στο εργαστήριο και επομένως o πειραματικός σχεδιασμός θα εφαρμοστεί με σκοπό την παραγωγή του ολοκληρωμένου προϊόντος, κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το 2021. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα