Νέα
  • ΓΔ: 825.02 +0.94%
  • Τζίρος: 56,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρήμα και Μηχανές: Ερχονται τα ρομπότ σε ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου

Τεχνολογία (φωτό αρχείου) / Πηγή: pixabay
Τεχνολογία (φωτό αρχείου) / Πηγή: pixabay

Η αστάθεια που προκάλεσε η πανδημία και στα χρηματοοικονομικά τον τελευταίο χρόνο, άλλαξε την σχέση μας με το χρήμα σε τέτοιο βαθμό, πο πλέον οι άνθρωποι φέρονται να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα... ρομπότ παρά σε άλλους ανθρώπους για τη διαχείριση των οικονομικών τους, όπως υποδηλώνουν τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη από την Oracle και την εταιρεία ερευνών Savanta.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού απάντησαν ότι θα εμπιστεύονταν πλέον ένα ρομπότ περισσότερο από έναν προσωπικό χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να φροντίσουν τα οικονομικά τους, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 68% απάντησαν ότι θα εμπιστεύονταν ένα ρομπότ περισσότερο κι από... τον ίδιο τους τον εαυτό.

Στα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμη υψηλότερα: Το 84% θα εμπιστευόταν ένα ρομπότ για αυτή τη δουλειά, ενώ το 83% αξιολόγησε τις ικανότητες των μηχανών ως υψηλότερες αυτών των εργαζόμενών τους.

Τα ρομπότ κυριαρχούν

Στην έρευνα «Money & Machine» έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2.500 καταναλωτές και επιχειρηματικούς ηγέτες σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού - συγκεκριμένα στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη - για να προσδιορίσουν πως διαμορφώνεται η σχέση των ανθρώπων με τα χρήματα μετά την πανδημία.

Οι ερωτηθέντες στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία ήταν περισσότερο πεπεισμένοι από τις ικανότητες των ρομπότ, μεταηύ των 14 χωρών που συμμετείχαν παγκοσμίως στην έρευνα, ενώ εκείνοι στην Αυστραλία (55%) ήταν οι πιο δύσπιστοι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Τα ρομπότ προτιμήθηκαν σε μια σειρά δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αντιληπτής ικανότητάς για τη διαχείριση χρόνου (38%), τον εντοπισμό απάτης (36%) και την μείωση των περιττών δαπανών (34%).

Η έκθεση επισημαίνει επίσης μια ευρύτερη αλλαγή στις οικονομικές συνήθειες λόγω της πανδημίας. Από αυτούς που ρωτήθηκαν, το 74% δήλωσε ότι τα γεγονότα του 2020 έχουν αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται τώρα για τα φυσικά μετρητά, ενώ το 64% είπε ότι άλλαξε τον τρόπο αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Συνολικά, σχεδόν οι μισοί (49%) των ερωτηθέντων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν προσωπικούς οικονομικούς συμβούλους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Και πάλι, το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Κίνα (63%).

«Ο ρόλος των χρηματοοικονομικών ομάδων και των χρηματοοικονομικών συμβούλων δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ERP Cloud Business της Oracle, Γκουρούπρασαντ Γκαόνκαρ. «Το 90% των επικεφαλής επιχειρήσεων πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες της χρηματοδότησης και σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) πιστεύουν ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (έως το 2025).»

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να συμβουλευτούν έναν προσωπικό χρηματοοικονομικό σύμβουλο για οδηγίες σχετικά με σημαντικές αποφάσεις αγοράς, όπως η αγορά σπιτιού (37%), η αγορά αυτοκινήτου (34%) και ο προγραμματισμός διακοπών (33%).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ