Νέα
  • ΓΔ: 790.14 -0.49%
  • Τζίρος: 64,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός: Ετοιμα για τα Χριστούγεννα τα ελβετικά θέρετρα

Σκι παρά την πανδημία στο Βερμπιέ της Ελβετίας  Πηγή: AP photos
Προετοιμασίες με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και στο Βερμπιέ της νότιας Ελβετίας, προκειμένου να μη χαθεί τελείως η εορταστική σεζόν / Πηγή: AP photos

Μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και τα ελβετικά θέρετρα ετοιμάζονται πυρετωδώς και σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας, όπως δηλώνουν οι αρχές, προκειμένου να μη χαθεί η προσοδοφόρα εορταστική περίοδος. Η Ελβετία δείχνει να μην κάνει πίσω στις παραδόσεις της ακόμη και στην εποχή της πανδημίας και παρά τις συνεχείς πιέσεις από πλευράς των γειτονικών χωρών, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία. 

«Υπάρχει μια οικονομική πλευρά που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο δήμαρχος του Βερμπιέ Ελουά 
Ροσιέ,
συμπληρώνοτας πως «δεν είναι το σκι που είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού, αλλά αυτά που έρχονται μετά το σκι, το apres-ski. Και σε αυτό λάβαμε εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για να περιορίσουμε  τους κινδύνους». 

Τα ελβετικά θέρετρα σκι θα συνεχίσουν τις προετοιμασίες τους για την εορταστική περίοδο, ώστε να είναι έτοιμη να δεχτεί τους λάτρεις του αθλήματος. Ο υπουργός υγείας της χώρας, Αλέν Μπερσέτ πρότεινε κάποιους περιορισμούς στη χωρητικότητα των τελεφερίκ για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά οι εταιρείες διαχείρισης τους αντιδρούν και σε αυτούς τους περιορισμούς.  

Ο δήμαρχος του Βερμπιέ παραδέχθηκε ότι νιώθει την πίεση από άλλες χώρες, αλλά τόνισε πως η οικονομία του σκι στην πόλη του είναι πολύ σημαντική για να ακυρωθεί απλά η σεζόν, ιδιαίτερα δεδομένων των μέτρων που λαμβάνει το σαλέ και το χιονοδρομικό κέντρο για να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες. Αναμένεται ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει μόλις τους 45.000 επισκέπτες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πολύ λιγότεροι από ό,τι συνήθως λόγω των αυξημένων ακυρώσεων. 

Αυστηροί έλεγχοι της Γαλλίας στα σύνορα

Η Γαλλία, όπου θα κρατήσει εντελώς κλειστά τα χειμερινά της θέρετρα έως τον Ιανουάριο, σχεδιάζει συνοριακούς ελέγχους για να αποτρέψει τον κόσμο, ομοίως με το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, που σχεδιάζει αντίστοιχους ελέγχους αλλά και 14ήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή των ταξιδιωτών. 

Στο Βερμπιέ της νότιας Ελβετίας, η εταιρία λειτουργίας τελεφερίκ Televerbier δεν αναμένει ορδές επισκεπτών, δεδομένου ότι οι ξένοι που αντιστοιχούν περίπου στο μισό των χειμερινών τουριστών, δεν αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος. «Χάσαμε ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας από την Ασία, τη Μέση Ανατολή ή την Αμερική, άλλα δεν νομίζω ότι εάν οι Ιταλοί ή οι Γάλλοι μείνουν κλειστοί, αυτό θα το αντισταθμιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Televerbier Λοράν Βασέ. 

Ο πρόεδρος της ένωσης εταιριών που διαχειρίζονται τα τελεφερίκ στα βουνά της Ελβετίας Χανς Γουίκι δήλωσε ότι συμμερίζεται τον στόχο του Μπερσέτ με τους προτεινόμενους περιορισμούς, που θα κρατήσουν τη δυναμικότητα σε χαμηλά επίπεδα. 

«Καταλαβαίνω όμως και τις εταιρίες τελεφερίκ που φοβούνται για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Γουίκι στο δίκτυο SRF. «Προσωπικά παλεύω γι’ αυτούς, άρα δεν μπορώ πραγματικά να στηρίξω τους περιορισμούς του Μπερσέτ». Οπως τόνισε, οι ελβετικές περιοχές σκι έχουν επενδύσει ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για χρήση μάσκας, τα μέτρα ασφάλειας κατά του συνωστισμού αλλά και ειδικό εξοπλισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Ο Μάρκους Κάντουφ, αρμόδιος για την οικονομία στο ορεινό, ανατολικό καντόνι της Γκριζόν, δήλωσε ότι η σεζόν δεν μπορεί να ακυρωθεί. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία στο καντόνι. Από αυτό εξαρτάται ο βιοπορισμός πολλών ανθρώπων. Σε πολλές κοιλάδες του καντονιού δεν υπάρχει εναλλακτική στον τουρισμό», δήλωσε στο SRF. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν έχει εκδώσει συστάσεις προς τις χώρες με χιονοδρομικά κέντρα, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι τα αεροδρόμια που θα γεμίσουν με επίδοξους σκιέρ αλλά και οι καμπίνες του τελεφερίκ με πολύ κόσμο θα οδηγήσουν σε νέα κρούσματα. 

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα