Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο ξενοδοχειακός κλάδος ξεκινά τη σεζόν με αισιοδοξία

Τουρίστες / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Oσο περισσότερο γαλάζιο, όσο περισσότερο πράσινο κι όσο λιγότερο κόκκινο έχει η παλέτα των χρωμάτων της σεζόν, τόσο πιο κοντά θα έρθουμε στον στόχο του ελληνικού τουρισμού για ένα '21 καλύτερο από το '20, προπομπός ενός ακόμη καλύτερου '22. Ο ξενοδοχειακός κλάδος λοιπόν ξεκινάει τη σεζόν με την αισιοδοξία που μας εμπνέει το γεγονός πως ξεκινήσαμε νωρίτερα από πέρυσι και παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν, έχουμε τη ρεαλιστική προσδοκία να πετύχουμε το καλύτερο που μπορούμε από τον Ιούλιο και μετά.

Αναμφίβολα στην εξίσωση της σεζόν υπάρχουν ακόμη αρκετοί άγνωστοι παράγοντες. Τα εμπόδια είναι ακόμη πολλά, ωστόσο το σημαντικό για τη χώρα είναι να εστιάσουμε στη δική μας προσπάθεια. Πρώτη μέριμνα όλων μας η υγεία και η ασφάλεια όλων. Το πράσινο χρώμα στα επιδημιολογικά δεδομένα μετράει και είναι αυτό που θα καθορίσει την εξέλιξη της σεζόν.

Ειδικό βάρος και στον οδικό τουρισμό

Σε αυτή την κατεύθυνση η «Γαλάζια Ελευθερία» θωρακίζει υγειονομικά όλη τη νησιωτική Ελλάδα και με τη συνεργασία όλων μπορούμε να πετύχουμε γρήγορη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, για να δούμε και μια σεζόν με βιώσιμες πληρότητες. Όπου υπάρχει συνεργασία, πάντα αποδίδει θετικό αποτέλεσμα και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι «Γαλάζιες Σημαίες» με τις οποίες επιβραβεύονται οι ελληνικοί προορισμοί. Η Χαλκιδική, η οποία βρέθηκε πρώτη στην κορυφή συγκεντρώνοντας 96 βραβεύσεις, και από προσωπική εμπειρία μπορώ να βεβαιώσω πως είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας πρέπει να δώσουμε ειδικό βάρος και στον οδικό τουρισμό που θα τροφοδοτήσει την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως από χώρες της Βαλκανικής και θα πρέπει η κατάσταση στα σημεία ελέγχου των χερσαίων συνόρων μας να είναι φιλική στον επισκέπτη.

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό έχει ρόλο-κλειδί φέτος στη μετακίνηση και την υποδοχή των επισκεπτών μας και όσο καλύτερα το αξιοποιήσουμε μέσω των διαθέσιμων πλέον τεχνολογικών εφαρμογών, τόσο αποτελεσματικότερα θα εγγυηθούμε μια ασφαλή και ανοιχτή τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο σεζόν.

Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις

Ο τουρισμός βρέθηκε στο «κόκκινο» από τις μεγάλες απώλειες του 2020. Παρ’ όλα αυτά, είναι στις επάλξεις για να δώσει τη μάχη του, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου του για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της πατρίδας μας. Σε μια δύσκολη στιγμή για την εθνική οικονομία, όσο καλύτερα πάει η σεζόν τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ανάσα που θα πάρουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά το σύνολο της πραγματικής οικονομίας, καθώς η φιλοξενία τροφοδοτεί άλλους 17 κλάδους και 9 τομείς επαγγελμάτων και επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα να χτίσουμε αντοχές ώστε ο τουρισμός να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επόμενη μέρα». Αυτό σημαίνει στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, άμεση επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες και πρόσβαση στους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το μέλλον θα κερδηθεί από τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και υπηρεσιών, με κύρια χαρακτηριστικά τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, τις ψηφιακές καινοτομίες και την τουριστική εκπαίδευση. Είναι ιστορική ευκαιρία να δούμε πέρα από τη βραχυπρόθεσμη εστίαση στην ανάκαμψη από την πανδημία, μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη εστίαση στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, με επίκεντρο το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που είναι ο τουρισμός και τα οφέλη του για όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα