Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Ρέτσος: Τη φετινή σεζόν ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο

Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ
Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Το υγειονομικό σκέλος θα καθορίσει την πορεία της τουριστικής σεζόν επισημαίνει με συνέντευξη του στην «Ημερησία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών ΕπιχειρήσεωνΓιάννης Ρέτσος. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τη δική μας στάση», προσθέτει αποφεύγοντας, για τον ίδιο λόγο, να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος. 

Η Βρετανία, εξηγεί ο κ. Ρέτσος, είναι από τις βασικές μας αγορές και αποτελεί βαρόμετρο για την συνολική πορεία των τουριστικών εσόδων και της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης. Γι αυτό και σημαντικός σταθμός στην φετινή κούρσα του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη αναθεώρηση του βρετανικού traffic light system, όταν και «ελπίζουμε, οι εξελίξεις να είναι θετικές για την Ελλάδα». 

Κι ενώ η Ελλάδα προσδοκά σε αλλαγή πλεύσης από το Λονδίνο ώστε να απελευθερωθούν τα ταξίδια προς την χώρα μας χωρίς καραντίνα, ζήτημα παραμένει η μεγάλη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στην γηραιά Αλβιώνα. Σε ερώτημα αν ανησυχεί, ο κ. Ρέτσος απαντά πως εργαζόμενοι και επιχειρηματίες θα εφαρμόσουν το περσινό επιτυχημένο μοντέλο «ελπίζοντας για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμενοι και για το χειρότερο».  

Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα αντέξουν και αυτή τη δύσκολη περίοδο, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο, παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των τραπεζών στην στήριξη της επιχειρηματικότητας του κλάδου.

Ιδιάζουσα σημασία αποκτά φέτος η ζητούμενη κάθε χρόνο επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέραν του Ιουλίου και του Αυγούστου, ώστε να διατηρηθεί το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ζωντανό και το φθινόπωρο. 

Κρίσιμο ζήτημα, φυσικά, για τον κλάδο είναι η ταχύτατη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ θα συνεισφέρει θετικά στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού τοπίου για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς «η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, τόσο για εγχώριους, όσο και για ξένους επιχειρηματικούς ομίλους».

 

Η Ελλάδα άνοιξε και επίσημα τα σύνορά της. Αυτή την στιγμή, βαδίζοντας πια προς το τέλος Μαΐου, ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος;

Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Τυπικά ξεκινήσαμε πριν λίγες ημέρες, όμως δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, είναι μια πολύπλοκη μηχανή που χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια χώρα ασφάλειας και φιλοξενίας.

Με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται, κάθε πρόβλεψη για το μέλλον αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη. Δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να βάζουμε ποσοτικούς στόχους. Το υγειονομικό σκέλος θα καθορίσει και την πορεία της τουριστικής σεζόν. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τη δική μας στάση. Χρειάζεται από όλους σύνεση, επαγγελματισμός και ωριμότητα. 

 

Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που εξυμνούν την Ελλάδα και αναφέρονται σε τεράστιο ενδιαφέρον για καλοκαιρινά ταξίδια. Πόσο αλήθεια είναι αυτό και πως έχει αποτυπωθεί ή περιμένετε να αποτυπωθεί σε κρατήσεις; 

H Ελλάδα, παραμένει πολύ ψηλά στις αναζητήσεις από τις βασικές μας αγορές. Το επόμενο διάστημα, που οι αγορές μας θα οριστικοποιούν, σταδιακά, το πλαίσιο των ταξιδιών των πολιτών τους στο εξωτερικό, θα καταγράψουμε και πραγματικές κρατήσεις.

Οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής και δεν είναι εγγυημένες

Όμως, η φετινή σεζόν έχει και μία ιδιαιτερότητα, καθώς οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής και δεν είναι εγγυημένες. Δεν υπάρχει δηλαδή η πρακτική παλαιότερων ετών, με προκαταβολές και ακυρωτικά. Οπότε σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βλέπουμε κρατήσεις όταν προκύπτουν, δεν είναι όμως και δεδομένες.

 

Η Μ. Βρετανία έχει εντάξει την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη. Πρόσφατα ο Μπ. Τζόνσον έβαλε «πάγο» στις αυξημένες προσδοκίες για γρήγορη διεύρυνση της πράσινης λίστας λόγω της ινδικής μετάλλαξης. Τι περιμένουμε στην πρώτη αναθεώρηση της βρετανικής λίστας;

Η Βρετανία είναι από τις βασικές μας αγορές και αποτελεί βαρόμετρο για την συνολική πορεία των τουριστικών εσόδων και της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης. Οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης θα επηρεάσουν, συνολικά, το εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία. Ελπίζουμε, οι εξελίξεις να είναι θετικές για την Ελλάδα, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Βρετανούς τουρίστες. 

Η Βρετανία αποτελεί βαρόμετρο για την συνολική πορεία των τουριστικών εσόδων

 

Η Κομισιόν ξεκίνησε τις δοκιμές με στόχο το «ψηφιακό πιστοποιητικό Covid» να είναι τεχνικά έτοιμο από 1η Ιουνίου. Θα τα καταφέρουμε; Και πόσο σημαντικό είναι για μας η έγκαιρη και σωστή εφαρμογή του;

Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, το οποίο αποτέλεσε μία ελληνική πρωτοβουλία, θα διευκολύνει την ασφαλή και πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην αλυσίδα του τουρισμού. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών που έχει, ήδη, προετοιμαστεί τεχνικά για την εφαρμογή του. H συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού που θα διέπει τη λειτουργία του Πιστοποιητικού είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.  

Η Ελλάδα έχει, ήδη, προετοιμαστεί τεχνικά για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού

 

Ποιες αγορές αναμένεται να κάνουν φέτος την διαφορά στο ελληνικό τουριστικό προϊόν; Διαβλέπετε ανάγκη να στραφούμε σε νέες αγορές –πέρα και πάνω από τις παραδοσιακές – δεδομένης της πανδημικής κρίσης;

Οι παραδοσιακές αγορές μας, θα αποτελέσουν σίγουρα και φέτος τον στυλοβάτη για τον ελληνικό τουρισμό. Αναμένουμε το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα από τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Αμερικάνους και άλλων εθνικοτήτων τουρίστες, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μετουσιωθεί σε αφίξεις. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας και φέτος είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για επισκέπτες, κατοίκους και εργαζόμενους. Να προστατεύσουμε το brand της Ελλάδας. Να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους επισκεφτούν τη χώρα μας.

Οι παραδοσιακές αγορές μας, θα αποτελέσουν σίγουρα και φέτος τον στυλοβάτη για τον ελληνικό τουρισμό

 

Δεδομένης της πολύ κακής περσινής χρονιάς και της αβεβαιότητας που υπάρχει ακόμη για την φετινή σεζόν, πόσο πολύ φοβάστε «κανόνια» στην αγορά; Πολλαπλασιάζονται τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων του τουρισμού και τι πρέπει να περιμένουμε το ερχόμενο φθινόπωρο;

Παίρνοντας ως παράδειγμα παλαιότερες κρίσεις που βίωσε η ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση ο τουρισμός, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα αντέξουν και αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σε αυτή τη διαδρομή, χρειάζονται συμμαχίες και συνεργασίες. Ο ρόλος των Τραπεζών είναι εξίσου σημαντικός για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσπάθεια που γίνεται για την έξοδο από την κρίση. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιες επιχειρήσεις να μην τα καταφέρουν, αλλά μία τέτοια εξέλιξη δεν θα αλλάξει τη γενική εικόνα.  

Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα αντέξουν και αυτή τη δύσκολη περίοδο

 

Πολλά χρόνια μιλάμε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ποιοι είναι φέτος οι στόχοι της επιμήκυνσης, πόσο σημαντική είναι φέτος η επιμήκυνση και τι θα σήμαινε μια πρόωρη λήξη λόγω ενός πιθανού 4ου κύματος της πανδημίας;

Mε δεδομένο ότι ο κύριος όγκος των τουριστών θα επισκεφθεί την Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είναι σημαντικό, ειδικά για τις επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας, πέραν του Ιουλίου και του Αυγούστου, να διατηρηθεί το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και το φθινόπωρο. Πέραν αυτού, οι προσπάθειες για τη διατήρηση της ζήτησης πρέπει να εστιαστούν και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο.  

 

Στην Βρετανία και σε άλλες χώρες η ινδική μετάλλαξη εισάγει νέα δεδομένα στην πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση της πανδημίας. Σας ανησυχεί και πόσο η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος το καλοκαίρι;

Πέρυσι λειτουργήσαμε με προσοχή, αυστηρά πρωτόκολλα και υψηλό επαγγελματισμό από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου. Ήταν μια προσπάθεια με μεγάλη αξία. Μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης. Ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσης, σοβαρότητας, ωριμότητας, προστέθηκε στη μεγάλη υπεραξία του ελληνικού τουρισμού. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες έδειξαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τον καλύτερο τους εαυτό. Πρωτοφανή προσαρμοστικότητα και συγκινητική αυταπάρνηση. Το ίδιο θα κάνουμε φέτος, ελπίζοντας για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμενοι και για το χειρότερο.

Πέρυσι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες έδειξαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τον καλύτερο τους εαυτό

 

Πολλοί εκτιμούν πως η πανδημία θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του κλάδου και τον μετασχηματισμό του προς ένα νέο μοντέλο. Πως βλέπετε εσείς τις εξελίξεις στον κλάδο τα αμέσως επόμενα χρόνια;

Η συζήτηση από την πλευρά μας για την ανάγκη μετασχηματισμού προς ένα νέο μοντέλο, είχε ξεκινήσει πριν την πανδημία. Προφανώς, η πανδημία φαίνεται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε διάφορα πεδία. Έννοιες όπως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο μετά το πέρας της πανδημίας. Επίσης, θα μπορούσε να αναφερθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουμε δει ήδη μία σειρά υπηρεσιών να μετακυλίεται σε ψηφιακό περιβάλλον. Ο τουρισμός μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει από αυτήν την εξέλιξη.  

Έννοιες όπως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο μετά το πέρας της πανδημίας.

 

Είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι του μια κομβική ευκαιρία και για τον κλάδο του τουρισμού; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και η μόχλευση που αναμένεται; Περιμένετε την είσοδο νέων μεγάλων παικτών διεθνούς εμβέλειας στον κλάδο;

Ο ΣΕΤΕ, κατέθεσε έγκαιρα τις προτάσεις του στην ελληνική κυβέρνηση για τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, χρηματοδότησης έργων τα οποία επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό. Η ταχύτατη αξιοποίηση των κονδυλίων θα συνεισφέρει θετικά στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού τοπίου για τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, τόσο για εγχώριους, όσο και για ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, τόσο για εγχώριους, όσο και για ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Δεδομένης της φετινής ιδιάζουσας συνθήκης, τι περιμένετε οι τουριστικοί φορές από την Πολιτεία; Υπάρχει κάτι που πρέπει να επισπευσθεί ή να αλλάξει; Για παράδειγμα το πρόγραμμα ενίσχυσης που έχει εξαγγελθεί για τα ξενοδοχεία….

Ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της κρίσης, πρότεινε μία σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, τα περισσότερα εκ των οποίων υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση. Όπως έχουμε αναφέρει, τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν για όσο διαρκεί η κρίση. Όλοι πλέον γνωρίζουμε καλά τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα προσέφερε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πόσα θα προσφέρει από εδώ και στο εξής για την ανάκαμψη της χώρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ