Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πολλά ξενοδοχεία αναβάλλουν το άνοιγμά τους - Ελπίδες από την επιδημιολογική αποκλιμάκωση

ΛΙΜΑΝΙ- ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Πηγή: Eurokinissi

Παρά τις μάλλον δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο του τουρισμού, υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να σωθεί μέρος της παρτίδας στο επόμενο χρονικό διάστημα με «όπλο» την ταχύτατη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού εκτιμούν ότι πλέον ελάχιστοι θα είναι εκείνοι (κυβερνήσεις κρατών) που θα εμποδίζουν την έλευση επισκεπτών στην Ελλάδα, αφού όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν μέρα με τη μέρα σημαντική βελτίωση. Κρούσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι είναι στο 1/3 περίπου αυτών που ήταν έναν μήνα πριν.

Το μεγάλο στοίχημα εξακολουθεί να είναι η Βρετανία, αν και ήδη έχει γίνει ζημιά. Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα περάσει στην πράσινη ζώνη στην επόμενη αναθεώρηση -είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου- και έτσι ένας αριθμός, όχι ο προσδοκώμενος, αλλά άξιος λόγου, θα κατορθώσει τελικά να έρθει στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους μήνες.

Σταθερή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων 

Εκτός της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, στα θετικά συμπεριλαμβάνονται η πορεία του εμβολιασμού καθώς και η υιοθέτηση του πράσινου διαβατηρίου. Πάντως όλα αυτά για την ώρα δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά, που θα μεταφραζόταν σε αύξηση των κρατήσεων.

Κάποια δειλά σημάδια από Γαλλία και Ιταλία δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν τη ζημιά που έχει γίνει ήδη, κυρίως από τη Βρετανία. Μάλιστα κάποια ξενοδοχεία, με ισχυρό πελατολόγιο από τη Μ. Βρετανία, που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν μέχρι τις 15 Ιουνίου, αναβάλλουν την κίνηση αυτή για το τέλος του μήνα, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε κάτι θα έχει αλλάξει.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει ξεκινήσει έναν δεύτερο γύρο επισκέψεων σε χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να πείσει τουριστικούς παράγοντες αλλά και κυβερνητικά στελέχη ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Ο υπουργός ήδη έχει επισκεφτεί την Ολλανδία, όπου και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τουριστικούς φορείς με στόχο την άρση των περιορισμών που ισχύουν από τις 30 Μαΐου για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας.

Δεύτερος γύρος επισκέψεων στην Ευρώπη από Χ. Θεοχάρη 

Για τον λόγο αυτό, ο Χ. Θεοχάρης παρουσίασε σε υψηλόβαθμη αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, την Anita van den Ende, τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας μας, τονίζοντας την ανάγκη χαλάρωσης της οδηγίας για τα ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Η συνάντηση είχε ενθαρρυντική κατάληξη, με την αξιωματούχο να δεσμεύεται για επανεξέταση των τουριστικών οδηγιών σε σχέση με την Ελλάδα.

Θετικό ήταν το κλίμα και κατά τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του tour operator SUNWEB, Mattijs ten Brink -έναν από τους σημαντικότερους online tour operators στην ολλανδική αγορά για την Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση αυτή ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δέχεται κατά την είσοδο στη χώρα ταξιδιώτες είτε με PCR test 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών, γεγονός που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις κρατήσεις από την Ολλανδία, αφού μειώνει αισθητά το κόστος για μια οικογένεια που επιθυμεί να ταξιδέψει.

Προσπάθειες έγιναν και για την πολυπόθητη επέκταση της σεζόν, με επιπλέον πτήσεις από την Ολλανδία προς την Ελλάδα έως τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να συμπεριληφθούν οι φθινοπωρινές διακοπές για τους Ολλανδούς μαθητές, στο τέλος Οκτωβρίου, κατά τη συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ολλανδίας (ANVR), Frank Oostdam, και τον γενικό διευθυντή της TUI Nederland, Arjan Kers. 

Σε αυτή την περίπτωση βασικό ρόλο έπαιξε η διαβεβαίωση εκ μέρους του Χ. Θεοχάρη ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την κάλυψη των νοσηλευτικών δαπανών για όσους φιλοξενούμενους τυχόν νοσήσουν από Covid-19 στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη αυτή μέχρι στιγμής δεν καλύπτεται από τις ολλανδικές ασφαλιστικές εταιρείες, υποχρεώνοντας τους tour operators να ακυρώνουν τις πτήσεις σε χώρες οι οποίες βρίσκονται στην «κίτρινη» ζώνη ή να επαναπατρίζουν τους ταξιδιώτες τους σε περίπτωση μεταβολής της ταξιδιωτικής οδηγίας.

Στην περίπτωση που οι πτήσεις παραταθούν, η ενίσχυση θα είναι σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι η TUI Nederland αντιπροσωπεύει το 29% της ολλανδικής αγοράς για την Ελλάδα, με περίπου 200.000 πακέτα διακοπών ετησίως.

Επόμενος σταθμός των διπλωματικών επαφών του Έλληνα υπουργού με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών ήταν οι σκανδιναβικές χώρες.

Θετικό το κλίμα στην Σουηδία

Ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνάντησε και στην Στοκχόλμη ο υπουργός Τουρισμού. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα ενισχυθούν οι τουριστικές ροές.

Ο Χάρης Θεοχάρης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Ibrahim Baylan. Συζητήθηκαν εκτενώς λύσεις με στόχο τη διευκόλυνση των τουριστικών μετακινήσεων και την απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για τους Σουηδούς πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σουηδία είναι η μόνη Σκανδιναβική χώρα η οποία επέτρεπε και συνεχίζει να επιτρέπει τα ταξίδια προς την Ελλάδα και προς άλλες χώρες, εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να θέτει περιορισμούς για τους τουρίστες κατά τον επαναπατρισμό τους. Επομένως, υπάρχει ήδη μια πάρα πολύ καλή βάση ώστε να υπάρξει περαιτέρω και άμεση αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Σουηδία προς την Ελλάδα».

Στάση αναμονής, τηρείται από την πλευρά της Ρωσίας. Σύμφωνα πάντως με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, σχεδιάζεται η επανέναρξη των προγραμμάτων πτήσεων τσάρτερ.

Για την ώρα, οι τακτικές πτήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα είναι μόλις οκτώ την εβδομάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται από την Aeroflot και την Aegean Airlines, και μία πτήση της εταιρείας S7 στη διαδρομή Μόσχα-Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ