Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Προσδοκίες για επιμήκυνση της σεζόν - Hξεις αφήξεις από Βρετανούς

Τουρίστες στην Ακρόπολη
Πηγή: Eurokinissi

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ίσως αποτελέσει εφέτος έναν κρυφό άσο στα χέρια των παραγόντων του κλάδου. Τόσο τα «ήξεις αφίξεις» από την πλευρά των Βρετανών όσο και η χαμηλή κινητικότητα από την πλευρά των Ρώσων και των Σκανδιναβών, συνθέτουν ένα περιβάλλον μάλλον θολό οριοθετημένο από έωλες εκτιμήσεις.

Την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και μόλις πριν από λίγες ημέρες παρατηρείται μία άξια λόγου αύξηση των τουριστικών ροών. Η χώρα στην οποία εφέτος στηρίζεται ο ελληνικός τουρισμός είναι και πάλι η Γερμανία, η κύρια αγορά για τον κλάδο, η οποία δείχνει να είναι και πάλι συνεπής και τηρουμένων των αναλογιών δίνει και πάλι αξιοσημείωτο παρόν.

Αντίθετα, οι Βρετανοί συνεχίζουν να παίζουν καθυστέρηση. Παρά τις πιέσεις, από πολλές πλευρές ο Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα και θέλει να κάνει δύσκολη την ζωή τόσο των πολιτών του, όσο και τουριστικών προορισμών της Ευρώπης.

Οι πληροφορίες από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν συγκεχυμένες. Από την μία φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να είναι υπόχρεοι 10ήμερης καραντίνας, άμα της επιστροφής τους στην Βρετανία και από την άλλη είναι άγνωστο από πότε θα ισχύσει αυτό το μέτρο.

Κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί άμεσα και θα αφορά τις πορτοκαλί περιοχές. Ωστόσο, σήμερα το Bloomberg επικαλούμενο πηγές από την βρετανική κυβέρνηση αναφέρει ότι … τον Αύγουστο θα μπορέσουν οι Βρετανοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού να ταξιδέψουν σε περισσότερες από 150 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Τι θα αποφασίσουν οι Βρετανοί 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η βρετανική κυβέρνηση θα εγκρίνει τη σχετική πολιτική τις επόμενες ημέρες, ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για να κάνουν διακοπές οι Βρετανοί σε δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αλλαγές δεν αναμένεται να ισχύσουν πριν από τον Αύγουστο. Και έως τότε, η λεγόμενη «πράσινη» λίστα, με τους προορισμούς στους οποίους οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα, αναμένεται να παραμείνει μικρή. Η αναθεώρηση της λίστας αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Η Ελλάδα, όπως και 166 άλλοι προορισμοί, βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί πρέπει να περάσουν 10 ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό κατά την επιστροφή τους. Οι λίστες του λεγόμενου συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αναθεωρηθούν αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, όμως οι αξιωματούχοι δεν περιμένουν κάποιες σημαντικές προσθήκες στην πράσινη λίστα.

Οι ελπίδες στην επιμήκυνση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του European Travel Commission, τα 2/3 των Ευρωπαίων προγραμματίζουν να ταξιδέψουν έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021. Μόνο ένα 15% παραμένει αναποφάσιστο, αλλά και ένα επίσης 15% που δεν επιθυμεί να ταξιδέψει.

Με βάση αυτά τα στοιχεία διαμορφώνονται αρκετές πιθανότητες για επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου, σενάριο που εφόσον επαληθευτεί θα σημάνει και τη θετική έκπληξη στις προβλέψεις για τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό το 2021. Με βάση την ίδια έρευνα η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι ο 4ος δημοφιλέστερος προορισμός ανάμεσα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, συν της Τουρκίας.

Οι Ευρωπαίοι που θα επιλέξουν φέτος ταξίδια στο εξωτερικό προτιμούν προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου, όπως Ισπανία (11,4%), Ιταλία (8,9%), Γαλλία (7%), Ελλάδα (6,5%), Πορτογαλία (5,9%), αλλά και Γερμανία (4,8%), Κροατία (4,7%), Τουρκία (4%), Μεγάλη Βρετανία (3,7%) και Ολλανδία (2,8%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ