Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Ανοίγει η βρετανική αγορά - Απειλή η μετάλλαξη Δέλτα

Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για την έλευση Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα από τις 19 Ιουλίου και μετά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Μπόρις Τζόνσον. Μπορεί βέβαια να έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου, ωστόσο αποτελεί αναμφίβολα μία θετικά εξέλιξη το γεγονός ότι έστω και τώρα αίρονται όλοι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί.

Έτσι οι βρετανοί πολίτες που θα επιστρέφουν από τις 19 Ιουλίου και μετά από περιοχές που έχουν πορτοκαλί χρώμα, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόφαση αυτή, οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα, θα ωφελήσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό και η προσέλκυση τουριστών από την Μ. Βρετανία θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τους υποτονικούς ρυθμούς που είχαν παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Απομακρύνονται τα σενάρια καταστροφής

Σε καμία περίπτωση, σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, δεν πρόκειται να επιτευχθούν ούτε στο ελάχιστο οι αρχικές προβλέψεις, ωστόσο θα απομακρυνθούν τα σενάρια καταστροφής, ειδικά για τις περιοχές εκείνες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την εν λόγω αγορά.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της χώρας. Το 2019 οι συνολικές εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,564 δις ευρώ. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση κατά 18,9% και διαμορφώθηκε στις 3,5 εκατ. ταξιδιώτες.

Χθες ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την είδηση που κυκλοφορούσε ευρέως το τελευταίο διάστημα, ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να λήξει τα περιοριστικά μέτρα στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση επισήμως να λαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα. Είπε ότι με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στον αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ’ οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.

«Θα αποσύρουμε τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις αφού θα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι αυτό είναι το τέλος, σαν να ήρθε η στιγμή να γίνουμε εντελώς ανέμελοι.. απέχει πολύ το τέλος της αντιμετώπισης αυτού του ιού. Προφανώς, εάν βρούμε μια άλλη παραλλαγή που δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια … τότε σαφώς, θα πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να προστατεύσουμε το κοινό», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Μέρκελ και Τζόνσον δίνουν ανάσες στην Ελλάδα 

Η αλλαγή διάθεσης από την πλευρά της Βρετανίας είχε διαφανεί και από την συνάντηση που είχαν ο Μπόρις Τζόνσον με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η τελευταία άλλαξε στάση απέναντι στους τουρίστες από τη Βρετανία, κάτι που ανάγκασε ουσιαστικά και τον βρετανό πρωθυπουργό να πράξει κάτι ανάλογο.

Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει η κα Μέρκελ «στο προσεχές μέλλον, αυτοί που έχουν κάνει δύο δόσεις και τώρα οι Βρετανοί, θα μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα». Η απάντηση από τον Μπόρις Τζόνσον ήταν άμεση και δείχνει την ικανοποίηση της βρετανικής πλευράς. Σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι σπουδαίο, φαίνεται ότι έγινε πρόοδος».

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε αρχικά προτείνει την απαγόρευση εισόδου Βρετανών στην Ευρώπη, λόγω της ευρείας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα.

Απειλή και για την οικονομία η μετάλλαξη Δέλτα

Στο αντίποδα αυτών, η Morgan Stanley σε ανάλυσή της αναφέρει ότι η οικονομία της Ευρώπης περνάει προς το παρόν με ευκολία τον πήχη των προσδοκιών. Τονίζει ωστόσο ότι έχει μπροστά της την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα και ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις της σε αυτή, θα μπορούσαμε να έχουμε εμπόδια στην ανάκαμψη, αποκλίσεις, αλλά και νέα παράταση στα μέτρα στήριξης.

Ο διεθνής οίκος - όπως είχε γράψει η "Η" - σημειώνει ότι ο φόβος της «μόλυνσης» είναι μεγαλύτερος για τις χώρες του Νότου, που εξαρτώνται από τον τουρισμό και θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • θα χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι ή θα μπορέσει το ψηφιακό πιστοποιητικό να σώσει την κατάσταση;
  • τι θα με το γίνει με το νέο ρήγμα που έχει ανοίξει η μετάλλαξη Δέλτα στους κόλπους της Ε.Ε.;

Τέλος να σημειωθεί ότι -εκτός από την Ελλάδα- στους κερδισμένους θα πρέπει να προστεθούν Ισπανία και Πορτογαλία, που είναι στην «πορτοκαλί» ζώνη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ