Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Τα αισιόδοξα μηνύματα και το στοίχημα του Αυγούστου

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Λίγες ημέρες πριν μπει ο Αύγουστος, ο καλύτερος τουριστικά μήνας του έτους, και οι προσδοκίες της αγοράς παραμένουν υψηλές, παρά το γεγονός ότι τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσαν.

Η αύξηση των αφίξεων τις τελευταίες ημέρες και συνολικά τον Αύγουστο δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες ότι το τελικό αποτέλεσμα τουλάχιστον δεν θα είναι απογοητευτικό και σίγουρα καλύτερο από αυτό του 2020.

Θετικά τα μηνύματα για τον Ιούλιο 

Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τον Ιούλιο δείχνουν ότι οι αφίξεις κινούνται στο 60% αυτών του 2019, πράγμα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αν αναλογιστεί κανείς τι έχει μεσολαβήσει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τελική έκβαση της τουριστικής περιόδου και βέβαια το αποτέλεσμα στο ταμείο που θα γίνει, όταν τελειώσει η σεζόν.

Τα δεδομένα αυτή την στιγμή είναι διφορούμενα. Από την μία πλευρά έχουμε την μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει σε όλο τον δυτικό και όχι μόνο κόσμο, αλλά από την άλλη δεν φαίνεται η πίεση στα συστήματα υγείας να είναι τόσο μεγάλη και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογη του αριθμού των κρουσμάτων.

Φρενάρει ο εμβολιασμός 

Από την άλλη, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς τελικά θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Η πορεία του εμβολιασμού, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό ανάχωμα στην πανδημία, δεν είναι ανάλογη των προσδοκιών και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εμβόλια.

Στην Ελλάδα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 45% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση υπερβαίνει το 52%, ποσοστά όμως που απέχουν κατά πολύ του τελικού στόχου που είναι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο πάνω από το 75% ή και 80% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι είναι ακόμη στο τραπέζι ο στόχος του 40% των εσόδων του 2019, αλλά κρατούν μικρό καλάθι κι αυτό διότι -όπως σημειώνουν- «έχουν δει πολλά τα μάτια μας το φετινό καλοκαίρι».

Οι Βρετανοί δείχνουν να έρχονται με σταθερά αυξητικές ροές, όπως βέβαια και οι Γερμανοί, οι οποίοι ήταν και πάλι το ισχυρό χαρτί της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας με τις αφίξεις ήδη να κινούνται κοντά στο μισό εκατομμύριο.

Παρά το όποια προβλήματα στη Μύκονο, το εν λόγω νησί μαζί με τη Σαντορίνη αποτέλεσαν την «αιχμή του δόρατος» για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις να είναι εντυπωσιακά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, που όμως άργησε πολύ να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Ικανοποιητικά κινούνται τα μεγέθη και για Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη, που ανέκαθεν αποτελούσαν τα βαριά χαρτιά της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου  εκτιμάται ότι έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 2,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες, με κύριες τουριστικές αγορές τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία.

Το στοίχημα του Αυγούστου 

Πολλά θα κριθούν πάντως από την εικόνα που θα έχει ο επόμενος μήνας. Το 2019 ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο καλύτερος του έτους με ρεκόρ εσόδων στα 4,2 δισ. και αφίξεις τουριστών που ήταν περίπου 6,8 εκατομμύρια.

Επίσης, να σημειωθεί ότι προσδοκίες υπάρχουν και για τους επόμενους μήνες, κυρίως Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υπό την αίρεση βέβαια ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία θα παραμείνει διαχειρίσιμη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα