Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Με πληρότητες… καλοκαιριού και τον Οκτώβριο

Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Με πληρότητες καλοκαιριού λειτουργούν αρκετοί δημοφιλείς προορισμοί της χώρας καθώς φαίνεται πως έχει επεκταθεί η τουριστική περίοδος. Στη Σαντορίνη οι πληρότητες ξεπερνούν ακόμα και το 80%, με την πλειοψηφία να αφορά Ευρωπαίους τουρίστες

«Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου οι πληρότητες είναι πολύ καλές. Θα μείνουν αρκετά ξενοδοχεία ανοιχτά και τον Νοέμβριος, δήλωσε στο Open ο Γιώργος Τσολάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Σαντορίνη προσθέτοντας πως «έχουμε πολλές κρατήσεις και για το 2022» και «θεωρούμε ότι η χρονιά θα πάει ακόμα καλύτερα από το 2021».

Από τον Ιούνιο και έπειτα, τα νούμερα στον τουρισμό συγκρίνονται με αυτά του 2019. Ο Σεπτέμβριος έκλεισε κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη με τις αφίξεις ξένων τουριστών να φτάνουν το 85% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

«Είναι μια χρονιά που ξεπέρασε την προσδοκία του 50% και συνεχίζουμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από το Μάρτιο του 2022 και μετά», δήλωσε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει ο πρόεδρος ξενοδόχων Ελλάδος, Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για εισπράξεις από τον Tουρισμό που ξεπερνούν τα 12 δις. ευρώ. ενώ δεν αποκλείεται ακόμα να αγγίξουν και τα 14 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της τουριστικής περιόδου, ο πήχης για τα έσοδα είχε μπει στα 9 δις ευρώ με τους πρόδρομους δείκτες για τον τουρισμό δείχνουν με σαφήνεια ότι το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα μπορούν να συγκριθούν με αυτά του 2019 και ενδεχομένως ακόμη και να τα έχουν υπερβεί.

Εκτοξεύτηκε η μέση δαπάνη

Στοιχείο «κλειδί» αποτελεί το γεγονός ότι η μέση δαπάνη είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το έτος ρεκόρ του 2019. Συγκεκριμένα, φέτος ο κάθε τουρίστας ξόδεψε κατά μέσο όρο 737 ευρώ, όταν το 2020 ξόδευε 469 ευρώ και 589 ευρώ το 2019. 

Τα στοιχεία από τις αεροπορικές αίξεις για το 9μηνο του έτους έδειξαν ότι πρωταγωνιστές για φέτος ήταν η Σαντορίνη και η Μύκονος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από τις αεροπορικές αφίξεις, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2021, η μεν Σαντορίνη προσέλκυσε 1,27 εκατ. επισκέπτες παρουσιάζοντας άνοδο 155,9%, και η Μύκονος 961,647 επισκέπτες καταγράφοντας άνοδο 153,4%.

Στη Σαντορίνη οι εισερχόμενοι ξένοι επισκέπτες ανέρχονται σε 846.559 και στη Μύκονο 716.479, πάντα στο εννεάμηνο του έτους. Την ίδια στιγμή η Σαντορίνη αύξησε κατά 72% τους εγχώριους επισκέπτες της σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τους 249.301, ενώ η Μύκονος πέτυχε άνοδο 103% των αφίξεων των Ελλήνων επισκεπτών φτάνοντας τους 120.406.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ