Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Μεγάλες οι προσδοκίες για το 2022 - Νωρίτερα θα ξεκινήσει η σεζόν

Στις προκλήσεις του τουρισμού για το 2022 αναφέρθηκε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, εκφράζοντας την ευχή η πανδημία να μπει σε ύφεση από το νέο έτος.

Υπό το πρίσμα αυτό, φορείς του κλάδου σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις τουριστικές εξελίξεις του 2022. Και φέτος όπως τονίζουν, ο παράγοντας της υγειονομικής ασφάλειας θα πρωταγωνιστήσει στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν οι υποψήφιοι ταξιδιώτες τις διακοπές τους.

Δ.Φραγκάκης: Εφόσον όλα πάνε καλά η σεζόν θα ξεκινήσει νωρίτερα

Το 2022 θα είναι η αρχή κι όχι το τέλος μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και τονίζει ότι η κρίση λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της παρέμβασης σε παθογένειες του τουρισμού. Για τον κ. Φραγκάκη τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις της επόμενης μέρας στον ελληνικό τουρισμό.

  1. Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με το τουριστικό προϊόν και συγκριτικό πλεονέκτημα εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρει και προσθέτει ότι η βιωσιμότητα θα αποτελέσει πυρήνα της τουριστικής πολιτικής και εθνικό στόχο έως το 2030.
  2. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των υποδομών στους τουριστικούς προορισμούς, με τον κ. Φραγκάκη να κάνει λόγο για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις δημόσιες οδικές, λιμενικές και άλλες υποδομές αλλά και στις ιδιωτικές, ειδικά στους τομείς της φιλοξενίας και των μεταφορών. Βασικός στόχος παραμένει η ενεργειακή αναβάθμιση καταλυμάτων και η ενίσχυση του πράσινου στόλου μεταφορών.
  3. Τρίτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον τουρισμό, τονίζει ο κ. Φραγκάκης. "Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, τα κίνητρα προς νέους εργαζόμενους στον κλάδο, η αντιμετώπιση της εποχικότητας αποτελούν μερικά από τα βασικά εργαλεία μας στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού", σημειώνει.

Αναφερόμενος στους στόχους της νέας τουριστικής σεζόν, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ εξηγεί ότι εφόσον όλα πάνε καλά στο πεδίο της πανδημίας ο στόχος είναι να ξεκινήσει η σεζόν όσο πιο νωρίς χρονικά γίνεται και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από σημαντικούς παίκτες για κάτι τέτοιο, όπως λέει.

Παράλληλα η στόχευση της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού, περιλαμβάνει αύξηση των εσόδων του 2021, επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και διατήρηση σημαντικών χαρακτηριστικών του τουρισμού, που φάνηκαν το 2021, όπως η υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη, η αύξηση των μεμονωμένων ταξιδιωτών (individuals) αλλά και η ανάδειξη νέων προορισμών.

Τάσιος: Η υγειονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ξεκλειδώσει τις τουριστικές ροές του 2022

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος στην παρέμβαση του κάνει λόγο για 2 παράγοντες που θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αφίξεων το 2022 στους ελληνικούς προορισμούς.

Ο κ. Τάσιος πρωτίστως εστιάζει στην υγειονομική εικόνα της Ελλάδας τους επόμενους 3-4 μήνες, σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Μάλιστα θεωρεί πολύ κρίσιμο οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα να κινηθούν ακόμα και πιο ψηλά από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό θα είναι, όπως εξηγεί, ένα τουριστικό υγειονομικό διαβατήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα.

Και φέτος άλλωστε η υγειονομική ασφάλεια των τουριστικών προορισμών θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις επιλογές των επισκεπτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Τάσιος θεωρεί ότι είναι θετικό ότι η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ανοίγει τον Απρίλιο ευελπιστώντας φυσικά ότι όλα θα έχουν εξελιχθεί ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας μέχρι τότε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα