Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη γίνεται δυσκολότερη από τις απεργίες

Αεροδρόμιο Χίθροου / Πηγή: AP
Αεροδρόμιο Χίθροου / Πηγή: AP

Τα προβλήματα στην αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη γίνονται βαθύτερα λόγω ενός κύματος απεργιών και ακυρώσεων πτήσεων, αναστατώνοντας τον προγραμματισμό των ταξιδιών την ώρα που αρχίζει η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Μία σειρά από απεργίες – στη Ryanair, την EasyJet, τη British Airways και την Aeroports de Paris – τις επόμενες ημέρες θα εντείνουν την αναταραχή που υπάρχει από την έλλειψη προσωπικού, η οποία οδηγεί σε πολύωρες καθυστερήσεις και στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων.

Στη Βρετανία, η αναστάτωση στις μεταφορές έχει διογκωθεί από την απεργία στους σιδηροδρόμους.

Αν και η ταξιδιωτική ζήτηση στην Ευρώπη ανέκαμψε θεαματικά, η ανάκαμψη του κλάδου των αερομεταφορών της μετά την πανδημία περιορίζεται από τις συγκρούσεις για εργασιακά θέματα και τα όρια στα logistics της αεροπορίας.

Χαοτικές σκηνές σε μεγάλα αεροδρόμια

Χαοτικές σκηνές εκτυλίσσονται  στα αεροδρόμια του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, με ουρές ανθρώπων που περιμένουν για ώρες να ενημερώνονται ότι οι πτήσεις τους έχουν ακυρωθεί. 

Η προοπτική ενός ακόμη μεγαλύτερου χάους διαφαίνεται καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τη σπουδή των αεροπορικών εταιρειών να εκμεταλλευθούν την εκτίναξη των καλοκαιρινών κρατήσεων για να σταματήσουν τις ζημιές τους και να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους μετά την πανδημία που βύθισε τον τομέα στη χειρότερη κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα συνδικάτα πιέζουν για αυξήσεις των μισθών που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, καλύτερες συνθήκες εργασίας, επιδόματα και συμμόρφωση με την τοπική εργατική νομοθεσία.

Οι απεργίες που γίνονται και αναμένονται

Το πλήρωμα θαλάμου επιβατών της Ryanair στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο ξεκίνησε τριήμερη απεργία την Παρασκευή, με συναδέλφους τους στη Γαλλία και την Ιταλία να κατεβαίνουν σε απεργίες από το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι λιγότερο από το 2% των πτήσεων της την Παρασκευή διαταράχτηκαν από τις απεργίες, αν και επηρεάστηκε περίπου το 40% των υπηρεσιών στο Βέλγιο.

Οι Ισπανοί εργαζόμενοι της  Ryanair πρόκειται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις  για άλλες τρεις ημέρες την επόμενη Παρασκευή, ενώ η αντίπαλός της EasyJet ετοιμάζεται για εννέα ημέρες κλιμακωτών απεργιών στη χώρα από την 1η Ιουλίου.

Υπέρ των κινητοποιήσεων και το προσωπικό της British Airways

Το προσωπικό για το check-in της British Airways στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου ψήφισε επίσης υπέρ κινητοποιήσεων, ενώ σύντομα θα οριστούν ημερομηνίες. Το ADP, ο φορέας εκμετάλλευσης των αεροδρομίων Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί του Παρισιού, βρίσκεται σε συνομιλίες με συνδικάτα σε μία προσπάθεια αποτροπής δεύτερης απεργίας τους  την 1η Ιουλίου για τους μισθούς. Η απεργία στις 9 Ιουνίου οδήγησε στην κατάργηση του ενός τετάρτου όλων των πτήσεων στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ και στο κλείσιμο δύο διαδρόμων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κρίση των μεταφορών επιδεινώθηκε από μια απεργία των σιδηροδρόμων, καθιστώντας δυσκολότερη την μεταφορά από και προς τα αεροδρόμια. Η διαμάχη έχει επίσης προκληθεί από μισθολογικές αξιώσεις. Η Ένωση Υπαλλήλων Μεταφορών προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα μακροχρόνιο καλοκαίρι δυσφορίας σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Πέρα από τις απεργίες, οι σοβαροί περιορισμοί προσωπικού αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να περικόψουν τις φιλοδοξίες τους για το καλοκαίρι. Η γερμανική Lufthansa αύξησε την Παρασκευή τον αριθμό των πτήσεων που ακυρώνονται για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε 3.100. Το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου και το Schiphol του Αμστερνταμ, δύο από τους μεγαλύτερους κόμβους της περιοχής, ανακοίνωσαν ανώτατα όρια πτήσεων, ενώ η EasyJet, η TUI και η KLM έχουν αναθεωρήσει τα δρομολόγια τους. Η British Airaways, η οποία έκοψε 10.000 θέσεις εργασίας στο αποκορύφωμα της πανδημίας, αγωνίζεται να προσαρμοσθεί στην πιο σφιχτή αγορά εργασίας.

Ακόμα και μετά τον περιορισμό των πτήσεων, το αεροδρόμιο Schiphol την Παρασκευή αγωνιζόταν να ανταπεξέλθει στην εισροή επιβατών, δείχνοντας ότι τα πράγματα ενδέχεται να επιδεινωθούν καθώς ξεκινά η ταξιδιωτική περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου. Το Schiphol χρειάστηκε να στήσει σκηνές έξω από την αίθουσα αναχώρησης για να φιλοξενήσει κόσμο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ