Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τα έσοδα του 2022 θα υπερβούν αυτά του 2019

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος η Τράπεζα της Ελλάδος θα γνωστοποιήσει τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού τον Ιούνιο και θα φανεί πιο ξεκάθαρα η τάση για το σύνολο του έτους, δεδομένου ότι ο Ιούνιος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2019 είχαν έρθει στην Ελλάδα 4,1 εκατ. τουρίστες και οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 2,5 δις ευρώ. Κατά συνέπεια ο πήχης μπαίνει σε αυτό το ύψος προκειμένου να δούμε εάν και κατά πόσο μπορεί να απειληθεί το ρεκόρ του 2019.

Όλοι εκφράζουν την βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί, αλλά για την ώρα τα στοιχεία, στο 5μηνο του έτους δεν επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή ή για την ακρίβεια υπάρχει μία μικρή απόσταση ώστε αυτό να συμβεί.

Τα στοιχεία στο 5μηνο του 2022

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που ήδη έχουν ανακοινωθεί οι εισπράξεις ήταν μειωμένες σε σχέση με το πεντάμηνο του 2019 κατά 12,2% και διαμορφώθηκαν στα 2,5 δις ευρώ έναντι 2,8 δις ευρώ που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Σε ότι αφορά μόνο το Μάιο η απόκλιση ήταν της τάξεως του 9,7% και ανήλθαν σε 1,4 δις έναντι 1,5 δις. Σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών το 5μηνο ήρθαν στην Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα οι αφίξεις ήταν 4,3 εκατ. από 5,3 εκατ., απόκλιση 18,3%.

Μόνο για τον Μάιο ήρθαν 2,2 εκατ. από 2,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, απόκλιση 7,6%.

Ρεκόρ δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες

Οι πρόδρομοι δείκτες πάντως δείχνουν ότι ο στόχος για υπέρβαση των εσόδων του 2019, μπορεί να επιτευχθεί και το όποιο χαμένο έδαφος να καλυφθεί από τον Ιούνιο και μετά.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο επταήμερο του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σημείωσε επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι με όλες αυτές τις δυσκολίες (πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ελληνοτουρκικά, πανδημία) η Ελλάδα θα κατάφερνε στον τουρισμό, όχι μόνο να προσεγγίσει, αλλά και να ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές τις επιδόσεις του 2019.

Ανέφερε επίσης ότι η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, αποτυπώνεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) στις οποίες τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 26,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Τέλος, ο Β. Κικίλιας αναφέρθηκε στην Αθήνα και στις πολύ μεγάλες ταξιδιωτικές ροές που παρατηρούνται φέτος. Όπως είπε, καταλυτικό ρόλο είχε η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις αμερικανικές αερογραμμές για 63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να γεμίσει από τις αρχές Μαρτίου με «high spenders» ταξιδιώτες που ξοδεύουν πολλά και η διαμονή τους είναι πολυήμερη, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά της ελληνικές επιχειρήσεις του κέντρου και της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα