Νέα
  • ΓΔ: 1034.09 +0.06%
  • Τζίρος: 4,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Καμπανάκι από τον ΟΟΣΑ - Κίνδυνος εκτροχιασμού της ανάκαμψης

Η ανάκαμψη του τουρισμού το 2022 κινδυνεύει να εξασθενίσει καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται λόγω του ενεργειακού σοκ που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο παγκόσμιος τουρισμός δεν αναμένεται τώρα ότι θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2024 -2025, πιθανόν και αργότερα.

Η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία

Η Covid ανέδειξε τον ζωτικό ρόλο που παίζει ο τουρισμός στην παγκόσμια καθώς και τις εθνικές και τοπικές οικονομίες. Πριν από την πανδημία, η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν 4,4% και στην απασχόληση 6,9%, ενώ στα έσοδα από εξαγωγές υπηρεσιών ανερχόταν στο 20,5% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο τουρισμός είχε σε πολλές χώρες καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις.

Η Ελλάδα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο

Οι διεθνείς τουριστικές ροές ήταν τον Ιούλιο μειωμένες στις χώρες του ΟΟΣΑ μόνο 19,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, αλλά με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Δανία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, αλλά στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ήταν μειωμένες τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

ΟΟΣΑ, τουρισμός

Προβλήματα από τον πληθωρισμό

«Η πανδημία ανέδειξε τις υφιστάμενες αδυναμίες στην ευρύτερη τουριστική οικονομία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, προσθέτοντας: «Ο αντίκτυπος από το επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Τουρκίας απειλεί τώρα την ανάκαμψη του κλάδου. Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις δεν είναι μόνο να ενισχυθεί ο τουρισμός βραχυπρόθεσμα, αλλά επίσης να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη ισχύς και βιωσιμότητα του».

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, που δυσκολεύονταν ήδη να ανακάμψουν από την πανδημία, αντιμετωπίζουν τώρα αυξημένα κόστη για την ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλες εισροές.

Αντιμετωπίζει, επίσης, τεράστια αβεβαιότητα λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού που απειλεί να περιορίσει περαιτέρω την ανάκαμψη, σημειώνει η έκθεση.

Για τη στήριξη της ανάκαμψης και τον μετασχηματισμό του τουριστικού τομέα, χρειάζονται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι εξής πολιτικές:

  • Ενίσχυση της συνεργασίας με τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη της ανάκαμψης και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.
  • Η διασφάλιση ενός ισχυρού και σταθερού τουριστικού τομέα που θα είναι πιο ανθεκτικός σε μελλοντικά σοκ
  • Συνεχή μέτρα για τον μετασχηματισμό του κλάδου και την προώθηση μίας πράσινης τουριστικής ανάπτυξης.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα