Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Αυστραλία - Προβληματίζουν Γερμανία και Κίνα

Σε χώρες πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, αναζητεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία, την επιπλέον στήριξη προκειμένου να φέρουν πιο κοντά το πολυπόθητο ρεκόρ που πέρυσι χάθηκε για λίγο.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η εικόνα από Βρετανία και ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα θετική, ενώ υπάρχει προβληματισμός για το τι θα συμβεί με τον παραδοσιακό καλό πελάτη της χώρας, τους Γερμανούς.

Πηγή: Eurokinissi

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία παγωμάρα και αυτό έχει να κάνει με την εικόνα που παρουσιάζει η Γερμανία στο εσωτερικό της και κυρίως με την ακρίβεια που υπάρχει και η οποία στερεί μέρος από το διαθέσιμο εισόδημα.

Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ψηλά στις προτιμήσεις τουριστών από χώρες εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα, εκτός από τις ΗΠΑ, που τα στοιχεία απλά επιβεβαιώνουν την διαμορφωθείσα τάση, μεγάλο ενδιαφέρουν υπάρχει και από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βραζιλία, των οποίων ένα μεγάλο μέρος των πολιτών τους, έχουν ως ταξιδιωτική επιλογή την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Φθηνές διακοπές: Γκαζώνουν τα road trips και το φετινό καλοκαίρι - Οι νέοι προορισμοί

Ψηλά στις προτιμήσεις η Ελλάδα

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Μακρινών Αγορών που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission (ETC), η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στις δέκα πρώτες επιλογές διακοπών για τους επόμενους μήνες για τέσσερις σημαντικές μακρινές αγορές, με υψηλή τουριστική δαπάνη και μεγάλη διάρκεια παραμονής. Τουρίστες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, αλλά και τη Βραζιλία ψηφίζουν … Ελλάδα.

Πηγή: Eurokinissi

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι Αμερικανοί τουρίστες που συμμετείχαν δηλώνουν σε ποσοστό 12% ότι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Η επιλογή τους βρίσκεται στην έκτη θέση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς προορισμούς για διακοπές από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, φέτος οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ αναμένεται να φέρουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες και πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα.

Πηγή: Eurokinissi

Ήδη τα στοιχεία για το 3μηνο του 2023, δείχνουν αύξηση στις αφίξεις και στα έσοδα σε ποσοστό πάνω από 100% σε σχέση με πέρυσι.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων ξεπερνά τις δέκα.

Παράλληλα στην έκτη θέση, με ποσοστό 18%, βρίσκεται η χώρα μας στις επιλογές των Αυστραλών τουριστών για φέτος, μετά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Ρόδος όπως... Μπαλί - «Αλμυρές» οι διακοπές στα ελληνικά νησιά - Παραδείγματα

Έρχονται στην Ελλάδα από μακρινούς προορισμούς

Το μερίδιο αγοράς της αυστραλέζικης αγοράς για το 2021 ανήλθε σε 0,1% όταν το 2016 ήταν 0,7%, ενώ το 2019 1,1%, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Ο δημοφιλέστερος προορισμός των τουριστών από την Αυστραλία στην Ελλάδα το 2021 ήταν η Αττική. Σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις, την περίοδο 2016-2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 118,9% (από 2,1 εκατ. το 2016 σε 4,6 εκατ. το 2019), ενώ την περίοδο 2019-2021 μείωση κατά 95,2% (σε 220 χιλ.).

Πηγή: Eurokinissi

Από ακόμη δύο μακρινές αγορές αναμένεται φέτος να υπάρξει αύξηση τουριστών, σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο Μακρινών Αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Για τους Καναδούς επισκέπτες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στους ευρωπαϊκούς προορισμούς μαζί με τη Γερμανία, με ποσοστό 18%, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Για τους τουρίστες από τη Βραζιλία, η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση μετά την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικός τουρισμός: Σπάει το κοντέρ με 210.000 αιτήσεις - Aνοικτή η πλατφόρμα για όλους

Διστάζουν οι Κινέζοι

Στα αρνητικά αυτής έρευνας περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα μένει εκτός των προτιμήσεων για τους Κινέζους επισκέπτες. Η κινεζική αγορά δείχνει πιο αργά σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία και στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων βρίσκονται η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Η παραλία Χαβάη στη Νάξο

Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων σε Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ εξέφρασαν αισιοδοξία για την πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό. Η Ευρώπη παραμένει κορυφαία επιλογή για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και σχεδόν οι μισοί από τους επισκέπτες είναι επαναλαμβανόμενοι.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα