Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Φθηνές διακοπές: Γκαζώνουν τα road trips και το φετινό καλοκαίρι - Οι νέοι προορισμοί

Την τιμητική τους αναμένεται να έχουν και το φετινό καλοκαίρι τα road trips στους ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς της Eλλάδας, τα οποία επιλέγουν όλο και περισσότεροι από το 2020 και μετά. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, τα ταξίδια με αυτοκίνητο στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας γνώρισαν μεγάλη άνθιση το 2020, 2021, 2022 λόγω και του covid-19 που δεν μας έχει πλήρως εγκαταλείψει.

Φέτος, λόγω και των σημαντικών αυξήσεων στις ακτοπλοικές μετακινήσεις, ο οδικός τουρισμός φαντάζει για άλλη μια χρονιά... γοητευτικός. 

Τα πρώτα μηνύματα

Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, όταν δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την τελική επιλογή των εκδρομέων το φετινό καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι αρκετοί θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από τον τόπο διαμονής τους, με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων

►Διαβάστε επίσης: Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Περιορισμένη η ζήτηση - Δημοφιλείς οι κοντινοί προορισμοί

Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη «top» προορισμοί

  • Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και στη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες.
  • Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου.  Προορισμός που επιλέγουν τόσο οι Αθηναίοι λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης αλλά και πολλοί αλλοδαποί ταξιδιώτες επισκεπτόμενοι τόσο το θέατρο της Επιδαύρου όσο και τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας.
  • Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα προορισμό τόσο τριημέρων όσο και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές στη Μεσσηνία με «βάση» διαμονής την Καλαμάτα είναι πολλές τόσο για ημερήσιες εξορμήσεις όσο και για εξερεύνηση οργανωμένων και μη παραλιών.  Η Καλαμάτα, διαθέτει 698 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης,  καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον Μάϊο του 2022 κατά 13,31%.

Οι αναδυόμενοι ηπειρωτικοί προορισμοί

Φέτος όπως και πέρυσι το καλοκαίρι αναμένεται να καταγραφεί υψηλότερη ζήτηση  για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Πελοπόννησο. Πέρυσι σύμφωνα με την AirDNA είχε αυξηθεί η ζήτηση κατά 135% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

Το περσινό καλοκαίρι, η αύξηση της ζήτησης, η πανδημία του κορονοϊού , σε συνάρτηση και με την αύξηση του κόστους μετακίνησης, οδήγησε πολλούς στην αναζήτηση εναλλακτικών παραθαλάσσιων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας, περιοχές που «αναδεικνύονται» και τείνουν να συμμετέχουν ενεργά στον νέο οδικό τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

  • Τα παραπάνω δεδομένα συνδέονται και με την αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στον Νομό Ηλείας. Ο Νομός με τις χρυσαφένιες παραλίες όπως την Κυλλήνη, την Κουρούτα και την Ζαχάρω, καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων κατά 43,61% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.
  • Ο «ξεχασμένος» τουριστικά Νομός Αχαΐας δείχνει να κερδίζει έδαφος τη φετινή χρονιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλίτιδας ζώνης όπως το Δερβένι, ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως η παραλία Γιανισκάρη και η Καλόγρια, κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών.
  • Η περιοχή της Ναυπακτίας, αποτέλεσε αναδυόμενο τουριστικό προορισμό για το σύνολο των τριημέρων της φετινής σεζόν με πολύ υψηλές πληρότητες σχεδόν στο σύνολο των «αποδράσεων» από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η έλευση κρουαζιερόπλοιου την περσινή χρονιά αποτέλεσε γεγονός για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Η Ναυπακτία πέρυσι διέθετε 170 κατοικίες εγγεγραμμένες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ πλέον διαθέτει 201, καταγράφοντας αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 39,58%. 

Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αναδείχθηκαν την περσυνή χρονιά εν μέσω πανδημίας, να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού και να αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές ένταξης στον τουριστικό χάρτη.

►Διαβάστε επίσης: Γ. Παράσχης: Στο τιμόνι του ΣΕΤΕ ένας διακεκριμένος manager που δεν είναι ξενοδόχος

Παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής

Το κόστος μετακίνησης και παράλληλα η αυξημένη κίνηση αλλοδαπών τουριστών τη φετινή χρονιά στη χώρα μας, αποτελούν τους βασικούς λόγους που τη περσυνή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης κατά 248%. Τη φετινή χρονιά αναμένεται ανάλογη κινητικότητα, δεδομένο που καταγράφεται από την αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί τουρίστες που επιλέγουν πριν ή/και κατά την άφιξή τους στη χώρα μας, να διαμείνουν 2-3 ημέρες στην Αθήνα για να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας και παράλληλα, να ζήσουν λίγες ημέρες ως πολίτες της πρωτεύουσας της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό.

Παράλληλα, τη φετινή χρονιά, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που λόγω των οικονομικών δεδομένων, φαίνεται να επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, παραθαλάσσιους προορισμούς του Ν.Αττικής.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το Πόρτο Ράφτη, η Ανάβυσσος, ο Ωρωπός και η Αρτέμιδα. Ενώ για τα «μεγαλύτερα» πορτοφόλια που επιθυμούν λίγες μέρες ή/και ώρες χαλάρωσης στην Αττική πριν τις διακοπές σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, επιλέγουν κυρίως το Σούνιο, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα.

►Διαβάστε επίσης: Κοινωνικός τουρισμός: «Καταιγίδα» αιτήσεων - «Δόθηκαν» ήδη πάνω από 100.000 επιταγές

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Το γεγονός ότι, σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν τις  οικοσυσκευές που χρειάζεται μια οικογένεια, βοήθησε στην ανάδειξη του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο budget.

Μπορεί η ύπαρξη των οικοσυσκευών για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο, αλλά είναι σημαντικό για μια οικογένεια με δύο παιδιά που θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό των διακοπών τα καθημερινά έξοδα (καφέ κλπ.), καθώς και το κόστος δύο γευμάτων ημερησίως (αν τα παιδιά είναι μικρά, τα γεύματα είναι σαφώς περισσότερα).

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία, σύμφωνα με τη δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο budget, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα