Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Δεδομένο θεωρείται το νέο ρεκόρ στα έσοδα φέτος

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα των τουριστικών εσόδων για την σεζόν του 2023, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι εφέτος θα ξεπεραστούν οι εισπράξεις των 18,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2019 .

Φραγκάκης: Η τουριστική χρονιά εξελίσσεται εξαιρετικά

Μιλώνταςστο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης σημειώνει ότι «παρά τα δομικά προβλήματα που είναι κοινά για τον κλάδο διεθνώς (πχ έλλειψη προσωπικού, πληθωριστικές πιέσεις) αλλά και τα απρόοπτα τα οποία προέκυψαν στην Ελλάδα (πυρκαγιές κλπ), η τουριστική χρονιά εξελίσσεται εξαιρετικά. Το 2023, εξηγεί πως είναι η πρώτη 'κανονική' χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό μετά από τρία εξαιρετικά δύσκολα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα πρέπει να κρίνουμε και τις επιδόσεις του τουρισμού μας φέτος», συμπληρώνει.

Εστιάζοντας στα τουριστικά μεγέθη του 2023, ο κ. Φραγκάκης αναφέρει ότι «έχουμε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο σύνολο της χώρας αλλά και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του έτους που έχουμε ασφαλή στοιχεία. Αντίστοιχα κινήθηκαν και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος καθώς η Ελλάδα απέδειξε ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για διακοπές. Κατά συνέπεια είναι μία πολύ καλή χρονιά χωρίς να παραβλέπουμε τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις κάποιων προορισμών μας, σε κάθε περίπτωση όμως "ταμείο" θα κάνουμε στο τέλος του έτους». 

Τάσιος: Εκτιμήσεις για έσοδα 20 δισ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορεί η σαιζόν να ξεκίνησε μουδιασμένα λόγω των καιρικών συνθηκών το Μάιο, ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες κινήθηκαν με πολύ υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία, η οποία και διατηρήθηκε και μέχρι την 31η Αυγούστου.

«Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό της Μεσογείου, η Ελλάδα εφέτος έδειξε μία πολύ καλή εικόνα η οποία και διατηρείται μέχρι τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σεπτέμβριος κινείται με μέση πληρότητα 70%, ενώ και ο Οκτώβριος θα πάει καλά με την σειρά του», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Εστιάζοντας στις περιοχές που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι οι προορισμοί που κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες. Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο και Χαλκιδική είναι οι γεωγραφικές περιοχές όπου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα καταγράφουν αφίξεις επισκεπτών.

Σε ό,τι αφορά τα φετινά έσοδα, ο κ. Τάσιος είναι σαφής: Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τα έσοδα του 2019 αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο και για έσοδα της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό μένει να το δούμε». 

Η Ελλάδα την δύσκολη τουριστική χρονιά του 2023, λόγω των πυρκαγιών στην Ρόδο, κατάφερε να δείξει καλά αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κατάστασης μετά την φωτιά, υπογράμμισε ο κ. Τάσιος . Προς επίρρωση των παραπάνω είναι το γεγονός ότι η Ρόδος έχασε 10 μέρες συνολικά, σε ό,τι αφορά την τουριστική σεζόν, ενώ τώρα μιλάμε για πλήρη επαναφορά. 

Σε ό,τι αφορά το ταμείο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, εξέφρασε την αγωνία του, για το πως θα διαμορφωθούν στο τέλος του χρόνου τα λειτουργικά τους έσοδα, που όπως εξήγησε, αυτά θα επηρεαστούν από την εκτόξευση της διατροφικής αλυσίδας αλλά και από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

Ενας επιπλέον παράγοντας που στερεί έσοδα από τα ταμεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παραμένει η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, με τον κ. Τάσιο να αναφέρει ότι περιμένει φέτος να μπει επιτέλους, όπως λέει, ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι μεγάλες αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη αύξηση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά, που ως γνωστό ήδη από τώρα οι ξενοδοχειακές μονάδες κλείνουν τα συμβόλαια με τους διεθνείς οργανωτές ταξιδίων, ο κ. Τάσιος εκφράζει την αισιοδοξία του και για το 2024. Εξηγώντας την παραπάνω διαπίστωση, ο κ. Τάσιος σημειώνει: «Και του χρόνου θα είναι μία χρονιά προσανατολισμένη στο οργανωμένο ταξίδι ( ταξιδιωτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει αεροπορική θέση και ξενοδοχείο). Αυτό ευνοεί να είμαστε αισιόδοξοι για του χρόνου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Κρήτη: Πάνω από το 2019 έσοδα και αφίξεις το 2023

Σε ό,τι αφορά την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την Κρήτη, το νησί με τις περισσότερες αφίξεις, η σεζόν εξελίχθηκε με πολύ καλή πληρότητα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι ακόμα και τον Σεπτέμβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κρήτης φτάνει το 90%. Σε κάθε περίπτωση τα τουριστικά μεγέθη που θα πετύχει φέτος η Κρήτη θα ξεπερνάει αυτά του 2019, ενώ η αυλαία για την φετινή σεζόν θα πέσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο κ. Χαλκιαδάκης στην παρέμβαση του εστιάζει στα μεγάλα κόστη που θα επηρεάσουν την κερδοφορία των ξενοδοχειακών μονάδων. Μάλιστα κάνει λόγο για αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 15%, για αύξηση 35% του κόστους διατροφής, αλλά και για σημαντική αύξηση των επιτοκίων, που θα πλήξει όσες επιχειρήσεις έχουν δανεισμό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, τονίζει ότι απάντηση στα παραπάνω δεν είναι η αύξηση στις τιμές των δωματίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελούντα κινήθηκαν με πληρότητα 60%, απόρροια των υψηλών τιμών δωματίου.

 Πως εξελίσσεται η σεζόν για την Αθήνα 

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της τουριστικής σαιζόν συνολικά στην χώρα διαδραματίζει η Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 7μηνο 2023, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία εμφανίζεται στο 75,4%, αυξημένη κατά 19,2%, σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 , αλλά εξακολουθεί να διατηρείται το αρνητικό πρόσημο -2,1% στην σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα ανάλογα ισχύουν και για την μέση τιμή δωματίου/ADR, η οποία από 175,83 ευρώ τον Ιούνιο 2023, έπεσε στα 165,94 ευρώ τον Ιούλιο 2023, αλλά και για το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο / RevPar που από 163,79 ευρώ τον φετινό Ιούνιο, έπεσε στα 148,30 ευρώ τον Ιούλιο 2023.

Μύκονος: Επεκτείνει την τουριστική σαιζόν 

Το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου φαίνεται να κερδίζει η Μύκονος, σε αντίθεση με τις μικρές ποσοστιαίες μειώσεις που παρουσίασαν οι αφίξεις στη διάρκεια των πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου. Συνδυαζόμενα δε, με τα έσοδα, η τάση δείχνει ότι διατηρεί τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που ακολουθούν και δημοσιοποιεί ο δήμος του νησιού.

Οπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κούκας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μύκονο υπάρχει αύξηση των αφίξεων από την αρχή του χρόνου, συγκριτικά με πέρυσι. Επιπλέον όπως όλα δείχνουν αυτές θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς και τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από πέρυσι παρά τις πρόσκαιρες, ελάχιστες, μειώσεις των μηνών αιχμής που έδωσαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η κίνηση δεν είναι ικανοποιητική.

Η Μύκονος παραμένει σταθερός πυλώνας στήριξης της εθνικής μας οικονομίας και κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός με διεθνή αναγνώριση κυρίως στην αμερικανική αγορά από όπου, ειδικά εφέτος, ήταν εμφανής η παρουσία επισκεπτών, ενώ σταθερή ήταν και παραμένει η πορεία από Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Αραβικές χώρες χάρη και στις πολλές απευθείας πτήσεις, πάντα με όσα τονίζει ο δήμαρχος του νησιού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα