Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Θετικοί οι οιωνοί για το 2024 - Γιατί ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή ενισχύει την θέση της Ελλάδας

Θετικοί εμφανίζονται οι οιωνοί για την πορεία του τουρισμού για το 2024 και πλέον έχουν ξεκινήσει τα «στοιχήματα» για το ύψος που θα ανέλθουν τόσο οι αφίξεις, όσο και τα έσοδα. Όλοι πλέον θεωρούν ότι το νέο ρεκόρ είναι μάλλον το πλέον πιθανό σενάριο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν γεωπολιτικές αναταράξεις.

Μάλιστα σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμάται ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν περίπου στα  21,5 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 1 δις επιπλέον σε σχέση με τις τουριστικές εισπράξεις του 2023, οι οποίες θα κινηθούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην περιοχή των 20,5 δις ευρώ, ενώ οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 33 εκατ. τουρίστες.

Όλα τα παραπάνω βέβαια υπό την βασική αίρεση ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι τέτοιες οι οποίες θα αναστρέψουν την τάση που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά. Για την Ελλάδα δύο είναι οι αγορές οι οποίες δείχνουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας και της Βρετανίας δείχνουν έναν σχετικό κορεσμό, ενώ η οικονομία της Γερμανίας παρουσιάζει προβλήματα που εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τους πολίτες της χώρας και να περιορίσουν τα ταξίδια τους.

Διαβάστε επίσης: Εμπόριο: Δώρα, συντάξεις, μισθοί και επιδόματα ζέσταναν την αγορά - Το βλέμμα στις εκπτώσεις που ξεκινούν την Δευτέρα

Οι νέες αγορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 

Αυτές είναι της Κίνας και των ΗΠΑ με τους δεύτερους να επανακάμπτουν δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Μάλιστα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού εκτιμάται ότι θα καλυφθούν τη φετινή χρονιά τα προ πανδημίας επίπεδα κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι αφού ο παγκόσμιος τουρισμός έφτασε το 90% του 2019 με την Ευρώπη όμως να έχει καλύτερη εικόνα (94%).

Στην Ελλάδα βέβαια η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, αφού ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 17,8% στις εισπράξεις και 4,8% στις αφίξεις με αποτέλεσμα να αυξήσει και το μερίδιο της στην αγορά της Μεσογείου στο 10,9% από 10,1%.

Ένα σημαντικό θέμα που εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει την θέση της Ελλάδα στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου, αφού σε περιοχές, όπως Αίγυπτος, Τυνησία αλλά και δευτερευόντως η Τουρκία επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία για το 2024 τα μηνύματα είναι θετικά με τις προκρατήσεις στην παρούσα περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή να δείχνουν μια μονοψήφια αύξηση κοντά στο 5% κατά μέσο όρο ενώ σε κάποιους προορισμούς η αύξηση πλησιάζει ακόμη και το 10%.

►Διαβάστε επίσης: Σε νέα τροχιά η οικονομία από το 2024: Οι 4 νάρκες και οι 5 κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη

Αυξημένες οι προκρατήσεις για το 2024

Οι ξενοδόχοι θα υποδεχθούν τη νέα σεζόν με αυξημένες κατά 5% τις τιμές των δωματίων (μέσο όρο με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψαν πέρυσι με tour operators) ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας οι αυξήσεις φτάνουν και το 10%.

Στο μεταξύ η τάση που είχε διαμορφωθεί πέρυσι, με τις αεροπορικές εταιρίες, να αυξάνουν τις διαθέσιμες θέσεις από και προς Ελλάδα. Η Aegean αύξησε τις θέσεις των πρώτων τριών μηνών του έτους και γενικότερα της χειμερινής σεζόν κατά 800.000 (+20% στο εξωτερικό, +10% στο εσωτερικό).

Παράλληλα σχεδιάζει έναρξη της θερινής σεζόν νωρίτερα τον Μάρτιο, ενώ συνέχισε και τη λειτουργία ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρόδο, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σε συνεργασία με Tour Operator του εξωτερικού. Διέθεσε 35.000 θέσεις, προς 22 ευρωπαϊκούς προορισμούς σε 8 χώρες, στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023 και θα επανέλθει το διάστημα  Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024.

Τέλος να σημειωθεί ότι εφέτος η σαιζόν θα ξεκινήσει πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο, καθώς εφέτος το Πάσχα των Καθολικών πέφτει στις 31 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι τα ταξίδια θα ξεκινήσουν νωρίτερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα