Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα έξι νησιά που άνοιξαν τις πύλες στους τουρίστες και νίκησαν τον κορονοϊό

Τουρισμός και κορονοϊός  / Πηγή: AP
Τουρισμός και κορονοϊός / Πηγή: AP

Υστερα από έναν και πλέον χρόνο πανδημίας και ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου και η ψυχολογική κούραση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στο σύνολο του πληθυσμού, οι περισσότεροι ονειρεύονται διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, με την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι οι συνθήκες θα επιτρέπουν αποδράσεις χαλάρωσης κοντά στη θάλασσα. Η τουριστική βιομηχανία από την πλευρά της εναποθέτει τις τελευταίες ελπίδες της στους εμβολιασμούς και τα πιστοποιητικά εμβολιασμών προκειμένου η δειλή έστω επανεκκίνηση της αγοράς να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς που υπέστη τεράστιο πλήγμα το 2020. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό;

Ορισμένοι ειδυλλιακοί προορισμοί δείχνουν να τα έχουν καταφέρει. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η Μικρονησία έχει επισήμως καταγεγραμμένο ένα μόλις κρούσμα Covid-19! Στην Πολυνησία, το νησί της Σαμόα, όπως και το Βανουάτου στο Νότιο Ειρηνικό έχουν μόλις από τρία κρούσματα έκαστο. Λεπτομέρεια: Σε κανένα από τα παραπάνω μέρη δεν επιτρέπονται τα ταξίδια και η είσοδος τουριστών.

Το γεγονός είναι ότι στα περισσότερα τουριστικά μέρη που επετράπη η είσοδος στους τουρίστες, παρουσιάστηκε αύξηση κρουσμάτων. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με το CNBC. Eπιβάλλοντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμη και περιορισμούς στις μετακινήσεις των τουρισμών, οι ακόλουθοι προορισμοί διατήρησαν στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα την έκθεσή τους στην πανδημία.

Ανγκουίλα

Το μικρό νησί της Καραϊβικής άνοιξε τα σύνορά τους στους ξένους επισκέπτες το Νοέμβριο και μέχρι στιγμής έχει καταγράψει μόνο 18 υποθέσεις Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ανγκουίλα / Πηγή: Pixabay
Ανγκουίλα / Πηγή: Pixabay

Οι επισκέπτες στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, που βρίσκεται ανατολικά των Βρετανικών και Αμερικανικών Παρθένων Νήσων, πρέπει να έχουν λάβει ειδική έγκριση και να προσκομίσουν αρνητικά τεστ πριν από την άφιξή τους, κατά την προσγείωση στο νησί, αλλά και ύστερα από μία περίοδο «καραντίνας» εκεί διάρκειας 10-14 ημερών. Από τα τεστ δεν εξαιρούνται ούτε τα παιδιά, ούτε καν τα μωρά.

Στη διάρκεια αυτής της «καραντίνας» μπορούν να διαμένουν σε ειδικά πιστοποιημένα πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες και να τρώνε σε επίσης πολυτελή εστιατόρια σύμφωνα με τον τοπικό οργανισμό τουρισμού. Μπορούν επίσης να παίξουν γκολφ, να κάνουν καταδύσεις και εκδρομές σε υπεράκτιες περιοχές, αρκεί να είναι πιστοποιημένες από την κυβέρνηση.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για «σύντομη διαμονή» (λιγότερο από τρεις μήνες) για περίπου 250 δολάρια ανά άτομο. Οι ξένοι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι οικογένειές τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση ως «ψηφιακοί νομάδες», κόστους έως και 2.500 δολαρίων, εξασφαλίζοντας παραμονή έως και ενός έτους.

Σημειώνεται ότι το 26% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου έως και τις 26 Φεβρουαρίου.

Αγιος Χριστόφορος και Νέβις

Η μικρή νησιωτική χώρα έχει καταγράψει μόλις 41 περιπτώσεις Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Ανοίγοντας ξανά τα σύνορα πριν από τέσσερις μήνες, θεώρησε όλους τους τουρίστες ως προερχόμενους από ζώνες υψηλού κινδύνου. Ως εκ τούτου, τα αρνητικά τεστ είναι υποχρεωτικά για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ήδη εμβολιασμένων. Τα δε μοριακά τεστ πρέπει να γίνονται ελάχιστο χρόνο πριν την άφιξή τους εκεί και σε εργαστήρια που φέρουν συγκεκριμένες πιστοποιήσεις.

Αγιος Χριστόφορος και Νέβις / Πηγή: Pixabay
Αγιος Χριστόφορος και Νέβις / Πηγή: Pixabay

Την πρώτη εβδομάδα οι τουρίστες μένουν υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο τους, όπου μπορούν όμως να έχουν επαφές με άλλους ταξιδιώτες και να κάνουν πλήθος δραστηριοτήτων. Υστερα από ένα ακόμη αρνητικό τεστ, μπορούν να μετακινηθούν στο νησί, επιλέγοντας και δηλώνοντας συγκεκριμένες τοποθεσίες. Μετά από 14 μέρες και αφού βρεθούν και πάλι αρνητικοί τότε μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και να έχουν επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό.

Το ποσοστό εμβολιασμού έως τις 10 Μαρτίου ανερχόταν στο 10% του πληθυσμού.

Μακάο

Αν και συνδέεται με την ηπειρωτική Κίνα, το νησί Κοτάι του Μακάο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω - μεταξύ άλλων - και των μεγάλων συγκροτημάτων καζίνο που διαθέτει. Το Μακάο, όπως και το Χονγκ Κονγκ, αποτελεί αυτόνομη διοικητική περιοχή της Κίνας.

Μακάο / Πηγή: Pixabay
Μακάο / Πηγή: Pixabay

Οι περίοδοι καραντίνας κυμαίνονται από μηδέν (για ταξιδιώτες από τα περισσότερα μέρη της Κίνας) έως 21 ημέρες (για ταξιδιώτες από το Χονγκ Κονγκ).

Μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 48 περιπτώσεις Covid-19, ωστόσο, η Κίνα μετρά τις περιπτώσεις κοροναϊού διαφορετικά από τις περισσότερες χώρες, αποκλείοντας ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα. Οσο για τους εμβολιασμούς, αριθμοί διαθέσιμοι δεν υπάρχουν, όμως έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με τα σκευάσματα της κινεζικής Sinopharm.

Γρενάδα

Με πληθυσμό 112.000 ανθρώπων, η Γρενάδα αριθμεί σήμερα 148 περιπτώσεις κορονοϊού.

Τα πράγματα για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές εκεί είναι σχετικά απλά. Αφού προσκομίσουν αρνητικού τεστ για να μπουν στη χώρα, μετά την άφιξή τους μπαίνουν σε καραντίνα και την 5η ημέρα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ για να πάρουν τα αποτελέσματα δύο ημέρες αργότερα. Συνολικά η καραντίνα διαρκεί επτά ημέρες.

Γρενάδα / Πηγή: Pixabay
Γρενάδα / Πηγή: Pixabay

Στη συνέχεια, μπορούν να βγουν από τα ξενοδοχεία τους και να απολαύσουν πιστοποιημένες τουριστικές υπηρεσίες, όπως καταδύσεις και κρουαζιέρες σε σκάφη με γυάλινο βυθό.

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είχε εμβολιαστεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

Κοινοπολιτεία της Δομινίκας

Το νησιωτικό έθνος που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη αριθμεί 151 κρούσματα και έχει ανοίξει τον τουρισμό του από τον περασμένο Αύγουστο.

Από τον Οκτώβριο εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να μείνουν σε πιστοποιημένα καταλύματα σε επιλεγμένες τοποθεσίες γύρω από το νησί τις πρώτες 5-7 ημέρες.

Κοινοπολιτεία της Δομινίκας / Πηγή: Pixabay
Κοινοπολιτεία της Δομινίκας / Πηγή: Pixabay

Στο διάστημα αυτό, ορισμένοι μπορούν να επισκεφθούν επιλεγμένα διάσημα αξιοθέατα όπως οι καταρράκτες Τραφάλγκαρ, ενώ  παραμένουν σε καραντίνα και βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρχές.

Ως την 1η Μαρτίου είχε εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού.

Βρετανικές Παρθένες Νήσοι

Με πληθυσμό 30.000 ατόμων, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έχουν λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ. Και οι 153 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 είναι κατά πολύ λιγότερες από τις 2.744 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ.

Η βρετανική υπερπόντια επικράτεια άνοιξε ξανά την 1η Δεκεμβρίου και απαιτεί από τους ταξιδιώτες να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους, να κατεβάσουν μια εφαρμογή παρακολούθησης (ή να φορούν βραχιολάκι παρακολούθησης) και ν μπουν σε καραντίνα για τέσσερις ημέρες στο ξενοδοχείο ή τη βίλα τους. Οι τουρίστες δεν μπορούν να μετακινούνται στο νησί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κάθε άτομο ηλικίας πέντε ετών και άνω που περνάει από τεστ PCR μετά την 4η ημέρα, είναι ελεύθερο να μετακινηθεί στη συνέχεια στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Βρετανικές Παρθένες Νήσοι / Πηγή: Pixabay
Βρετανικές Παρθένες Νήσοι / Πηγή: Pixabay

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να μείνουν σε «εγκεκριμένα καταλύματα με χρυσή σφραγίδα» σε μία λίστα από προεπιλεγμένα θέρετρα, καθώς και στο πολυτελές ιδιωτικό νησί του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Το ποσοστό εμβολιασμού στις 5 Μαρτίου ανερχόταν στο 13% του πληθυσμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ