Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Νέο ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται το 2024 - Στα 11,1 τρισ. δολάρια

 

Νέο ρεκόρ φέτος για τον παγκόσμιο τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξή του κατά την επόμενη 10ετία, προβλέπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council, WTTC) σε έκθεσή του.

Τα στελέχη του WTTC εκτιμούν ότι η ταξιδιωτική – τουριστική βιομηχανία θα φτάσει το 2024 στο επίπεδο – ρεκόρ των 11,1 τρις. δολαρίων, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 10 τρις. δολαρίων που σημειώθηκε το 2019.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι ο κλάδος θα φτάσει στα 16 τρις. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και να αντιστοιχεί στο 11,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2034.

Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση «2024 Travel & Tourism Economic Impact Report» του WTTC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εξελίξεις στην αμερικανική και κινεζική αγορά

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Oxford Economics, εξετάζει τον αντίκτυπο των ταξιδιών και του τουρισμού στην οικονομία μέσα από λεπτομερείς μετρήσεις. Οι αναλυτές συνδύασαν στοιχεία που πήραν από κυβερνήσεις και βιομηχανικούς ομίλους με προβλέψεις για τα ταξίδια, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον του τομέα.

Η έκρηξη ρεκόρ των ταξιδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της κινεζικής και της αμερικανικής αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι διεθνείς αφίξεις και στις δύο χώρες υστερούν σημαντικά σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023.

Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη χορήγηση βίζας αποτρέπουν τους ταξιδιώτες από το να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, δήλωσε στο Bloomberg η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC. Julia Simpson.

Εν τω μεταξύ, η απρόβλεπτη οικονομία και πολιτική θέση της Κίνας έχουν παρεμποδίσει τα ταξίδια στη χώρα. Και οι δύο αυτές χώρες αναμένεται ωστόσο να ανακάμψουν φέτος, βοηθώντας τον κλάδο να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα - ρεκόρ.

Πώς προκύπτουν τα 11,1 τρισ. δολαρίων

Το ιλιγγιώδες 14ψήφιο ποσό για τη δραστηριότητα του κλάδου προκύπτει από τριών ειδών δαπάνες:

Πρώτον, τις άμεσες ταξιδιωτικές δαπάνες, που περιλαμβάνουν αυτές για ξενοδοχεία, εκδρομές και μεταφορές, καθώς και τις δημόσιες επενδύσεις σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες.

Δεύτερον, τις  έμμεσες δαπάνες, που αφορούν αυτές που κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για την παροχή των υπηρεσιών τους,, όπως σεντόνια και πετσέτες ή τα συστατικά για τον μπουφέ πρωινού.

Τρίτον, τις επιπλέον δαπάνες που κάνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας.

Σχεδόν όλες οι χώρες θα έχουν αύξηση εσόδων

Συνολικά, 142 από τις 185 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένεται να υπερβούν φέτος τα επίπεδα τουριστικών επιδόσεων του 2019. Σχεδόν όλες οι χώρες αναμένεται επίσης να σημειώσουν ετήσια αύξηση στα έσοδά τους. Ως αποτέλεσμα, τα ρεκόρ είναι πιθανό να σπάσουν τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τα ταξίδια δεν έχουν απλά επανέλθει, αλλά είναι σε έξαρση. Μιλάμε για έναν πραγματικά, πραγματικά ισχυρό τομέα», είπε η Σίμσον.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ