Νέα
 • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
 • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

AEGEAN: Η συχνότητα των κρατήσεων έχει φτάσει τα επίπεδα του 2019 - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Οι προοπτικές της AEGEAN για το επόμενο διάστημα φαίνονται εξαιρετικά θετικές, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας. Η ζήτηση παρουσιάζει σημαντική αύξηση και η συχνότητα των κρατήσεων έχει φτάσει τα επίπεδα του 2019. Παράλληλα, οι αναζητήσεις των επισκεπτών για την Ελλάδα στις μηχανές αναζήτησης παραμένουν υψηλές.

Οι προοπτικές μάλιστα για την AEGEAN είναι θετικές μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Δημήτρη Γερογιάννη, «στο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε και ιδιαίτερα στις αγορές του εξωτερικού, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Ωστόσο, έχουμε μάθει να μην φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, αλλά να τον σεβόμαστε, πιστεύοντας στις δυνάμεις μας».

Αυτή η αισιόδοξη προοπτική επιβεβαιώνεται από τα προκαταρκτικά στοιχεία των πρώτων μηνών του 2024. Το πρώτο τρίμηνο, και ιδιαίτερα ο Απρίλιος, ανέδειξαν τη δυναμική των Ελλήνων να ταξιδεύουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με την πληρότητα να φτάνει το 80%. Επιπλέον, η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων άγγιξε το 12%, επηρεασμένη από την περίοδο του Καθολικού Πάσχα.

Στο εσωτερικό δίκτυο, η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων έφτασε το 2%, με πληρότητα 81%, κοντά στα ίδια επίπεδα με την περσινή περίοδο, όταν ήταν το Ορθόδοξο Πάσχα. Ο Μάιος μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ένας δυναμικός μήνας, τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό δίκτυο, το οποίο επίσης επωφελήθηκε από την περίοδο του Πάσχα. Οι περισσότεροι Έλληνες προτίμησαν το εξωτερικό, με το Μαρόκο να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών τους, καταγράφοντας 100% πληρότητα την περίοδο του Πάσχα.

Οι τάσεις για την θερινή περίοδο 

Σύμφωνα με την Πέπη Σταμάτη, Deputy Chief Commercial Officer Network and Revenue, που παρουσίασε τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση μέχρι τώρα και τις τάσεις για τη θερινή σεζόν που μόλις ξεκίνησε, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

 • Στην ανακοίνωση του χειμερινού προγράμματος τον Οκτώβριο του 2023 υπήρχαν ενδείξεις για έναν πολύ δυναμικό χειμώνα, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα.
 • Από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι τον Μάρτιο 2024, η AEGEAN αύξησε τις συχνότητες και τις διαθέσιμες θέσεις κατά 10% στο δίκτυο εσωτερικού, με πληρότητα 81%, παρόμοια με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς. Αντίστοιχα, στο δίκτυο εξωτερικού η αύξηση ήταν 10% και η πληρότητα επίσης 81%, ίδια με την περσινή χρονιά.
 • Η στρατηγική της εταιρείας τον χειμώνα 2023-2024 επικεντρώθηκε α) στην επέκταση της τουριστικής περιόδου με αύξηση των θέσεων στο τέλος και την αρχή της θερινής σεζόν, β) στη συνέχιση της επένδυσης στη βάση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και γ) στη διατήρηση χειμερινών δρομολογίων που είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι, για να εδραιώσουν τις ταξιδιωτικές ροές και την παρουσία της εταιρείας.
 • Τον χειμώνα, η εταιρεία πέταξε για πρώτη φορά σε προορισμούς όπως το Μπιλμπάο, το Κισινάου, το Ταλίν και η Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη, με πληρότητα που έφτασε το 70-75%.
 • Ενισχύθηκε επίσης σημαντικά το δίκτυο της περιφέρειας, με τα δρομολόγια από και προς Ηράκλειο, κυρίως προς τη Γερμανία, όπως το Μόναχο και η Φρανκφούρτη, να καταγράφουν πληρότητα της τάξεως του 80% ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Προσφέρει 19,5 εκατ. θέσεις το 2024

Εστιάζοντας στο ετήσιο πρόγραμμα της AEGEAN και ειδικότερα στο θερινό πρόγραμμα, ο Γιάννης Ράσογλου, Director Network Planning and Airlines Partnerships ανέφερε τα εξής:

 • Το 2024, η εταιρεία θα προσφέρει συνολικά 19,5 εκατομμύρια θέσεις και θα επιχειρήσει σε 47 χώρες και πάνω από 155 προορισμούς. Στο θερινό πρόγραμμα θα διατεθούν 13,4 εκατομμύρια θέσεις, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μήνες όπως ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και ο Μάιος να προσφέρουν αυξημένες θέσεις εξωτερικού από 10% έως και 15%.
 • Στο θερινό πρόγραμμα, εκτός από τη διατήρηση προορισμών που ξεκίνησαν στα τέλη του 2023, όπως το Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Κισινάου (Μολδαβία), η AEGEAN επεκτείνεται και σε νέους προορισμούς με την προσθήκη τριών από την Αθήνα (Σαράγιεβο, Παλέρμο και Βίλνιους, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο), ενώ συνεχίζει να επενδύει στα υφιστάμενα δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού με την προσφορά επιπλέον θέσεων.
 • Η αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις το 2024 προσεγγίζει τις 700.000 και είναι σχεδόν ίσα κατανεμημένες στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει τη βάση της Θεσσαλονίκης με περαιτέρω αύξηση χωρητικότητας κατά 8%.
 • Στο εξωτερικό, οι αγορές στις οποίες η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει για το 2024 περιλαμβάνουν την Κύπρο, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία και Πορτογαλία), την Ολλανδία και την Αλβανία στα Βαλκάνια.
 • Ειδικά για τον Κόλπο, πέρα από το νέο ετήσιο δρομολόγιο στο Ντουμπάι, σημαντική αύξηση σημειώνεται και στη Σαουδική Αραβία με περισσότερες συχνότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε Τζέντα και Ριάντ.
 • Στο εσωτερικό δίκτυο, καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση της χωρητικότητας, τόσο σε δρομολόγια μεγάλης κίνησης όπως Αθήνα-Ηράκλειο, Αθήνα-Χανιά, Αθήνα-Ρόδος με επιπλέον καθημερινή συχνότητα, όσο και σε Λήμνο, Σητεία, Κάρπαθο. Από Θεσσαλονίκη αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων προς Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο. Τέλος, προστίθενται νέα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Νάξο, από Ηράκλειο προς Καλαμάτα και από Ρόδο προς Κάρπαθο-Κάσο-Σητεία.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα