Με μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία που επετεύχθη στη Ρώμη, η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη δέσμευση των Ιταλών της Hellenic Train για άμεσες επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Αν και αρχικά εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, οι Ιταλοί τελικά συμφώνησαν να επενδύσουν και ανέλαβαν τη δέσμευση για την άμεση εφαρμογή επενδυτικού προγράμματος ύψους 360 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αγορά 23 νέων τρένων — 8 υπεραστικά και 15 προαστιακού τύπου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη προμήθεια νέων συρμών για τον Προαστιακό από την έναρξη λειτουργίας του, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Εξοπλισμένα τρένα με συστήματα ασφαλείας
Βάσει της συμφωνίας, τα νέα τρένα θα παραγγελθούν φέτος και θα αντικαταστήσουν τα μεταχειρισμένα «ασημένια βέλη» ηλικίας 30 ετών, που είχε φέρει η ιταλική εταιρεία το 2017 στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο. Η παλαιότητα των συρμών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αρνητική εικόνα του σιδηροδρόμου, με 1,7 βλάβες ημερησίως. Τα νέα τρένα θα είναι εξοπλισμένα με όλα τα επιτρόχια συστήματα ασφαλείας.
Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας της Ρώμης προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων αμαξοστασίων για τη μακροχρόνια συντήρηση των τρένων. Πρόκειται για μια σημαντική δέσμευση, που απαντά στο μεγάλο πρόβλημα της πλημμελούς συντήρησης των συρμών.
Τα επιχειρήματα που έπεισαν τους Ιταλούς
Κρίσιμη ωστόσο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικού και ιταλικού Δημοσίου ήταν η προ δεκαημέρου συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης με τον Ιταλό αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και αρμόδιο για τις μεταφορές Ματέο Σαλβίνι.
Στη συνάντηση εκείνη, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Μεταφορών, ο αναπληρωτής υπουργός, σε στενή συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ελληνικά επιχειρήματα, που έπεισαν τελικά την ιταλική πλευρά να δεσμευτεί για το επενδυτικό πλάνο.
Η πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων, ύψους 450 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλίας, με σφιχτό χρονοδιάγραμμα και ορίζοντα υλοποίησης 15 μηνών, συνέβαλε στην επίτευξη της συμφωνίας. Μια συμφωνία που επισφραγίστηκε λίγες μέρες αργότερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι.
Ελληνική δέσμευση για έργα ουσίας
Απαραίτητο εχέγγυο αξιοπιστίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, αποτέλεσε η δέσμευση για ουσιαστικά έργα αναβάθμισης του δικτύου, όπως η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πέδησης ETCS και τηλεδιοίκησης σε όλο το δίκτυο, το έργο υπογειοποίησης στα Σεπόλια, αλλά και οι νέες δικλείδες ασφαλείας που έχουν προβλεφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου: Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, λειτουργία συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο.
Οι δεσμεύσεις του ιταλικού κολοσσού, Ferrovie dello Stato, θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις υποχρεώσεις του ΟΣΕ για τα έργα που οφείλει να εκτελέσει με ταχείς ρυθμούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ