Στην κορυφή των παρεμβάσεων που σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το 2025 βρίσκεται η αναβάθμιση της Αττικής Οδού, με άμεσο στόχο την αποσυμφόρηση της εξόδου της Μεταμόρφωσης, ενός από τα πλέον επιβαρυμένα σημεία του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας.
Όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος στο περιθώριο συνεδρίου, ολοκληρώνονται ήδη οι σχετικές μελέτες για τη σημειακή παρέμβαση στον συγκεκριμένο κόμβο, σε συνεργασία με τον νέο παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού — τη «Νέα Αττική Οδός», θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το σενάριο που φέρεται να προκρίνεται από την ηγεσία του υπουργείου προβλέπει τη δημιουργία δύο διακριτών εξόδων, σε απόσταση περίπου 150 μέτρων μεταξύ τους, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης. Η λύση αυτή αξιολογείται ως η πιο ρεαλιστική και τεχνικά εφικτή, με σκοπό την αποσυμπίεση της κυκλοφορίας στο σημείο όπου συναντώνται μεγάλοι φόρτοι και δυσχεραίνεται η έξοδος προς τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.
Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025, με εκτιμώμενη διάρκεια τέσσερις έως πέντε μήνες. Κατά το διάστημα των έργων, θα υπάρξουν αναγκαστικά προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα, για λόγους ασφαλείας και λειτουργικότητας.
Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την εκσυγχρονισμένη λειτουργία της Αττικής Οδού, με στόχο την ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο αποδοτική κυκλοφορία, ειδικά σε σημεία στρατηγικής σημασίας για τη σύνδεση του οδικού δικτύου της Αθήνας με τους εθνικούς άξονες.
Τι προγραμματίζεται για τη Λ. Κύμης
Αν και βρίσκεται εκτός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το έργο σύνδεσης της Λεωφόρου Κύμης με την ΠΑΘΕ δεν έχει εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο, με προσωρινό ανάδοχο την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AKTOR (πρώην Intrakat), ωστόσο αυτή τη στιγμή παραμένει χωρίς εξασφαλισμένους πόρους. Όπως άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Ν. Ταχιάος σε δηλώσεις του, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναπροσαρμογή στο φυσικό ή τεχνικό αντικείμενο του έργου, στο πλαίσιο της αναζήτησης χρηματοδότησης.
Παρά τις επικρίσεις της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕ για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Προτάσεων, και ενώ αναμένεται εδώ και καιρό η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, ο κ. Ταχιάος δεν απέκλεισε εξελίξεις για μία από τις πιο χαρακτηριστικές προτάσεις αυτού του τύπου. Πρόκειται για την πρότυπη πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του οδικού άξονα Ελευσίνα – Οινόφυτα, με στόχο την αποσυμφόρηση του Κηφισού.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο έργο «ενδιαφέρει πάρα πολύ» το Υπουργείο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσων κινήσεων, παρά τις θεσμικές ενστάσεις για το εργαλείο των Πρότυπων Προτάσεων.